Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-02-2015, 17:02   #81
dolorek
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
niezapominajcie ze:
1-steorwnik silnika PCM moze wyliczac automatycznie temperature...
Kiedyś już chyba z Tobą w tym wątku z rozmawiałem, więc nie będę dublował wpisu, w skrócie u mnie były już 3 czujniki, a odłączenie w czasie pracy (lub nie) powoduje skok temp na maksa, nie ma tu wyliczania, że temp prawdopodobnie jest jakaś tam.

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2-termostat w 1,4 i w 1,6 wersjach jest na dolocie-do silnika-co w przypadku gdy jest cos nie tak z plynem-lub jest osad na silniku-lub jest slaby obieg -moze wplywac znacznie bardziej na przegrzewanie sie silnika
Też rozmawialiśmy i zgadzam się z tym ale u mnie to nie to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Podobnie ma np. 1,9 passat gdzie na dolocie do silnika tez zamontowano termostat.
To moje drugie auto, przebieg prawie 5x większy od foki i żeby włączył się wentylator od chłodnicy musi być na prawdę dobre lato i korki, tylko że tu jest czujnik, który mierzy fizyczną temperaturę płynu chłodzącego, a nie głowicy.

Badając swoją fokę, wiem że się nie przegrzewa, tzn. woda przy wyjściu z głowicy nie ma nawet 90 stopni, jednak pomiar termoparą w tym samym miejscu do jest czujnik w głowicy mówi że on nie kłamie i jest tam ponad 100 stopni. Tylko że wydaje się, że tam tyle może być, w końcu to bardzo blisko komory spalania.

dolorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2015, 01:39   #82
camelelc
ford::amateur

Silnik: 1,6 zetec se + lpg
Rocznik: 2003

dolorek- Tak, dokladnie chodzilo mi o takie objawy ktore opisales nie chcialem tego juz powtarzac, przykladowo: rozpedzam sie do 120, jade chwile, odpuszczam pedal gazu- wskazowka wedruje na czerwone pole, chwile jade wolniej- wraca na srodek, sytuacja pogarszala sie zawsze przy zaladowanym samochodzie lub pod gore, wtedy czerwone pole bylo zwiedzane przez wskazowke juz przy nizszych predkosciach, przejezdzilem w takich mekach kilka miesiecy i postanowilem uznac ze to blad komputera, wtedy jadac z wskazowka na czerwonym i cisnac 140 zapalal sie wykrzyknik... teraz po wyjeciu tej zwężki silnik nagrzewa sie moze doslownie minute-dwie dluzej ale jeszcze ani razu wskazowka temperatury nie poruszyla sie w prawo- wreszcie samochod nadaje sie do normalnej bezstresowej jazdy.
Zerkne u siebie te wartosci z trybu serwisowego o ktore pytales i podam na dniach.
camelelc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2015, 11:05   #83
dolorek

Cytat:
Napisał camelelc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dolorek- Tak, dokladnie chodzilo mi o takie objawy ktore opisales...
Ok, ja zasugerowałem się Twoim wpisaem "podczas jazdy 120km/h lub pod gore/wiatr wskazowka temperatury zaczynala szalec- wchodzila na czerwone pole na ok 10 sek po czym po odpuszczeniu z predkosci wracala do pionu" z czego wywnioskowałem, że jak odpuszczasz gaz to jest ok, a u mnie właśnie odpuszczenie przy dużej prędkości powodowało ten efekt. Tylko że u Ciebie awaria jak rozumiem była powiązana z założeniem gazu, a u mnie nie. Tak czy inaczej wywalę tę zwężkę, może mi też pomoże. Aktualnie przy dziurce w termostacie dłużej mi się rozgrzewa i muszę jak w żukach chłodnicę trochę zakrywać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Będę wdzięczny za podanie temp.
Stary 08-02-2015, 21:37   #84
camelelc

Silnik: 1,6 zetec se + lpg

No faktycznie, nie wyraziłem się dość precyzyjnie, ale dokładnie o to samo mi chodziło, tzn, jechałem sobie normalnie, wskazówka wskoczyła na środek, wyskakuję na trasę, cisnę powiedzmy 120 i jadę tak jakiś czas, odpuszczam gaz-wskazówka leci na 3/4 a po pół sekundy już na czerwonym, jadę tak 80-90 km/h i po 10 sekundach wskazówka wraca na środek, i tak w kółko. Jednak jadąc dłużej te 120, bez odpuszczania gazu temp rośnie wolno, stopień po stopniu i również wskakuje na czerwone tylko po dłuższym czasie. Inna sytuacja np przy 100 km/h pod wiatr- wskazówka leci na 3/4 skali bez odpuszczania albo jadac pod górę wskazówka wędruje na czerwone pole juz przy mniejszej prędkości(testowane w górach było nawetGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Zauważyłem jednak że problemy te głównie występowały na 5 biegu, testowałem kiedyś jazdę jakiś czas z prędkością 110-120 na 4 biegu i wskazówka została na środku, jednak w innym teście wskazówka osiągnęła czerwone pole też na czwórce, jednak nie było to taką reguła jak na 5 biegu, gdzie problem ten występował za każdym jednym razem. Należy tu również wspomnieć o sytuacji jeszcze sprzed założenia LPG..zaraz po kupnie foki testowana była prędkość maksymalna...leciałem chwilę 190km/h i po odpuszczeniu wskazówka powędrowała na czerwone ale tylko na chwilę, uznałem że to normalne bo pedał był w podłodze dłuższy czas, jednak był to jeden jedyny raz kiedy widziałem wskazówkę w tamtym miejscu przed założeniem gazu. Trochę już zgłupiałem i nie wiedziałem w końcu czy silnik się fizycznie grzeje czy tylko myśli że się grzeje, wybrałem tę drugą opcję stwierdzając że widocznie foka lubi wysokie temperatury i że musi być "OGIEŃŃŃ!!" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jednak kiedy olałem wskazówkę i leciałem sobie 120, potem 140 to po pobycie jakiś czas na czerwonym polu pojawiał się wykrzyknik (jednak w sumie wykrzyknik zapalając się też pewnie sugerował się wskazaniami komputera, które w końcu nie wiem czy były błedne czy nie) w ogóle ta jazda strasznie stresująca była przez cały czas, nie należała tez do przyjemności i stwierdziłem że dużo szybciej i dynamiczniej poruszałem się swoim poprzednim bolidem- poczciwym punto mk1 i już zacząłem za nim tęsknić...na szczęście mój gazownik świetnie się spisał wpadając na pomysł wyjęcia zwężki z tej rury, podczas dostawania się do termostatu z którego to miała być wyjęta kulka- wtedy pewnie też kombinowałbym z tymi kartonami jak w żuku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jednak wygląda na to że wszystko dobrze się skończyło, wreszcie da się normalnie jeździć- odetchnąłem z ulgą bo problem jest naprawdę specyficzny i w sumie nadal zerkam z niepokojem na tę szatańską wskazówkę kiedy jadę troszeczke szybciej jakiś czas i odpuszczam gaz... na szczęście stoi niewzruszona nawet nie drgnie. Koniecznie napisz czy pomogło wyjęcie tego pieroństwa z tej rury Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. powodzenia!
OK wskazania temperatury dzisiaj po wejściu do samochodu:
-temperatura na zewnatrz: -1C
-temperatura głowicy w trybie serwisowym -16C
camelelc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2015, 07:09   #85
dolorek

Cytat:
Napisał camelelc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No faktycznie, nie wyraziłem się dość precyzyjnie, ale dokładnie o to samo mi chodziło, tzn, jechałem sobie normalnie, wskazówka wskoczyła na środek, wyskakuję na trasę, cisnę powiedzmy 120 i jadę tak jakiś czas, odpuszczam gaz-wskazówka leci na 3/4 a po pół sekundy już na czerwonym, jadę tak 80-90 km/h i po 10 sekundach wskazówka wraca na środek, i tak w kółko. [...] Koniecznie napisz czy pomogło wyjęcie tego pieroństwa z tej rury Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. powodzenia!
OK wskazania temperatury dzisiaj po wejściu do samochodu:
-temperatura na zewnatrz: -1C
-temperatura głowicy w trybie serwisowym -16C
Faktycznie objawy pokrywają się, dzięki za info o temp, jest to samo co u mnie, może więc tak ma być.... O zwężce na pewno dam znać ale muszę sił nabrać, aby się do tego wziąć, mam nadzieję że przed wiosną, a ona już niedługo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na pewno się ucieszę jak pomoże, z drugiej strony gdzieś tam w środku będzie nurtowało mnie pytanie, co tak na prawdę było nie tak, bo jak powtarzam, fabrycznie wszystko chodziło z oryginalną konfiguracją, a poruszana często kwestia zakamienienia układu itp. to nie mój przypadek, gdyż u mnie usterka pojawiła się nagle.
Stary 09-02-2015, 10:21   #86
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał dolorek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...a odłączenie w czasie pracy (lub nie) powoduje skok temp na maksa, nie ma tu wyliczania, że temp prawdopodobnie jest jakaś tam.

To moje drugie auto, przebieg prawie 5x większy od foki i żeby włączył się wentylator od chłodnicy musi być na prawdę dobre lato i korki, tylko że tu jest czujnik, który mierzy fizyczną temperaturę płynu chłodzącego, a nie głowicy..
-tego o odłączeniu CHT i skoku na maksa wskazowki -nie pamietalem -ale pisze o tym bo to moze zalezec od wersji oprogramowania sterownika PCM-i moze byc roznie w roznych silnikach. A w niektórych napewno było tak jak pisałęm ze wskazowka zamiast wskakiwac na maksa po odłaczeniu-to zachowywała sie całkiem normalnie.

Co do passata to niema sie co dziwic-bo to diesel-a silniki tdi nie potrzebuja duzo chlodzenia przy normalnej jezdzie w korku.
Wiec nic dziwnego ze mimo tego samego rozwiazania-diesel sie nie rozgrzwa-i nie przegrzewa.

Ale mysle ze problem jest taki:
Że w wyniku tego ze układ bardzo czule mierzy temperature silnika-a z czasem silnik nabiera osadu-bo ktos dolewa wody zamiast destylowanej wody-lub zmniejsza sie obieg przez chlodnice bo zakladane sa reduktory LPG rownolegle zamiast szeregowo-i woda ma łatwiej płynac przez reduktor zamiast przez chlodnice.

To dlatego u kolegi pojawił sie problem po załozeniu LPG.
A Usuniecie zwezki do chłodnicy-pozwoliło by termostat przepuszczał wiecej zimnego płynu we wczesniejszej fazie otwierania sie.
Dlatego nawet jezeli ktos niema zwezki do chlodnicy-to moze warto załozyc zwęzki do nagrzewnicy i do reduktora-a reduktor puszczacz szeregowo-nie rownolegle!

Załozenie zwezki do nagrzewnicy-nie spowoduje znacznego pogorszenia ogrzewania bo przy zamknietym termostacie -caly plyn i tak musi isc na nagrzewnice-ALE za to bardzo pomoze w momencie kiedy otwiea sie termostat-bo dzieki temu zwiekszy sie chlodzenie silnika i silnik bedzie nagrzewal sie do temperatury-moze nawet o kilka stopni mniej.

A jezeli to by nie pomogło to-a silnik i plyn by sie nie gotował to:
Jeszcze przyszlo mi do glowy-choc moze juz wczesniej o tym pisalem ze aby pozbyc sie problemu to mozecie o kilka stopni oszukac czujnik CHT.

Ale wazne aby to bylo nie wiecej jak 3~5'C by sterownik silnika działął poprawnie i włączył wentylatory gdy bedzie faktycznie taka potrzeba.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2015, 18:15   #87
chester76

Imię: Grzegorz
Model: Focus
Silnik: 1.4 benzyna+LPG
Rocznik: 1998

Cytat:
Napisał dolorek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O zwężce na pewno dam znać ale muszę sił nabrać, aby się do tego wziąć, mam nadzieję że przed wiosną, a ona już niedługo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dzień dobry,
czy usunięcie zwężki przyniosło zamierzony efekt?
chester76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2015, 10:16   #88
dolorek

Cytat:
Napisał chester76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dzień dobry,
czy usunięcie zwężki przyniosło zamierzony efekt?
Faktycznie miałem dać znać, ale jakoś odpuściłem temat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Autko od dwóch lat jeździ z dziurką w termostacie i tylko na zimę przykrywam trochę chłodnicę, aby silnik miał cieplej. Nie jest to oczywiście naprawa, tylko obejście problemu ale wszystko gra. Co do zwężki, to bym musiał termostat wymienić na niepodziurawiony i wtedy z nią się bawić, nie wiem, może kiedyś znów mnie najdzie na szukanie prawdziwej przyczyny, no bo ta zwężka to przecież fabrycznie tam jest i gdyby po usunięciu pomogło, to też by mnie potem zastanawiało, co to się w tym dziwnym układzie chłodzenia wtedy zmieniło, że wskazówka nie leci już w prawo.
Stary 20-12-2015, 12:30   #89
VuZeR
ford::average

Imię: Damian
Model: Mondeo MK.3
Silnik: 1.8 16V 110KM

Panowie ja również mam ten problem przy dodatnich temperaturach w szczególności w lato.Wymieniałem 2 razy czujnik temp. ale to nie było zbytnio poprawy więc darowałem sobie dalsze poszukiwania i doszedłem do wniosku ,że dojadę fokę do ostatnich swoich sił bo wypadło jeszcze kilka innych rzeczy do wymiany ,a to po prostu mi się nie kalkuluje.Zapewne skończy albo na szrocie albo na złomie.
VuZeR jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2016, 09:49   #90
adrian1201

Imię: Adrian
Model: focus
Silnik: 1.6 16 zetec
Rocznik: 2001

Witam szanownych uzytkowników foczek 1,6 zetec,miałem identyczny problem z wskaznikiem temperatury na desce rozdzielczej podczas jazdy na miescie było wszystko ok a jak juz wyjechałęm na droge to wskaznik wchodził na czerwone pole przy predkosci od 100km/h i wyzej fizycznie silnik sie nie przegrzewał.Mechanicy rozkladali rece. A problem lezał w czujniku temperatury co jest wkrecany miedzy 2-3 swiece kupiłem nowy czujnik dokreciłęm go delikatnie do konca i odkrecilem o dwa obroty i silnik ma teraz prawidlowa temperature i wskaznik stoi pionowo nawet przy dluzszej jezdzie z wyzsza predkoscia.
adrian1201 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania