Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-10-2008, 12:37   #1
waldor4
ford::average

Model: Sharan
Silnik: 1,9 TDI AUY
Rocznik: 2004
Domyślnie Kto ma schemat rozbudowy ebera d5wz?

Czy ktoś posiada schemat do rozbudowy podgrzewacza eberspaecher D5WZ do ogrzewania postojowego.Posiadam Sharana AUY i jest w nim D5WZ i takowy zestaw jak mniemam(znalazłem dotychczas :w komorze silnika trzy bezpieczniki, dwa przekaźniki, pompa wody; w kabinie minizegar, podłączenie do klimy automatycznej; na podwoziu obok podgrzewacza sterownik-adapter o nr 22 1000 30 84 00 niestety uszkodzony).Odłączyłem zestaw od ebera i podłączyłem bezpośrednio wtyczkę instalacji samochodu do podgrzewacza (aby przywrócić funkcje samego dogrzewania) ale nie zapalił, więc zastanawiam się gdzie jeszcze dokonano zmian w instalacji pojazdu no i czy można w jakiś sposób wyeliminować uszkodzony adapter.

Ostatnio edytowane przez deku ; 01-03-2016 o 20:56
waldor4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2008, 11:58   #2
pepero

Model: Sharan, GALAXY TITANIUM
Silnik: 1.9 TDI 115KM, AUY, TDCI 163KM
Rocznik: 2001, 2011
Domyślnie Re: Kto ma schemat rozbudowy ebera d5wz?

tu masz opis
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
pepero jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2008, 14:58   #3
waldor4

miło by było znać ten piękny język ale sporo już przejżałem stronek w necie bezskutecznie.Ta dotyczy niestety rozbudowy podgrzewacza firmy webasto nie eberspaechera i nie ma tam poszukiwanego przezemnie schematu połączeń z sterownikiem adapterem.W polsce przedstawicielstwo tej firmy posiada taki adapter za 750pln netto, czesi za 5900 koron, a niemcy za 200 euro.Można zaryzykować kupić z demolki za 350pln.Liczę na to, że ktoś kto zakłada takie zestawy rozbudowujące, dedykowane do ebera, podzieli się swoją wiedzą. :fcp29
Stary 24-10-2008, 16:47   #4
pepero

i tu się kolego mylisz jest to schemat podłączeń właśnie do D5WZ zrobiony przez firmę Webasto pokazujący jak można nasz dogrzewacz (bo mam to samo) przerobić na pełne ogrzewanie postojowe wykorzystując zegar sterujący właśnie firmy webasto. Ja właśnie na podstawie tego przerobiłem swój dogrzewacz na ogrzewanie postojowe. Szkoda mi było tylko kasy na zegar sterujący więc kupiłem pilota zdalnego sterowania dwukanałowego i nim załączam oddzielnie dogrzewacz jak i dmuchawę. Ciekawi mnie tylko ten sterownik co masz przy dogrzewaczu co jest w środku. Według tego schematu co ci podesłałem muszą być wpięte w układ cztery diody aby w momencie jak urządzenie działa jako dogrzewacz nie szło napięcie na to sterowanie które jest dołożone i odwrotnie.
Stary 26-10-2008, 15:07   #5
waldor4

Właśnie tak napisałem

Ta dotyczy niestety rozbudowy podgrzewacza firmy webasto nie eberspaechera

Ale mniejsza o to.Gratuluję udanej rozbudowy i dzięki za sugestie.
Ów sterownik-adapter jest jednym z elementów zestawu do rozbudowy stosowany przez firmę Eberspaecher i prawdopodobnie przez jej polskie przedstawicielstwo [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , oni to mają ten sterownik za jedyne 750pln netto.Skoro jednak dogrzewacz firmy Webasto można rozbudować bez tak kosztownego elementu to chwała firmie i właścicielom tego urządzenia.Jeśli jednak Eber dorzuca to, to albo sprzęt jest gorszy i trzeba go wzbogacić, albo jest to jawne naciągactwo, jeśli można rozbudować podgrzewacz tej firmy bez tego dodatkowego sterownika.
U mnie ten sterownik wygląda tak
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg ster1a.jpg (251.1 KB, 1138 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg ster1.jpg (181.5 KB, 1114 wyświetleń)
Stary 26-10-2008, 15:18   #6
waldor4

Chyba,że cię źle zrozumiałem i też masz ebera a firma webasto opracowała jak go rozbudować i ty z tego skożystałeś.Jeśli tak to sorrrrry przeogromne.Zapowiada się jednak na to że będę musiał rozpruć instalacje w swoim autku i sam rozrysować schemat, wtedy nie omieszkam zapodać to na forum dla potomnych, a jeśli jest tak że można go rozbudować wg załączonego linka, to jasne że istniejącą instalację przerobię tak by nie było tego adaptera.
Stary 26-10-2008, 17:15   #7
pepero

polecam ci też ten wątek
Stary 26-10-2008, 17:51   #8
jblack
ford::advanced

Model: MB V-Klasse 220 CDI EDition
Silnik: 2,2 CDI 163 PS
Rocznik: 2014

ja mam schemat i ze zdjeciami bo tez mam zamiar rozbudowac moja gale do ogrzewania postojowego wszystko juz mam tylko nie moge kupic takiego malego zegarka do sterowania tzn.o ktorej godzinie sie ma wlaczyc i wylaczyc webasto jak bede mial chwile czasu do zeskanuje te papiery i podam linka gdzie je mozna pobrac ale zaznaczam jest to w jezyku niemieckim ale jest bardzo przyzwoicie wszastko pokazane tu jest link gdzie mozna to pobrac
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jblack jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2011, 11:35   #9
peters
ford::advanced

Imię: piotr
Model: Vw T4,Vw Sharan 2006
Silnik: 2,5tdi 1,9tdi
Rocznik: 01
Domyślnie Odp: Kto ma schemat rozbudowy ebera d5wz?

Cytat:
Napisał pepero Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tu masz opis
Ta stronka nie chce sie otworzyć.Nie wiem dlaczego.Dlugo sie otwiera.
peters jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania