Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-10-2008, 19:16   #51
elmo_mc
ford::advanced

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Re: [MK2] 1.8 TD Nierówna praca ( przerywanie )na zimnym silniku

Cytat:
Napisał dempsej
Moje pytanie to czy ustawienie zapłonu czy też kąta wyprzedzenia zapłonu wiąże się z jakąś regulacją tego właśnie zaworu? Czy to wogóle jakoś się reguluje czy po prostu jest tylko wkręcone do oporu?
Korektor kąta wtrysku to nic innego jak elektrozawór, jest on sterowany elektrycznie i nie ma żadnej regulacji. Myślę, że jeżeli nie słyszysz trykania to masz ten sam problem co ja, bo ten dźwięk jest dość dobrze słyszalny przy otwartej masce.

elmo_mc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2008, 21:26   #52
dempsej
ford::professional

Model: Ford Mondeo MKI
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 1995

czy jest więc jakaś szansa na naprawę tego czy też tylko kosztowna wymiana?
Stary 28-10-2008, 15:53   #53
peterpz

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał elmo_mc
Dzięki wielkie peterpz, trafiłeś w samo sedno :fcp1 Niesprawny korektor kąt wtrysku powodował nierówną pracę. Auto odzyskało formę, rano pali na dotyk i pracuje idealnie.
Dziękuje wszystkim za pomoc
Temat uważam za zamknięty.
Super, że mogłem pomóc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W lecie da się tak jeździć ale w zimie byś auta nie odpalił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał dempsej
Moje pytanie to czy ustawienie zapłonu czy też kąta wyprzedzenia zapłonu wiąże się z jakąś regulacją tego właśnie zaworu? Czy to wogóle jakoś się reguluje czy po prostu jest tylko wkręcone do oporu?
No, niestety tam się nic nie reguluje. Tutaj elektronika działa i decyduje o ile przyspieszyć zapłon, jeśli w ogóle przyspieszyć. Jak będziesz miał czas to napraw ten korektor, bo na mrozie możesz mieć problem z odpaleniem... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-10-2008, 17:07   #54
elmo_mc

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał dempsej
czy jest więc jakaś szansa na naprawę tego czy też tylko kosztowna wymiana?
No niestety naprawiać można, a raczej rzeźbić ( tak jak zrobiłem to ja) w przypadku wycieku. Jeżeli nie działa wogóle to raczej wymiana będzie koniecznością. Na allegro najtaniej co widziałem to 220 + koszty przesyłki.
elmo_mc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2008, 20:58   #55
Kondzio

Imię: Konrad
Model: Mondeo Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 143PS
Rocznik: 2008

Pnowie u mnie wszystko tryka i świece grzeją, ale chyba paliwo się cofa - wyminiłem tą nieszczęsną pompkę, ale nie pomogło. Rano musze kilka razy przekręcić żeby zapalił - nie jest to jakies uciążliwe ale takie ze 3x sobie że tak powiem pokręci zanim załapie. Chodzi równo puści czarny dymek poodpaleni i jest ok. Później w ciągu dnia jak go zgaszę i odpalam za nie długi czas to na dotyk, ale po kilku godzinach znów ze 2x musi przekręcićn - założyć to ustrojstwo coby się paliwo nie cofało czy jak??
Kondzio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2008, 21:31   #56
peterpz

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał Kondzio
Pnowie u mnie wszystko tryka i świece grzeją, ale chyba paliwo się cofa - wyminiłem tą nieszczęsną pompkę, ale nie pomogło. Rano musze kilka razy przekręcić żeby zapalił - nie jest to jakies uciążliwe ale takie ze 3x sobie że tak powiem pokręci zanim załapie. Chodzi równo puści czarny dymek poodpaleni i jest ok. Później w ciągu dnia jak go zgaszę i odpalam za nie długi czas to na dotyk, ale po kilku godzinach znów ze 2x musi przekręcićn - założyć to ustrojstwo coby się paliwo nie cofało czy jak??
Możesz spróbować ale nikt chyba Ci nie zagwarantuje efektu takiego zaworu, to kwestia próby. W tym silniku raczej niemożliwe jest uzyskanie odpalenia na dotyk na zimnym. Ja też muszę na zimnym trochę zakręcić i chyba większość tak ma. Tzn jest rozwiązanie. Słyszałem, że montuje się większe rozruszniki - np. można przerobić od Golfa TDI. Ten fordowski kiepsko kręci, szczególnie na zimnym ledwo obraca tym silnikiem...

W sumie zrobiłbym to u siebie ale mi trochę szkoda kasy, to trzeba kupić rozrusznik od golfa. Teraz na zimę przydałby się taki zabieg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 29-10-2008, 00:29   #57
Kondzio

Imię: Konrad
Model: Mondeo Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 143PS
Rocznik: 2008

Generalnie jakiegoś wielkiego problemu z tym nie mam bo auto stoi w garażu. Nawet w zimie jak byłem w górach palił bez zarzutu, ale taki lekki niesmaczek jest, nie na tyle natomiast, żeby zmieniać rozrusznik :fcp4
Kondzio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2008, 07:47   #58
noex
ford::amateur

witam, jestem posiadaczem mondeo '97 1.8td, i teraz do mnie dotarlo ze jak ogladalem inne egzemplarze to po przekreceniu stacyjki wyraznie bylo slychac takie wlasnie metaliczno elektryczne trykanie(dosc szybkie) a u mnie nic nie slychac i objawy przy porannym odpalaniu sa takie jak opisywaliscie wczesniej. korektor kąt wtrysku znalazlem na stronie ford.sklep.pl lecz za diabla nie moge znalezc tego ustrojstwa na allegro, czo to przypakdiem nie ma innej nazwy?
noex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2008, 08:42   #59
dempsej

Model: Ford Mondeo MKI
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 1995

trochę fantazji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 06-11-2008, 23:11   #60
noex
ford::amateur

a jeszcze jedno mnie martwi napiszcie jaka macie temperature bo mi sie caly czas trzyma raczej minimum skali. czy to moze byc termostat walniety i nie domyka duzego obiegu?
noex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania