Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-10-2008, 08:01   #11
jakubeusz
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130HP
Rocznik: 2004
Domyślnie Re: [MK3] stuk po uruchomieniu

99,99% to kolega jes bardzo pewien swego. Tylko dlaczego u mnie po wymianie sprzęgła i koła zamachowego stukanie ustało??? Chyba, że w ASO gratis naprawili mi sprężarkę klimy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (wątpię). Samochód odpalam raz na załączonej klimatyzacji raz na Eco i stukania jak nie ma tak już nie ma, więc ja śmiem twierdzić, że może to być spowodowane wadliwym sprzęgłem.

jakubeusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2008, 13:20   #12
kreeecik
ford::advanced

Bo zaczynam od najczęstrzych i najtanszych rozwiazań. Masz rację tobie stukanie usytało a u kolegi jest pojedyńczy stuk i to nie podczas odpalania tylko już po odpaleniu i to nie zawsze. Koło dwumasowe przewaznie słychac podczas gaszenia silnika i są dwa trzy porządne stuknięcia - autopsja :fcp3
Przy klimatroniku stuknięcie będzie zawsze bo załącza się elektromagnetyczne sprzęgło sprężarki i to tez w zalezności jaką ustawisz temerature na klimatroniku.
Równie dobrze moze być to odskakujący zacisk hamulca ręcznego, który po spuszceniu nie odbija a dopiero wtedy gdy silnik wprawi budę w wibracje.
Przyczyn może byc kilka i najpierw nlezy sprawdzić to co tanie i we własnym zakresie można zrobić a nie straszyć od razu dwumasą :fcp14
kreeecik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2008, 15:13   #13
jakubeusz
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130HP
Rocznik: 2004

Ale przecież ja nie starszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tylko opisuję co mi pomogło, a w zasadzie mojemu Mondkowi.
Tak na marginesie dodam, że u mnie nie bylo ciągłego stukania, ale pojedyńcze uderzenie i to własie chwilę po odpaleniu, więc problem wygląda podobnie jak u kolegi.
I życzę wszystkim, żeby to nie oznaczało wymiany dwumasy, bo choć ja za wymianę nie płaciłem (tylko Ford, w ramach gwarancji) to koszt jaki mi przedsawili był oszałamiający - 4600 PLN. :573:
jakubeusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2008, 21:57   #14
Snot
ford::average

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał jakubeusz
I życzę wszystkim, żeby to nie oznaczało wymiany dwumasy, bo choć ja za wymianę nie płaciłem (tylko Ford, w ramach gwarancji) to koszt jaki mi przedsawili był oszałamiający - 4600 PLN. :573:
ASO jest twoim przyjacielem tylko na gwarancji. Ja ostatnio wymienialem caly komplet sprzegla razem z dwumasa i zaplacilem za wszystko 2400, a mysle ze i tak poszedlem na latwizne i przeplacilem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Snot jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2008, 15:02   #15
Jack001

Model: Mondeo MK3 kombi
Silnik: 2.0 benz. automat
Rocznik: 2001

Sam ma taki problem, ale podejrzewam coś innego.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

[quote = "Jack001"]
Jak na postoju ruszę kierownicą, lub ruszam z miejsca skręcając jednocześnie kierownicą, lub też przy wolej jeździe przy skręcie, słyszę pojedynczy stuk z przodu z prawej strony. Nie zawsze to jest - ale jak jest, to słyszę wyraźnie ten stuk.[/quote]
Jack001 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2008, 11:51   #16
Jack001

Chyba jednak się myliłem co do moich podejrzeń. Może to i koło zamachowe.

Dzisiaj się dokładnie przysłuchałem. Ten stu nie jest stukiem "głuchym", lecz takim jakby z lekkim rezonansem. Coś w rodzaju "buuuum", a nie samo "bum".
I nie występuje zawsze przy uruchomieniu. Tylko co jakiś czas go słychać. Co któreś ruszenie.
Bo dźwięk słychać jak samochód zaczyna ruszać.

Co myślicie ?
Czy i jak długo, ewentualnie, z tym defektem silnika można jeździć ?
Stary 14-12-2008, 12:57   #17
mr_yagooda
ford::advanced

Model: Jest: Volvo S40 i jest Mondeo MK3
Silnik: 1.6 115KM D2 oraz 1.8 Duratec 125KM
Rocznik: 2010 i 2003

A czt zauwazyles moze ze podczas tego stuku lekko na sekunde przygasaja swiatła. wczoraj cos takiego u mnie zauwazylem...
**
*
mr_yagooda jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2008, 13:40   #18
Jack001

Nie zwróciłem na to uwagi.
Postaram się obserwować światła.

Czy ktoś jednak może mi powiedzieć jak długo z tym defektem mogę jeździć?

Koszty?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 16-12-2008, 15:15   #19
Barracuda

Model: Mondeo Ghia Executive
Silnik: 2.0 TDCi by K&N
Rocznik: 2003/2004

Cytat:
Napisał kreeecik
Zamiast szukać jakiś dziwnych rozwiązań to najpier ustaw nawiew na ECO a na 99.99% stuk zniknie

Panowie zapomnieliście o czymś takim jak sprężarka klimy?
Zamiast szukać jakiś dziwnych rozwiązań to najpier ustaw nawiew na ECO a na 99.99% stuk zniknie :fcp26

Panowie zapomnieliście o czymś takim jak sprężarka klimy?
dokładnie, wymyslacie tu nie wiadomo jakie usterki, a najprostszej sprawy nie polecicie sprawdzić.
Wciśnij na klimatroniku tak żeby klima się wyłączyła - czyli tryb ECO i wtedy jeśli stukanie dalej będzie występować to podążaj za wskazówkami innych kolegów.

//Mondeo MK3 hatchback 2.0TDCi 6g Ghia Executive // Octavia 2009 2.0 TDI 6g Elegance//
// Powered by K&N //
Barracuda jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2008, 16:12   #20
Jack001

W tym wypadku to nie klima.
Wszystkie odbiorniki mam wyłączone: radio, klime. Pracują jedynie światła.

Stuk z prawego przodu słychać tylko przy ruszaniu z miejsca i skręcie kierownicą. I to nie zawsze, tylko czasami. W innych wypadkach stuk nie występuje.
Ale ten stuk jest dziwny, coś jakby (nie wiem jak to technicznie określić); ale dla porównania jakby: kość ze stawu np. kolanowego wyskakiwała, no może nie wyskakiwała ale próbowała wyskoczyć a następnie wracała na miejsce z lekkim rezonansem.

Cytat:
Napisał mr_yagooda
A czt zauwazyles moze ze podczas tego stuku lekko na sekunde przygasaja swiatła. wczoraj cos takiego u mnie zauwazylem...
nie zauważyłem aby światła przygasały

Sam już nie wiem czy to: koło zamachowe czy coś innego np. coś w zawieszeniu z przodu.
A może: łożyska amortyzatorów lub ewentualnie pęknięta sprężyna lub maglownica?
Odpowiedz

Zasady postowania