Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-10-2008, 18:45   #31
elmo_mc
ford::advanced

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Re: [MK2] 1.8 TD Nierówna praca ( przerywanie )na zimnym silniku

Po dość długiej obserwacji zauważyłem, że czas nierównej pracy uzależniony jest od temperatury na zewnątrz, mianowicie:
Jeżeli jest ciepła noc ( około 10 st. ) to nierówna praca trwa około 30 sekund, jeżeli jest zimniej to nawet do 2-3 minut. W dzień natomiast nawet jak auto pół dnia postoi to chodzi idealnie, nie ma problemu, nawet jak jest zimno w dzień. Mechanik mi powiedział, że to nie jest wina wtrysków. Mówił, że jak by wtrysk któryś lał, to auto cały czas by kopciło.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, bo mi już się skończyły

elmo_mc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2008, 18:59   #32
krzysieksel1969
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: mondeo mk5
Silnik: 2.5b
Rocznik: 2013

Tyle opinii ile mechanikow ,piszesz ze mechanik powiedzial ze jakby ..itd tylko dziwne ze mialem bardzo podobne objawy i po wymianie wtryskow wszystko ustalo ,zacznij od sprawdznia wtryskow to nie jest wielki koszt a potem bedziemy myslec co dalej bo nie ruszysz z ta naprawa do przodu poprostu trzeba zaczac cos robic,tak jak czytam to co piszesz to mi w dalszym ciagu wychodzi ze to wtryski a co z tym zrobisz to juz Twoja sprawa.
ps.ja kupilem auto w lecie wiec kiedy sa noce cieple i dni gorace to w dzien prawie wcale nie dymil a po nocy byly podobne objawy zalezalo od temeratury na zewnatrz .

ps.czy ten mechanik zajmuje sie dieslami czy poprostu wszystkim i niczym dobrze?podjedz do jakiegos warszatu diesla i porozmawiaj zobaczysz co powiedzą a jak bedziesz w okolicach Lublina to zapraszam dam Ci namiary
Stary 13-10-2008, 21:50   #33
dempsej
ford::professional

Model: Ford Mondeo MKI
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 1995

Witam,
elmo_mc mam dokładnie takie same objawy jak Ty tzn. problem z rana z rozruchem (musze dwa razy grzać świeczki)i przez pierwsze 4-5s. nierówna praca silnika i do tego towarzyszący jasny dym z wydechu. W sobote jestem umówiony w warsztacie na sprawdzenie ewentualnie wymianę świeczek, sprawdzenie luzów zaworów ewentualna regulacja, sprawdzenie ciśnienia na cylindrach oraz wyciągnięcie i próba przelewowa wtrysków, do tego jak koleś mówił regulacja pompy wtryskowej. Facet zajmuje się tylko i wyłącznie dieslami od 10 latach wszyscy znajomi moi oraz inni mechanicy którzy nie zajmują się dieslami polecają go więc zaryzykowałem i się umówiłem z nim. Sąsiad dwa różne diesle robił u niego w tyn jeden kapitalny remont i również jest zadowolony z niego. Zobaczymy jaki będzie efekt i czy kredytu nie będzie trzeba wziąć na to wszystko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak będę coś wiedział więcej to napisze odrazu.

Pozdrawiam
Stary 18-10-2008, 13:17   #34
dempsej

Witam,
tak jak pisałem wcześniej miałem byc dzisiaj na sprawdzeniu świec, wtrysków, luzów na zaworach, zaślepieniu EGRa. No więc właśnie wróciłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. diagnoza po wykręceniu świeczek wszystkie w stanie bdb tj. każda w tym samym stopniu grzeje, zawór EGR zaślepiony, wtryski wykręcona na stół sprawdzane na maszynie diagnoza OK nie leją, luzy na zaworach prawie książkowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jedynie wtryski były trochę z nagaru więc zostały wyczyszczona i skręcone. Te rzeczy odpadają jeśli chodzi o problem z rana z odpaleniem przynajmniej u mnie. Gościu umówił się ze mną jeszcze na następny weekend ponieważ silnik jest ciepłu a chodzi o to żeby był zimny po nocy. Aktualnie mieszkam we Wrocławiu a robie z autem u siebie w Nowej Rudzie. Odstawie do niego auto w piątek wieczorem a w sobotę z rana ma nie pamiętam jak to sie fachowo nazywa chyba ustawić zapłon. Bo jedyne jeszcze podejrzenie pada właśnie na problem z ustawieniem zapłonu. Pamiętam, że problem pojawił się po wymianie rozrządu w innym warsztacie. Gościu twierdzi, że po wymianie w dieslu rozrządu trzeba ustawiać pompę a tego mi nie robili. Jak narazie ufam gościowi. Za wszystko zapłaciłem 200,- dzisiaj i w tym jest jeszcze ustawienie tego zapłonu za tydzień. Także wydaje mi się, że ni dużo a przynajmniej spokój i nie trzeba się martwić, że to wtryski.

Jeszcze napisze jak już będzie zrobione co i jak.
Pozdrawiam
Stary 18-10-2008, 13:39   #35
krzysieksel1969

Jezeli tak to wszystko ok i ceny ma dosyc rozsadne,tak jak wczesniej jezzilem po warsztach to za samo ustawienie zapłonu chcą 100zl najmniej i duzo wiecej.
Stary 18-10-2008, 15:46   #36
dempsej

Cytat:
Napisał elmo_mc
Mówił, że jak by wtrysk któryś lał, to auto cały czas by kopciło.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły, bo mi już się skończyły

Właśnie czytam tego posta jeszcze raz i potwierdzam słowa Twojego mechanika elmo_mc to samo powiedział dzisiaj mój Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jeszcze przed sprawdzeniem wtrysków, że gdyby lały to kopciłby non stop i to się potwierdziło na próbie przelewowej na maszynie. Zobaczymy co będzie po ustawieniu zapłonu ale to znowu sie odwleka o przynajmniej tydzień ale wole już u tego jednego dokończyć co zacząłem niż jeździć w tygodniu we Wrocławiu po magikach.
Stary 23-10-2008, 17:19   #37
elmo_mc
ford::advanced

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

Przyszła pora na nieuniknioną regenerację wtrysków :fcp2 Ma może ktoś na miar na tanie końcówki, bo u mnie krzyknęli mi 150 zł za sztukę :fcp5
elmo_mc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-10-2008, 18:33   #38
peterpz

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012

Nie chce mi się czytać całego wątku, bo nie mam siły ale regeneracja wtrysków przy takich objawach to baardzo głupie! Na 95% nie pomoże. Dlaczego nie słuchasz mechanika, który powiedział, że to nie wina wtryskiwaczy, ponieważ gdyby tak było to dymiłby cały czas i nie na biało-szaro, tylko na czarno przy przyspieszaniu!!?? Ja zgadzam się z tym mechanikiem w 100%.

Moja diagnoza, jeśli tego nie sprawdzałeś, to na 99% będzie to: korektor wyprzedzenia kąta wtrysku. Gdy silnik jest zimny potrzebuje przyspieszonego kąta wtrysku, zaś zbyt późny wtrysk to właśnie dymienie i przerywanie (ale dymienie na jasny, szary dym). Jeden ze sposobów sprawdzenia korektora to prostu posłuchanie silnika jak jest zimny. Na zimnym powinien dużo głośniej klekotać niż na ciepłym.

No chyba, że to sprawdziłeś już wcześniej i jeśli korektor jest Ok, to w porządku. Co do pompki paliwa, to nie trzeba jej całej wymieniać, tylko kupić membrany i gumki do regeneracji, bo przy pompowaniu często lubią się poprzerywać i potem układ się zapowietrza - to może być też to ale czytałem, że sprawdzałeś zapowietrzanie się układu.

Jeśli wymienisz końcówki wtrysków, to napisz na forum o ich efekcie, bo chciałbym się dokształcać i jeśli się mylę to poprawić swoje wiadomości na temat 1.8TD i ogólnie silników diesla.
Stary 23-10-2008, 18:42   #39
krzysieksel1969

do Peterpz ja mialem bardzo podobne objawy i po wyminie koncowek jest ok ale tak jak pisalem ilu mechanikow tyle zdan u mnie to pomoglo i ja stawiam na wtryski ale mozliwe ze jeszcze cos innego bo nieszczesicia lubia chodzic parami.

ps.a odnosnie regeneracji pomki paliwa te gumki co sprzedaja to jakies g... juz to przecwiczylem nowe gumki dlugo nie podzialaly, ja kupiem pompke z zaworkim i wsadzilem filtr od innego modelu forda ,musialem lekko przerobic uchwyt zeby go przyczepic ale to najmniejszy problemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 23-10-2008, 18:57   #40
peterpz

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał krzysieksel1969
do Peterpz ja mialem bardzo podobne objawy i po wyminie koncowek jest ok ale tak jak pisalem ilu mechanikow tyle zdan u mnie to pomoglo i ja stawiam na wtryski ale mozliwe ze jeszcze cos innego bo nieszczesicia lubia chodzic parami.
No to OK.

Zobaczymy, co w takim razie stanie się po wymianie końcówek wtryskiwaczy...
Odpowiedz

Zasady postowania