Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-11-2008, 10:51   #11
Jester
ford::expert

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
Domyślnie Re: Płyn chłopdniczy

Cytat:
Napisał Maniek19
<cut>Dziś zaglądam do pojemnika na płyn a tam prawie pełno (ponad max) a na dodatek płyn wygląda jak by był zmieszany z paliwem jakimś!!!<cut>
Sprawdzałeś na zimnym czy ciepłym silniku? Na ciepłym może być więcej jeżeli zalali ci układ do poziomu max bo płyn ma dużą rozszerzalność cieplną. Jeżeli nadal przybywa to pewnie jednak uszczelka po przegrzaniu przepuszcza olej do płynu. Sprawdzaj co jakiś czas na zimnym silniku.
Trochę tłustych plam nie stanowi problemu. Może przy zakładaniu temostatu mechanicy posmarowali uszczelkę jaimś paskudztwem i teraz masz to w płynie. Obserwuj czy nie przybywa tłustego w płynie i sprawdź czy na bagnecie nie zrobiła się szaro-brunatna emulsja.

Stary 13-11-2008, 09:25   #12
Maniek19
ford::beginner

płynu oni mi doleli na ponad maxa jak już wyjechałem od nich,sprawdzałem.Nie ma kilku plamek a płyn jest jak olej.Mieszkam za granicą więc obawiam się ile mi skasują za to a do Polski nie dam chyba rady dojechać(1500km).Mam nadzieję,że to tylko uszczelka a nie głowica
Maniek19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2008, 17:32   #13
Maniek19

ok Focus w warsztacie na chwile obecną naprawa to 500 euro!!(pod warunkiem że głowica jest w porządku),może jeszcze i teraz ktoś mi podpowie czym można umyć-wyczyścić pojemnik na płyn do chłodnicy(wcześniej był pomieszany z olejem).Próbuje środkami domowymi,ale to chyba strata czasu
Maniek19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2008, 19:59   #14
Jester
ford::expert

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał Maniek19
ok Focus w warsztacie na chwile obecną naprawa to 500 euro!!(pod warunkiem że głowica jest w porządku),może jeszcze i teraz ktoś mi podpowie czym można umyć-wyczyścić pojemnik na płyn do chłodnicy(wcześniej był pomieszany z olejem).Próbuje środkami domowymi,ale to chyba strata czasu
Wymontuj i użyj nafty, benzyny albo podobnych środków. Domowa chemia nie da rady. Może przydać się szczotka do butelek (jesli jeszcze gdzieś znajdziesz) albo coś podobnego. Po dobroci nie zejdzie.
Stary 17-08-2010, 17:35   #15
jasko3

Post Odp: Płyn chłopdniczy

cześć

Nie wiem czy jestem we właściwym miejscu na tym forum, ale cóż szkodzi zapytać. Mam od nie dawna focusa diesla 1,8 i nie wiem jaki płyn chłodzący byłby najlepszy. Dodam że nie wiem co tam jest w tej chwili wlane(wizualnie to jakiś niebieskawy płyn). Liczę na fachowe porady od innych forumowiczów. Ps czy kolor płynu też ma znaczenie(odpowiada określonym typom silników)???

pozdrawiam
Jaśko
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2010, 17:41   #16
Dinar
ford::professional

Model: FF1+S-Max-Fiesta
Silnik: 2,0TDCI 130 aut - 1,4 TDCI
Rocznik: 2008r titan.- 2002r
Domyślnie Odp: Płyn chłopdniczy

Cytat:
Napisał jasko3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie wiem jaki płyn chłodzący byłby najlepszy.
Kolor nie ma znaczenia,każdy płyn chłodniczy będzie dobry.
Dinar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2010, 20:38   #17
ślizki

Model: Focus mk1
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999

najlepiej wlać zimowyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Borygo lub podobny... a kolor borygo to różowyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sam taki używam i nie narzekam. cena za 5 litrów to około 35-40zł. Do diesla wchodzi wg instrukcji 6,5 litra ale 6 litrów będzie wystarczający.
ślizki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2010, 21:58   #18
dyha
ford::advanced

Imię: Witold
Model: Skoda Octavia II FL
Silnik: 1,9 TDi
Rocznik: 2009

w sytuacji awaryjnej to i wody destylowanej można dolać (o ile układ chodniczy jest sprawny), pamiętać tylko trzeba o wymianie przed zimą na borygo lub petrygo
dyha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-12-2011, 07:57   #19
danielsan51
ford::advanced

Imię: Daniel
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2007

wczoraj mialem drobna awarie i dolalem niepamietam jak sie naztwal potem zobacze kolor taki czerwono -rozowu jak byl wczesniej z oznaczeniem G12-DOBRZE ZROBILEM?
danielsan51 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-12-2011, 14:52   #20
Szeryf455
ford::professional

Model: transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996 max
Domyślnie Odp: Płyn chłodniczy - jaki zalać ?

Dobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szeryf455 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania