Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-10-2019, 19:50   #61
mmazury
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: Focus Electric/Mondeo
Silnik: BEV/EE
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: "MyFord Mobile" - aplikacja do komunikacji z samochodami

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyjaśni Kolega jakoś bliżej i choć "ciut" precyzyjniej - po co "wychać" soft Forda do tego TCU z Lincolna?
Na oryginalnym sofcie Lincoln nie chce pokazywać zasięgu. Modem został ponownie przeflashowany i ma w sobie soft Lincoln'a. Zmiana AS-Build TCU w ForScan nic nie pomaga. Czy możesz udostępnić zgrane ustawienia ze swojego modemu Lincolna? Oczywiście proszę o zgranie UCDS.

Stary 08-10-2019, 22:18   #62
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał mmazury Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na oryginalnym sofcie Lincoln nie chce pokazywać zasięgu. ...
Ale przecież u mnie na zdjęciu widać, że tego zasięgu nie pokazuje. Mnie (a także aktualnemu właścicielowi mojego Edge) Zupełnie to nie przeszkadza. Jest to informacja całkowicie zbyteczna... Jak widać na moim screenshocie - prawidłowo pokazywana jest ilość paliwa w zbiorniku, aktualny przebieg, lokalizacja auta, statusy (m.in. otwarte okna) oraz realizowane są funkcje zdalne (uruchamianie, otwieranie, zamykanie).
Wg mnie to całkowicie wystarczy i całkowicie odwodzi mnie od pomysłu 'doktoryzowania się' który soft fordowski 'wejdzie' i będzie jako tako działał. Uważam te dociekania jako całkowicie jałowe.
O ile mnie pamięć nie myli, nic nie zmieniałem w direct TCU. Zostawiłem zapewne oryginalny, jaki przyszedł z modemem.
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2019, 20:22   #63
mmazury

W przypadku aut elektrycznych zasięg odgrywa główną rolę i jest najważniejszą informacją w MyFordMobile. Pragnę zaznaczyć, iż tylko w takich pojazdach się poruszam, stąd też dociekam i doktoryzuje się, bo lubię wykonywać swoją pracę od A do Z mimo, iż robię to całkowicie społecznie. Uwielbiam mieć pełną świadomość tego, co zostało zrobione. Możliwe, że to wydaje się dziwne, ale ja ze swojej pracy chcę być dumny, a zadania wykonuję sumiennie i rzetelnie.
Zatem uszczypliwości na bok.
Stary 09-10-2019, 21:56   #64
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał mmazury Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W przypadku aut elektrycznych zasięg odgrywa główną rolę...
Tyle, że ten TCU z Lincolna bez przeprogramowania nadaje się co najwyżej do Fusion HEV/PHEV. Nie wkładałem, bo sprowadzam jedynie auta z TCU.
Jest jeden Fusion PHEV w Częstochowie bez TCU (bardzo się zdziwiłem, że jest taka wersja...) - więc jeśli właścicel byłby zainteresowany dość gruntową rozbiórką auta (w Fusion HEV/PHEV TCU jest pod tylną półką, przy krawędzi tylnej szyby lekko po prawej stronie auta) - trzeba zdemontować całość tylnych plastików i wyjąć tylną półkę, to można by eksperymentować czy jest coś w ogóle do zrobienia. Podejrzewam, że zasięg po prostu się pokaże.

BTW - ja to mam takie podejście, że czyjąś skłonność do "sumiennej pracy" oceniam po różnych "drobiazgach" - na przykład po treści i formie oraz szczegółowości wpisów i postów...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wystarczy popatrzeć i poczytać.
No i tyle w temacie "sumienności i dumy"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-10-2019, 22:21   #65
mmazury

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
BTW - ja to mam takie podejście, że czyjąś skłonność do "sumiennej pracy" oceniam po różnych "drobiazgach" - na przykład po treści i formie oraz szczegółowości wpisów i postów...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wystarczy popatrzeć i poczytać.
No i tyle w temacie "sumienności i dumy"Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To czas może dojrzeć i wyjąć głowę z forum i komputera, tam jest realny świat i tam się ocenia po efekcie wykonanej pracy. Jeśli biorę majstra do wykończenia domu, to mało mnie interesuje, jakie pisze posty, czy w ogóle pisze i gdzie pisze, czy używa polskich znaków, czy podpowiada innym co i jak mają robić - mam to w dupie, tak jak i Twoją ocenę. Oceniam jego pracę na podstawie tego co zleciłem i co zastałem.
Patrząc nawet na to forum - poproszono o zdjęcia modemów, kart i gdzie się zmienia - błyskawicznie rozkręciłem boczek, wyjąłem modem, porobiłem zdjęcia i opublikowałem - ani dziękuję ani pocałuj mnie w dupę. Ja poprosiłem, grzecznie, ładnie, nawet zapytałem czy możesz udostępnić plik z konfiguracji i jak widać - próżnia.
I dodatkowo czytam, że wstawiony modem coś tam pokazuje, ale nie wszystko - dla mnie to partactwo nie robota. Albo robi się dobrze i do końca, albo się nie podejmuje czegoś, czego się nie potrafi. Proste.
Stary 10-10-2019, 10:53   #66
tedi_k
FCP member

Cytat:
... Albo robi się dobrze i do końca, albo się nie podejmuje czegoś, czego się nie potrafi. Proste.
Albo się wie o czym pisze, albo nie. Wtedy się nie pisze.
Sugeruję jeszcze raz zerknąć - modem z Lincolna HEV założony do Edge MY 2016 2.0EB 240KM AWD. Nie istnieje taka konfiguracja fabryczna auta z TCU. Nie ma TCU poprawnie działającego w EU dla takich aut z USA. Nie istnieje oprogramowanie Forda dla TCU przeznaczonego do HEV/PHEV, poprawnie działające w Edge MY 2016.
A mimo to uruchomiłem całość transmisji do MyFord Mobile... Mimo, że na tym nie znam się wcale.
Nie widzę przeszkód, by w analogicznym aucie "najlepszy majster w kraju" zrobił to lepiej. Zawsze można zrobić i opisać. Ze szczegółami, fotkami i polskimi znakami. Ja nie mam z tym dokładnie żadnego problemu.
Nie mam też nikogo w 4 literach. Polecam - wygodniej jest w życiu.

Coś jeszcze wyjaśnić bardziej dokładnie?

BTW - o konfiguracji TCU napisałm - była oryginalna, nie zmieniałem jej.
Jeśli to nie wystarcza - proszę, oto ona:
Kod:
  <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?> 
- <DirectConfiguration>
- <!-- UCDS Direct Configuration XML FILE
  --> 
- <VEHICLE MODULE="TCU" VIN="NONE" VEHICLE_ID="CD391" VEHICLE_YEAR="MY15">
  <DID ID="D01D" /> 
  <DID ID="D01E" /> 
  <DID ID="FD01">1E0D202800500003</DID> 
  <DID ID="FD02">3C3C0A1E140F020A12</DID> 
  <DID ID="FD05">FF14143232140A03F00A</DID> 
  <DID ID="FD06">0A0550AA05000000</DID> 
  <DID ID="FD07">0A4BFF03000000</DID> 
  <DID ID="FD08">00781E02</DID> 
  <DID ID="FD20">0202010002000702</DID> 
  <DID ID="FD22">0BB8020014000000</DID> 
  <DID ID="FD23">FFFF0001FFFFFFFF0100000000000000</DID> 
  <DID ID="DE00">B162</DID> 
  <DID ID="DE01" /> 
  <DID ID="DE02" /> 
  <DID ID="DE04" /> 
  </VEHICLE>
  </DirectConfiguration>
Napisane w konfiguracji, ale dopiszę dla pewności, że będzie to jasne: wczytuje się jako TCU w sekcji Mondeo MK5.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 10-10-2019 o 11:01
Stary 11-10-2019, 20:53   #67
jossy

Imię: Vadim
Model: Ford Fusion Energi
Silnik: 2.0

Okej, próbowałem użyć każdego możliwego kodu TCU z forscan i nie sprawiłem, że działał. W ogóle nie wychwytuje sygnału komórki. Przed zakupem TCU powinniśmy sprawdzić, czy wersja Synchronizacji dawcy pasuje do naszej. W przeciwnym razie TCU po prostu nie działa.
Za pomocą UCDS byłoby możliwe flashowanie oprogramowania układowego TCU, ale ja go nie mam.

Czy ktoś ma zapasowy TCU do sprzedaży, który pochodzi od dawcy z Sync 3? Nie dbam o hotspot, potrzebuję MyFordMobile, aby dobrze z nim działał.
jossy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2019, 22:11   #68
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał jossy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.... W przeciwnym razie TCU po prostu nie działa.
...
To raczej nie jest prawda.
Problem u Ciebie jest taki, że być może operatorzy GSM na Ukrainie nie pozwalają zalogować fordowskich TCU do sieci. Czy widziałeś na Ukrainie jakiś Ford Fusion Hybid/Energi albo Ford C-max Hybrid/Energi z działającym MyFord Mobile? Najpierw trzeba to sprawdzić.
Po drugie - dopiero jak chwilę pomyślałem to zrozumiałem, że popełniłeś błąd w zakupie. TCU z C-max Energi nie będzie działał poprawnie w Fusion/Mondeo MK5 Hybrid/Energi. Pochodzi z zupełnie innej platformy - platformy Kuga/Escape/C-max.
Ty potrzebujesz modułu albo od Fusion albo od Lincoln. Oczywiście UCDSem można próbować wgrać właściwe oprogramowanie z Fusion, ale nie zawsze to daje dobry rezultat.
Stary 12-10-2019, 09:36   #69
jossy

Imię: Vadim
Model: Ford Fusion Energi
Silnik: 2.0

Cytat:
Najpierw trzeba to sprawdzić.
Dzięki za odpowiedź, tedi k. Tak, potwierdzam, że istnieje wiele samochodów Fusion i c-Max energi, które działają dobrze z MyFord Mobile. Tak więc nie ma problemów z sieciami komórkowymi na Ukrainie.

Bump:
Cytat:
Po drugie - dopiero jak chwilę pomyślałem to zrozumiałem, że popełniłeś błąd w zakupie.
Ok, spróbuję znaleźć modem od właściwego dawcy. Dzięki za wyjaśnienie.

Mam więc modem c-Max TCU na sprzedaż. Jeśli ktoś jest tym zainteresowany, wyślij mi wiadomość. GM5T-14G087-AF

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez jossy ; 12-10-2019 o 09:50
jossy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2019, 09:42   #70
a4tech
ford::advanced

Imię: Pawel
Model: 3.0EB
Silnik: 1x 3.0 EB + 2x Elektryczny
Rocznik: 2021
Domyślnie Re: "MyFord Mobile" - aplikacja do komunikacji z samochodami

Czy ktoś już dumpa flasha wrzucał do IDY ? Jest szansa na łatwą zmianę APN ? Czy to coś da ?

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania