Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-01-2009, 21:41   #1
Padre80
ford::beginner

Model: Sharan mk I
Silnik: 1,9 tdi AHU
Rocznik: 1997
Domyślnie Adaptacja tempomatu

Witam serdecznie wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem forum i szczęśliwym posiadaczem jednego z trojaczków a konkretnie sharana mk I z 97 roku z silnikiem 1,9 TDI ahu.
Mam pytanie odnośnie adaptacji tempomatu, co konkretnie potrzeba do tej operacji, czy faktycznie wystarczy sama manetka, czy wyprowadzone są dodatkowe wtyczki i czy całośćjeśli się oczywiście da wykonać trzeba aktywowac VAG - iem. Napewnko ktoś to już robił więc jeśli byłaby możliwość podzielenia się foteczkami byłoby bardzo miło. Podrawiam wszystkich Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez deku ; 16-09-2014 o 12:55 Powód: prefix, tytuł
Padre80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2009, 22:19   #2
devaluator
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Sharan, był Ford Galaxy
Silnik: TDI AUY był AHU @110KM
Rocznik: VW 2000 był Ford 1997
Domyślnie Re: Adaptacja tempomatu do mk I

było o tym, poszukaj, albo zerknij jeszcze na elektroda.pl, ale manetka starczy, kostka dalej jest. Podem VAG i odblokowujesz funkcję w kompie
devaluator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2009, 10:36   #3
Padre80

NIczym Chuck Norris przeszukałem cały internet Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i jest tylko o mk II a tam wydaje mi sie jest całkiem inaczej przede wszystkim jest inna manetka. Wiem że np w golfie mk III jest kostka ale za skrzynką z bezpiecznikami a ciekawi mnie jak konkretnie jest w SGA mk I. |Czy trzeba ciągnąć dodatkowe kable czy wpinamy kosteczke i po zawodach. Pozdro.
Stary 17-01-2009, 22:47   #4
prezes50

Imię: Sławek
Model: GALAXY/TRANSIT/Sharan
Silnik: 2.0 dohc+gaz/2.0 TD/1,9TDI
Rocznik: 1997/2001/2005

witam. sam dales sobie odpowiedz czyli juz gdzies slyszales o tym jak to sie robi ale ci pomoge . otó ja mam 2.0 benzyne iniestety nie moge zalazyc tempomatu poniewaz gaz jest na lince a nie jak w przypadku disli . kupilem nawet taki przelacznik ktory jest mi juz nie potrzeby i sprzedaje go wlasnie na allegro . ale . ty w dislu masz napewno wtyczke pod oslona kierownicy ( na ja jej wlasnie niemialem ale jak juz pisalem dlateg ze to benzyna ) podpinasz ta kostke na nowego przelacznika z tempomatem i VAG`IEM wlaczasz funkcje tempomatu i jedziesz juz jak bogaty bez nogi na gazie . Ale sprawdz najpierw pod oslona czy masz slepa wtyczke bo na 9 moich znajomych z dislem 2 zakladalo tempomat i 1 niemial tez tej wtyczki. wiec przed zakupem lepiej odkrec sobie srubki - zadna filozofia i sprawdz .pozdrawiam
prezes50 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2009, 18:45   #5
Padre80

No i lipa, właśnie wróciłem z samochodu, rozebrałem plastiki naokoło stacyjki i niestety nie znalazłem żadnej luźnej wtyczki, czy może jest ona gdzieś ukryta?? Jak by ktośmiał fotecze jak to wygląda to byłoby super Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Pozdro.
Stary 21-01-2009, 11:52   #6
stomat
ford::advanced

Imię: Roman
Model: Alhambra
Silnik: 1,9 TD czerwone i
Rocznik: 1999

Ja dokładałem tempomat do Alhambry 1,9 TDi i wtyczka była. Znajduje się po LEWEJ stronie kolumny kierownicy u góry. Jest to płaska jednorzędowa wtyczka na sześć przewodów. Niestety nie mam fotek.
stomat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2009, 17:00   #7
Padre80

A powiedz czy ta wtyczka była do czegoś wpięta czy wisiała sobie luźno??
Stary 21-01-2009, 18:51   #8
stomat
ford::advanced

Imię: Roman
Model: Alhambra
Silnik: 1,9 TD czerwone i
Rocznik: 1999

Wpięta nie była ale była zamocowana mechanicznie, nie wisiała. Była wsunięta w taki plastikowy "trzmacz".
stomat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-01-2009, 18:03   #9
freed

Model: Sharan
Silnik: 1.9 tdi AFN
Rocznik: 98r.

Podepnę się do tematu. Mam pytanie czy ktoś się orientuje czy z VR6 2.8 manetka kierunkowskazów z tempomatem i kompem będzie pasowała do 1.9 110km bo mam okazję wymienić i dodać sobie tempomacik.
Stary 27-01-2009, 21:29   #10
tomek19733
ford::amateur

Padre80, tempomat jest sprawą banalnie prostą, pod warunkiem posiadania wtyczki, wystarczy poiiąć manetkę i aktywować VAG-iem,poniżej masz kody, jak nie masz wtyczki to prawdopodobnie można taką gotową wiązkę gdzieś dostać poszukaj w necie,ja kilka dni temu zamontowałem tempomat(miałem to szczęście ,że u mnie była wtyczka) trwało to raptem 15 min z aktywowaniem.

GRA-Aktiveringskode: 11463
GRA-Deaktiveringskode: 16167
tomek19733 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
jak podłączyć tempomat , jak założyć tempomat , montaż tempomatu , tempomat

Zasady postowania