Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-06-2025, 11:51   #51
smietana
ford::advanced

Model: C-Max
Silnik: 1.6 16V Benzyna
Rocznik: 2005
Domyślnie Jak wyciągnąc włacznik świateł

Witam.
Jako, ze mam problem z przeciwmielnymi tylnymi ( nie świeca). Sprawdzalałem już żarówki, bezpiecznik a dalej na kostce w lampie nie ma zasilania to pomyslalem ze moze wlacznik, jak nie wlacznik to bede szukal gdzies na wiazce. Na desce pojawia sie ze wlaczone tylne ale nie swieca..

Wysłane z mojego 2311DRK48G przy użyciu Tapatalka

smietana jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2025, 16:51   #52
Dariusz_B

Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: włącznik świateł demontaż

Rozumiem, że na świeci się na desce czyli na samym włączniku? Jeśli swieci się kontrolka również na zegarach to znaczy że włącznik działa dobrze i problem jest w połączeniu między włącznikiem a lampami.

Ja dziś próbowałem rozebrać włącznik w swoim FF2 FL, ale tylnej ścianki nie mogę zdjąć bo ewidentnie trzyma sama gałka z frontu. Przy użyciu siły z wyczuciem nie zeszło. Nie chciałem tego ciągnąć za mocno żeby czegoś nie urwać. Jaki jest patent na rozebranie tego włącznika? Mam wersję pod ksenony, więc tylko gałka i potencjometr (dimmer)...
Dariusz_B jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2025, 17:48   #53
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Wielokrotnie rozbierałem te włączniki.
Ośka od pokretła ma wypustki, wychodzi po kawałku w różnych pozycjach pokrętła.

Dawno temu,jak bawilem się w podświetlenia, to miałem patent na skaldanie, bo jest z tym trochę zabawy.

https://www.dropbox.com/scl/fi/b004h...=w6cem9tz&dl=0
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-06-2025, 18:27   #54
Dariusz_B

Dzięki za info o różnych pozycjach i stopniowym wyciąganiu - przyda się przy składaniu. Zanim napisałeś ośka puściła przy mocniejszym szarpnięciu w pozycji "0". Mam nadzieję, że nie uszkodziłem ośki w ten sposób - na oko nie widać nic niepokojącego.
Swoją drogą wiesz może czy gdzieś da się dokupić potencjometr do dimmera który tam siedzi? Omomierz pokazuje 22kOhm, ale regulacja rezystancji chyba już szwankuje bo po włączeniu zapłonu zawsze podświetlenie zegarów i radia jest na max, dopiero jak delikatnie ruszę pokrętłem potencjometru to się ściemnia (mimo, że było ustawione na minimim).
Stary 28-06-2025, 18:36   #55
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Gdzieś... To już sklepy z elektroniką zamknęli?

Włączniki są tanie, od dawna przestalem sie nimi zajmować, jak potrzebuję to kupuję kolejne.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2025, 20:43   #56
Dariusz_B

Sprawa doboru potencjometru, który siedzi w przełączniku świateł i odpowiada za regulację jasności świecenia zegarów wcale nie jest trywialna. Produkuje je ACP SPAIN i brak na nich oznaczeń pozwalających łatwą identyfikację zamiennika. Ostatecznie potraktowałem go preparatem regenerującym Kontakt PR, bo w sklepach elektronicznych przynajmniej w Krakowie ciężko to dostać.
Dla zainteresowanych jednak podzielę się, że potencjometr to najprawdopodobniej 22kOhm o charakterystyce skokowej oraz z pokrętłem ustalającym pozycję względem płytki drukowanej, dlatego ich dostępność jest praktycznie żadna. Forum to wymiana informacji, więc może komuś się przyda. Dzięki za pomoc.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania