![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Dariusz
Model: Fusion Mk5
Silnik: 2,5 benzyna
Rocznik: 2016
|
Witam!
Mam auto ford fusion 2016 2.5 SE, kupione 1,5 m-ca temu. Licznik z dwoma ekranami po bokach i na środku prędkościomierz. Auto ma światła soczewkowe z dołożonymi dziennymi w miejsce przednich przeciwmgielnych. Po zakupie okazało się, że niestety licznik nie ma języka polskiego. Do tego radio z sync 2 nie za bardzo dawało radę przy jednoczesnej nawigacji i odsłuchiwaniu audiobooków. Postanowiłem u jednego z kolegów z forum spolszczyć licznik oraz wymienić sync 2 na sync 3. Wszystko odbyło się sprawnie, na koniec jeszcze kolega dokonał zmiany w ustawieniu świateł. Wcześniej okazało się, że przy włączonym trybie auto w ustawieniu skrzyni biegów na "P" świeciły się same DRL-e. Po włączeniu trybu "D" pomimo dołożonych ledów świeciły się też światła drogowe. Zmiana w ustawieniach dotyczyła opcji "lampy ustawione na drl". Dało to to, że po włączeniu "D" świecą się "postojówki" zamiast krótkich. Teraz najciekawsze - po niedługim czasie, kiedy pierwszy raz musiałem jechać w nocy okazało się, że pomimo włączenia świateł długich nie włącza się ikona na liczniku. Światła działają - ikony nie ma. Najpierw myślałem, że to wina diody pod symbolem długich świateł, ale po włączeniu trybu testowego licznika symbol świateł długich się zaświecił. Czy tutaj podobnie jak w przypadku dołożenia świateł tylnych przeciwmgłowych też trzeba jakoś "aktywować" symbol świateł długich? Może przez przypadek przy zmianach w trakcie spolszczenia licznika został on wyłączony? Może problem wynika ze zmian w ustawieniach świateł na DRL-e. Sam nie wiem, gdzie szukać. Może komuś przytrafiło się coś podobnego. Za wszelkie sugestie i pomysły będę bardzo wdzięczny. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - do sprawdzenia instalacja przednich świateł. Z opisanego zachowania wynika, że "coś jest nie halo" z tym podłączeniem... Jak są podłączone te dzienne w miejsce halogenów? Do dedykowanego przewodu dla DRL czy jakoś "jak tam elektryk wymyślił"? Kto w ogóle te światła robił? Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 08-06-2020 o 14:58 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Nie pisałem i proszę tego tak nie odbierać, że to wina kolegi z forum. Starałem się tylko opisać całą sytuację. Myślę, że mogły się tu nałożyć zmiany wprowadzone przez poprzedniego właściciela auta z tymi moimi. Jak kupowałem samochód halogeny były już podłączone do auta. Podłączenie wygląda na "jak tam elektryk wymyślił". Ze skrzynki bezpieczników wychodzi kabel zasilający do halogenów - jak to jest dalej zrobione to nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z tym, że na 99% jestem pewien, że ikona świateł długich na początku działała. Ostatnio edytowane przez djs74 ; 08-06-2020 o 16:02 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
|
Bardzo dziękuję za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pomimo późnej pory kolega leszcz przez team viewera pomógł mi uporać się z problemem! Jedna mała ikonka a jak cieszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FCP member
|
Cytat:
|
|
|
|
#7 | |
|
FCP member
|
Cytat:
To, że błąd jest w tym miejscu, oczywiste było od początku - tyle, że Kolega Tomek "zarzekał się", że wiedział co robi...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie można przestawić źródła sygnału kontrolki HB na "IPC" - bo nie ma takiej możliwości i nie ma takiego źródła...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jest natomiast źródło sygnału dla kontrolki HB w BCM (właściwe i oczywiste dla USA bez HCM...) - i tak powinno być ustawione od początku... BTW - w nowszych licznikach (K..., J..., L...) jest jeszcze lepiej - bo dochodzi jeszcze SCCM jako potencjalne źródło sygnału dla kontrolki HB... Tak to dopiero się można mylić...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 13-06-2020 o 09:36 |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
FCP member
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Jeśli była wgrana wersja J... lub K... to trzeba jeszcze zerknąć do 'nowopowstałego' bloku DE08 - tam jest także parametr definiujący źródło sygnału dla kontrolki HB... |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FCP member