![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Janusz
Model: Ford Transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1997r
|
Po uruchomieniu silnika muszę potrzymać wciśnięty pedał gazu przez kilka minut, ponieważ gaśnie. Po lekkim nagrzaniu jest wszystko ok. Przedtem tego problemu nie było.Prośba, gdzie mam szukać przyczyny?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005
|
może masz gdzieś nieszczelnośc w układzie paliwowym i sie zapowietrza
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Na pompie z boku masz układ dźwigni z linką stalową wchodzącą do takiego okrągłego baniaczka o śr. ok. 3 cm. Jest to siłownik cieplny, który w niskich temperaturach ma linkę cofniętą do środka, po włączeniu zapłonu elektryczna grzałeczka ogrzewa go (doprowadzony jest z tyłu przewód) i linka stopniowo ( w ciągu 5 - 10 min) wysuwa się zwalniając dźwignię.
Ta pionowa dźwignia przyspiesza zapłon, o nią opiera się poprzez śrubę regulacyjną dźwignia gazu, efekt jest taki, że zimny silnik ma przyspieszony zapłon i PODWYŻSZONE WOLNE OBROTY. Albo masz źle wyregulowany ten układ, albo ( w niektórych modelach) masz na końcu linki coś w rodzaju tulejki z dwoma głębokimi nacięciami po bokach i którą można ustawić na dźwigni tak, aby linka nie ciągneła i chodziła swobodnie (lato) lub przekręca się ją o 90 stopni, linka skraca się o długość tulejki i układ działa (zima). Niezależnie od tego, wydaje mi się, że masz za niskie wolne obroty, ja włączam ten układ przy minusowych temperaturach, teraz silnik mi jeszcze nie gaśnie
|
|
|
#4 |
|
|
Dzięki za podpowiedź, jutro startuje szukać przyczyny. O efektach napiszę
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Niestety ale w moim modelu nie ma ani siłownika cieplnego jak pisałeś Wojtekjanus ani tulei z nacięciami. Mój / 2,5d z 1977r/ nie ma żadnych bajerów ale jest faktem, że dawniej nie było tych problemów. Dzięki Ci Wojtekjanus za dobre chęci ale może ktoś mi jeszcze podpowie co ma taki typ Transita.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Są trzy możliwości: pompa Bosch, pompa Lucas ( tylko do 1992 r) oraz silnik turbo z pompą Lucas i systemem elektronicznego sterowania EPIC.
Napisałeś Transit 1977 2,5 diesel - tam musi być ten system, chyba że ktoś odrąbał go siekierą.
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Rocznik: *1992 / +2011
|
Niekoniecznie. Były Bosch-e już bez przyspieszacza kąta wtrysku zimnego silnika.
|
|
|
#8 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
??? Ale czy zostało przyspieszanie obrotów?
|
|
|
#9 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Rocznik: *1992 / +2011
|
Nie, ponieważ lekko przyspieszała obroty - poprawnie zwiększała dawkę paliwa dźwignia od przyspieszacza kąta wtrysku poprzez wkręt regulacyjny "A"
|
|
|
#10 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Pytając, czy zostało przyspieszanie obrotów, chodziło mi o tę pompę po lewej. Czy ta pompa to Bosch?
|