Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-11-2017, 19:48   #1
kaliope
ford::beginner

Model: Honda CR-V, Mazda CX-3
Silnik: 2.0 & 2.0
Rocznik: 2013 & 2019
Domyślnie 1.6 ecoboost - wady i zalety

Witam serdecznie. Jest właścielem Opla Zafiry B 1.9 cdti i jestem mega zadowolony. Auto i silnik chodzi jak szwajcarski zegarek ...choć biegnie już prawie 12 rok. Myślałam, że przesiądę się na Zafirę C 2.0 cdti ale będę miał okazję kupić Forda Kuga 1.6EB od koleżanki z pracy i mocno się zastanawiam, bo auto można brać w ciemno. Totalnie bezwypadkowy i śmieszny przebieg, coś koło 70tys. Nie mam niestety zielonego pojęcia o fordach i tym silniku. Czy jest się czego bać? Są jakieś typowe wady? Jakieś pękające bloki? Uszczelki pod głowicą? Padające turbiny? Dwumasy padają? Czy są problemy z bezpośrednim wtryskiem?
Auto jest w wersji 150 konnej.

Przeraża mnie też trochę spalanie, bo ludzie tutaj piszą, że od 10 do 12 w mieście....a ja w zasadzie jeżdzę tylko w mieście i Zafira bierze mi max 8.5 litra.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 02-11-2017 o 23:19 Powód: wszyscy wiedzą że to Ford Kuga 2013- po to jest prefix
kaliope jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2017, 20:38   #2
Tomto79
ford::average

Imię: Tomasz
Model: Ford Escape Titanium 4WD
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Kuga 1.6 ecoboost - wady i zalety

Ja mam Escape z silnikiem 1.6EB ale 182 KM i przebieg dopiero 14 tys., natomiast mój kolega kupił sobie używane Mondeo 1.6 150KM z przebiegiem ponad 100 tyś. właśnie dlatego, że te silniki są raczej niezawodne. Ja osobiście nie spotkałem się z żadnymi informacjami, żeby coś się z tymi silnikami działo. Odnośnie spalania to ciężko porównywać diesla z benzyną, Kuga jest chyba też odrobinę cięższa więc spalanie w mieście na poziomie 10l to i tak dobry wynik.
Tomto79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2017, 20:43   #3
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

Wystarczy poszukac na forum o awariach tego silnika.. nie ze sie sypia ale wady maja dosc kosztowne.
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2017, 20:58   #4
tomaszjan31
ford::professional

Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999

Po pierwsze jeździsz zafirą na ON , która ma mocny dół, jest ekonomiczna i niepodważalnie komfortową pozycją za kierownicą.
Kuga , o której wspominasz ma jednostkę na Pb doładowana, paliwożerną, niestety o gorszych parametrach i bryłą toczącą ok 1600kg. Fakt, ze kuga 1,6 150 jest w manuału i bez 4x4 co lekko obniży juz słynne spalanie 12-15litrów
Teraz szczerze od siebie... Jeździłem z zadowoleniem Zafirą B 1,9 cztery lata , z której przesiadłem sie na kuge tdci mk1. Początki były mniej zadowalające /pozycja, prowadzenie, spalanie, gabaryty wnętrza z BAGAŻNIKIEM . Kolejnym wozidłem jest kuga tdci mk2 z zadowoleniem. Jednak ostatnio dostałem do swojej dyspozycji od rodziny zafire C 2,0 cdti z 2012r i powien mam dylemat.
Kuga stoi cały czas w garażu niejeżdżona. Super wygodna pozycja za kierownicą, prowadzenie na zakrętach jak po szynach, przestronność , miejsce w środku, a komfort podróżowania nie do opisania. Jedyna niższa ocena dla zafiry to mniej jest wyciszona.

Ostatnio edytowane przez tomaszjan31 ; 02-11-2017 o 21:02
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2017, 21:03   #5
Wacman
ford::advanced

Model: Escape/Kuga Titanium 4x4
Silnik: 1,6 182KM

Cytat:
Napisał Tomto79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kuga jest chyba też odrobinę cięższa więc spalanie w mieście na poziomie 10l to i tak dobry wynik.
Zapewne automat, napęd 4x4 i spalanie 10l w mieścieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sam siebie próbujesz oszukaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wacman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2017, 21:16   #6
Tomto79

Model: Ford Escape Titanium 4WD
Silnik: 1.6 EcoBoost

Oczywiście, że nie, mój spala w mieście od 12 w gore Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kolega kaliope napisał, że spalanie od 10 do 12.
Tomto79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2017, 21:55   #7
kaliope
ford::beginner

Model: Honda CR-V, Mazda CX-3
Silnik: 2.0 & 2.0
Rocznik: 2013 & 2019

Cytat:
Napisał slawek-kali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wystarczy poszukac na forum o awariach tego silnika.. nie ze sie sypia ale wady maja dosc kosztowne.
Próbowałem coś znaleźć ale jakoś nie udało się. Co może być najkosztowniejszą awarią?

Cytat:
Napisał tomaszjan31 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jednak ostatnio dostałem do swojej dyspozycji od rodziny zafire C 2,0 cdti z 2012r i powien mam dylemat.
Kuga stoi cały czas w garażu niejeżdżona. Super wygodna pozycja za kierownicą, prowadzenie na zakrętach jak po szynach, przestronność , miejsce w środku, a komfort podróżowania nie do opisania. Jedyna niższa ocena dla zafiry to mniej jest wyciszona.
Ooo…super, że ktoś ma porównanie. Czyli ZC jest zdecydowanie przestronniejsza w środku? Bagażnik rozumiem, też bije Kugę na łeb?
kaliope jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2017, 22:16   #8
tomaszjan31
ford::professional

Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999

Cytat:
Napisał kaliope Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli ZC jest zdecydowanie przestronniejsza w środku?
Zdecydowanie
Cytat:
Napisał kaliope Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bagażnik rozumiem, też bije Kugę na łeb?
Na dwa łby.

Troszkę pieniążka masz do wydania, spróbuj wypożyczyć kuge na kilka dni, pojeździj i testuj nie wsiadając przez ten czas do zafy. Następnie przesiądź sie ponownie do swojego i pomiń ekscytacje nowego przyszłego nabytku.

Jeszcze raz podkreślę, ze z kugi jestem zadowolony, natomiast wole jeździć zafirą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2017, 04:38   #9
APeZet

Model: Stosowny
Silnik: Żwawy
Rocznik: Właściwy
Domyślnie Odp: 1.6 ecoboost - wady i zalety

Jeździłem wieloma autami i Europejczyków było też kilka ale pomijając spalanie dla mnie Kuga/Escape jest bardzo dobrze zestrojonym samochodem na polskie drogi. Dobrze wybiera nierówności, pewnie się prowadzi w zakrętach jest stosunkowo cicho w środku (No chybaże robimy gwałtowny kick down Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Owszem nie jest to auto do szybkiej i dynamicznej jazdy bo chociażby spalanie z osiągami nie ma nic wspólnego. Ogólnie jak dla mnie auto super ale powinno mieć silnik V6 i wtedy wszystko miałoby ręce i nogi.

Ostatnio edytowane przez APeZet ; 03-11-2017 o 05:06
APeZet jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2017, 22:36   #10
Rob^
FCP member

Imię: Robert
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 238KM Bi-Turbo
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: 1.6 ecoboost - wady i zalety

Cytat:
Napisał APeZet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... Kuga/Escape ... jak dla mnie auto super ale powinno mieć silnik V6 i wtedy wszystko miałoby ręce i nogi.
... może właśnie dlatego Ford wprowadził wreszcie możliwość zamówienia w PL Kugi z normalnym silnikiem o mocy 240KM
Myślę że spalanie będzie podobne jak EcoBoosta 1.5 w tym aucie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Było niesamowite Mondeo i zadziorna Kuga ST-Line jest Fiesta EcoBoost 1 liter !!! i Fordowa wyprawówka
Rob^ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania