![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 24-07-2008
Model: Honda CR-V, Mazda CX-3
Silnik: 2.0 & 2.0
Rocznik: 2013 & 2019
|
Witam serdecznie. Jest właścielem Opla Zafiry B 1.9 cdti i jestem mega zadowolony. Auto i silnik chodzi jak szwajcarski zegarek ...choć biegnie już prawie 12 rok. Myślałam, że przesiądę się na Zafirę C 2.0 cdti ale będę miał okazję kupić Forda Kuga 1.6EB od koleżanki z pracy i mocno się zastanawiam, bo auto można brać w ciemno. Totalnie bezwypadkowy i śmieszny przebieg, coś koło 70tys. Nie mam niestety zielonego pojęcia o fordach i tym silniku. Czy jest się czego bać? Są jakieś typowe wady? Jakieś pękające bloki? Uszczelki pod głowicą? Padające turbiny? Dwumasy padają? Czy są problemy z bezpośrednim wtryskiem?
Auto jest w wersji 150 konnej. Przeraża mnie też trochę spalanie, bo ludzie tutaj piszą, że od 10 do 12 w mieście....a ja w zasadzie jeżdzę tylko w mieście i Zafira bierze mi max 8.5 litra. Ostatnio edytowane przez SRS ; 02-11-2017 o 23:19 Powód: wszyscy wiedzą że to Ford Kuga 2013- po to jest prefix |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Escape Titanium 4WD
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2015
|
Ja mam Escape z silnikiem 1.6EB ale 182 KM i przebieg dopiero 14 tys., natomiast mój kolega kupił sobie używane Mondeo 1.6 150KM z przebiegiem ponad 100 tyś. właśnie dlatego, że te silniki są raczej niezawodne. Ja osobiście nie spotkałem się z żadnymi informacjami, żeby coś się z tymi silnikami działo. Odnośnie spalania to ciężko porównywać diesla z benzyną, Kuga jest chyba też odrobinę cięższa więc spalanie w mieście na poziomie 10l to i tak dobry wynik.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Wystarczy poszukac na forum o awariach tego silnika.. nie ze sie sypia ale wady maja dosc kosztowne.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
|
Po pierwsze jeździsz zafirą na ON , która ma mocny dół, jest ekonomiczna i niepodważalnie komfortową pozycją za kierownicą.
Kuga , o której wspominasz ma jednostkę na Pb doładowana, paliwożerną, niestety o gorszych parametrach i bryłą toczącą ok 1600kg. Fakt, ze kuga 1,6 150 jest w manuału i bez 4x4 co lekko obniży juz słynne spalanie 12-15litrów Teraz szczerze od siebie... Jeździłem z zadowoleniem Zafirą B 1,9 cztery lata , z której przesiadłem sie na kuge tdci mk1. Początki były mniej zadowalające /pozycja, prowadzenie, spalanie, gabaryty wnętrza z BAGAŻNIKIEM . Kolejnym wozidłem jest kuga tdci mk2 z zadowoleniem. Jednak ostatnio dostałem do swojej dyspozycji od rodziny zafire C 2,0 cdti z 2012r i powien mam dylemat. Kuga stoi cały czas w garażu niejeżdżona. Super wygodna pozycja za kierownicą, prowadzenie na zakrętach jak po szynach, przestronność , miejsce w środku, a komfort podróżowania nie do opisania. Jedyna niższa ocena dla zafiry to mniej jest wyciszona. Ostatnio edytowane przez tomaszjan31 ; 02-11-2017 o 21:02 |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 06-08-2015
Model: Escape/Kuga Titanium 4x4
Silnik: 1,6 182KM
|
Cytat:
sam siebie próbujesz oszukaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Model: Ford Escape Titanium 4WD
Silnik: 1.6 EcoBoost
|
Oczywiście, że nie, mój spala w mieście od 12 w gore Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kolega kaliope napisał, że spalanie od 10 do 12.
|
|
|
|
|
|
#7 | ||
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 24-07-2008
Model: Honda CR-V, Mazda CX-3
Silnik: 2.0 & 2.0
Rocznik: 2013 & 2019
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#8 | ||
|
ford::professional
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
|
Cytat:
Cytat:
Troszkę pieniążka masz do wydania, spróbuj wypożyczyć kuge na kilka dni, pojeździj i testuj nie wsiadając przez ten czas do zafy. Następnie przesiądź sie ponownie do swojego i pomiń ekscytacje nowego przyszłego nabytku. Jeszcze raz podkreślę, ze z kugi jestem zadowolony, natomiast wole jeździć zafirą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
||
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 22-12-2016
Model: Stosowny
Silnik: Żwawy
Rocznik: Właściwy
|
Jeździłem wieloma autami i Europejczyków było też kilka ale pomijając spalanie dla mnie Kuga/Escape jest bardzo dobrze zestrojonym samochodem na polskie drogi. Dobrze wybiera nierówności, pewnie się prowadzi w zakrętach jest stosunkowo cicho w środku (No chybaże robimy gwałtowny kick down Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Owszem nie jest to auto do szybkiej i dynamicznej jazdy bo chociażby spalanie z osiągami nie ma nic wspólnego. Ogólnie jak dla mnie auto super ale powinno mieć silnik V6 i wtedy wszystko miałoby ręce i nogi.
Nie wiem. Nie znam się. Zarobiony jestem! Ostatnio edytowane przez APeZet ; 03-11-2017 o 05:06 |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FCP member
![]() Imię: Robert
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 238KM Bi-Turbo
Rocznik: 2022
|
Cytat:
Myślę że spalanie będzie podobne jak EcoBoosta 1.5 w tym aucie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|