![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 01-12-2008
|
Witam posiadam model 1,6 16V 4x4 i czy Może mi ktoś wytłumaczyć sposób dołączania przedniej osi.Tył 60% przód 40% napęd stały
(gdy gwałtownie ruszam z bardzo śliskiej nawierzchni koła z tyłu obracają się lecz nie widać aby ruszył przód jednak gdy jadę po łuku na śliskim widać pracę obu osi, i teraz nie wiem czy tak ma być czy nie powinno załączyć przednią oś gdy poślizg jest z tyłu ) jaca210 Ostatnio edytowane przez Andrzej ; 12-02-2015 o 20:45 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Administrator
![]() Imię: Jacek
Model: C-MAX Grand
Silnik: 1,6 EcoBoost 180KM
Rocznik: 2014
|
Cytat:
Pozdrawiam Jacek [Regulamin Forum] [FAQ] [Zasady ogłoszeń] [Dział Komunikaty] [Oryginalne części Ford / Motorcraft / FoMoCo - co, gdzie, jak??] Świat się stale zmienia, więc słysząc słowa "będzie jak dawniej" nie łudź się - nigdy tak nie będzie... |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
To dlaczego gdy w miejscu obraca się tył (koła) przód - nie rusza , przy stałym powinno obracać przynajmniej jednym kołem? jakby nie było 40% i gdy występuje podział mocy to jaki mechanizm nim zarządza ?
oto link do schematu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] może ktoś z Was będzie wiedział jak działa . Viscomatic Lock :fcp4 zakładka "4x4 Function" :fcp1 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Administrator
![]() Imię: Jacek
Model: C-MAX Grand
Silnik: 1,6 EcoBoost 180KM
Rocznik: 2014
|
Specem od 4x4 nie jestem, ale wyglada na to, ze tak wlasnie dziala Viscomatic Lock. Musi sie wypowiedziec ktos, kto mial wiecej do czynienia z tym napedem.
Pozdrawiam Jacek [Regulamin Forum] [FAQ] [Zasady ogłoszeń] [Dział Komunikaty] [Oryginalne części Ford / Motorcraft / FoMoCo - co, gdzie, jak??] Świat się stale zmienia, więc słysząc słowa "będzie jak dawniej" nie łudź się - nigdy tak nie będzie... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Na tym forum nie ma fachowców?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 26-10-2007
Model: orion / mondeo
Silnik: 1,3 / 1,8
Rocznik: 1991 / 1997
|
Sprzęgło wiskotyczne (centralny machanizm róznicowy)
Stały napęd to oznacza ze nie możesz odłaczać napędów, ale jest jeszcze coś co nazywa sie centralny mechanizm różnicowy dzielacy siłe między przednia os a tylna, nie wyobrażasz sobie chyba takiej sytuacji ze tylne kołą kreca sie z predkoście np: 60km/h a przednie 40km/h bo tak by należało wioskować z rozdziału mocy, zastanów sie gdzie byś dojechał ??????????????????? Osiowy mechanim różnicowy podaje obroty na to koło które ma mniejsze opory toczenia ale najpierw sprzęgło viskotyczne rozdziela je na ta oś która ma lżej- wychodzi ze tył jest lżejszy bo przeciesz tam nie ma silnika ??? a jeszcze na śliskim Ps. raz wżyciu prowadziłem auto 4x4 (Vitara) a z gazet wiem ze wszelkiego rodzaju blokoady dyferencjałów i mechanizmów różnicowych sa za dopłata TaK diała viscotic lock.
|
|
|
#7 |
|
|
czyli jak auto pod górę mieli tyłem to przód nie ruszy bo napęd podany jest tam gdzie lżej (TO BEZ SENSU ) 60% tył mieli ,a 40% przód nie jest w stanie ruszyć kołem ?
w/g rysunków link podany wyżej tam nie ma viska tylko jakieś baryłki albo coś podobnego |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 26-02-2008
Model: S-Max Titanium S / Kuga Individual
Silnik: 2.5 T 220 PS / 2.5 T 200PS
Rocznik: 2009 / 2009
|
Skoro naped AWD ma moc rozdzielona na stale 40% przod i 60% tyl to chocby nie wiem co sie dzialo bedzie zawsze szla moc na kola tak wlasnie rozdzielona tylko mi sie wydaje (nie jestem pewien) ze ten viscomatic lock to jest szpera, cos takiego jak blokada przedniego mostu, przednie kola nie zaleznie od tego czy tylne maja poslizg czy nie musza dostawac zawsze 40% mocy.
Ps. Niestety z anglika jestem cienki, jak by bylo po niemiecku to nie ma problemu. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 07-12-2009
Model: mk5 4x4
Silnik: 2.0 16v
Rocznik: 1992
|
W RS2000 4x4 tak jak i w 1.6 4x4 jest transfer box który ma mechanizm różnicowy. Działa podobnie tak jak tylny dyferencjał. Czyli w poślizgu na lodzie jest 100% mocy na koło prawe albo lewe. Tak samo i T-box tył ma lżej daje 100% mocy na tył. Proponuje zalać gęstszy olej do T-box może coś pomóc.
Ja u siebie spiełem napęd w inny sposób. |
|
|
|