![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-09-2023
Model: ford focus mk3
Silnik: 1.6 benzyna
Rocznik: 2017
|
Cytat:
Jakby tak bylo jak mowisz to znaczyloby ze ten błąd mam caly czas - nie zdążył zostać zdiagnozowany? Ale mechanik mowil że temperatura w katalizatorze spadła po przepaleniu z domieszką do paliwa - to u mnie pomaga na te okolo 750km. |
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-12-2021
Model: Focus
Silnik: 1.0 ecoboost
Rocznik: 2016
|
też miałem ten błąd... odkąd zmieniłem Paliwo z orlenu 95 na Shel V power 95 to błąd nie wraca
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
|
tankuję tak samo, wiec raczej to nie kwestia paliwa ... jak nie pomoże wymiana sondy lambda to pozostanie wymiana katalizatora Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
FCP member
![]() Imię: Krystian
Model: Ford FOCUS MK3
Silnik: 2.0 TDCi 163KM - POWERSHIFT
Rocznik: 2013
|
pisałem już o błedzie 1.0 P0420 kilka razy, powodów może być kilka
1. uszkodzony kat 2. uszkodzona sonda 3. błędny odczyt sondy przez PCM (nawet po jej wymianie). Z moich doświadczeń na 10 przypadków P0420 wariant występuje: 1. 1 na 10 aut 2. 2 na 10 aut 3. 7 na 10 aut Zacząłbym naprawe od końca 3.. 2.. 1...
|
|
|
#55 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Maciej
Model: C-Max
Silnik: 1.0 EcoBoost 125KM
Rocznik: 2013
|
Witam serdecznie
Posiadam Forda C-Max 2013 1.0 ecoboost 124km i mam ten problem od lekko ponad roku. Czyli jeżdżę z kontrolka check engine. Wielokrotnie błąd po kasowaniu powracał, układ katalityczny P0420. Katalizator został zregenerowany, czyli zastąpienie starego wkładu nowym i kiedy check zapalał się po miesiącu jazdy, tak na zdegenerowanym wytrzymał z 3-4 miesiące. Niestety tam była usługa bez faktury, a cały koszt z demontażem, montażem 1600zl. Sond lambd nie były wymieniane, czy też jedna z nich, samochód pali w mieście swoje 7-9 litrów, olej ma (chociaż bardzo cienkie te pieronstwo jak woda niemal). Też mówiono mi po 2-3 kasowaniach, że słabej jakości paliwo, czy przepalić na dłuższym dystansie. To nic nie daje, check jest już stały i oby nie miał tylko związku z defektem silnika. Stacja kontroli na razie nie widzi problemu ze spalinami. Szkoda tylko pieniędzy wydanych, bo najwyżej z sonda będzie można w najbliższym czasie spróbować. Widzę problem jest mocno Wam znany. |
|
|
|
|
|
#56 | |
|
ford::professional
![]() Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
|
Cytat:
wysiliłeś się choć trochę, żeby poczytać ? od wymiany sondy (lub sond) przed katem się zaczyna w ogóle. |
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
FCP member
![]() Imię: Dariusz
Model: Fokus MK2
Silnik: 2,0 PB
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
FCP member
![]() Imię: Dariusz
Model: Fokus MK2
Silnik: 2,0 PB
Rocznik: 2008
|
OK
chciałem się dowiedzieć za co 7 na 10 przypadków PCM błędnie odczytuje sonde |
|
|
|
|
|
#59 | |
|
|
Cytat:
pozdrawiam, Krzysiek |
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
![]() Imię: Bartek
Model: Focus
Silnik: 1.0
Rocznik: 2014
|
Cześć, zaznaczę, że to mój pierwszy post na fcp.
Temat jest następujący, kupiłem focusa, po kilkuset km wyświetlił się żółty check engine. poza tym auto działa dobrze. Udałem się do warsztatu, gdzie zdiagnozowano sondę za katem. Błąd usunięto i wrócił po 60 km. Inny warsztat stwierdził sondę przed katem. Auto zabrano na dłuższą jazdę testową przy podłączonym komputerze. Otrzymałem zwrotkę, że przedmuchali układ, a parametry wróciły do normy i mogę odebrać swojego focusa. Niestety błąd wrócił. Przy ponownym podłączeniu do komputera usłyszałem, że wyskakuje sonda, jednak ona działa. Zalecono wymianę katalizatora. Skontaktowałem się z innym warsztatem, który specjalizuje się w układach wydechowych. Usłyszałem, że najlepiej kompleksowo sprawdzić auto komputerem, badaniem spalin i oględzinami kata. Sugerowano układ dolotowy czy świece. Ewentualny koszt takiej diagnozy ok 350 pln. Zatem, czy ktoś może poradzić co robić, i w która iść stronę? Wymieniać, diagnozować? Pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| katalizator , sonda , sonda lambda , spalanie |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|