Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-02-2009, 16:33   #1
dziurol
ford::beginner

Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 140
Rocznik: 2011
Domyślnie [MK3]Turbina?Wtryski? czy co , pomóżcie!!??

pomóżcie bo nie wiem co jest... więc objawy są takie ,że podczas przyspieszania auto zaczyna ostro przerywa (gdzieś od 2 tyś obr) i baardzo mocno regularnie szarpie i głośno warczy, podczas tych "szaleństw" z wydechu leci niebieski dym. Usterka była juz kilka dni temu , na warsztacie wymienili jakiś przekażnik ale po 2 dniach znbowu wróćiło. Dodam, że jest to na tyle intensywne ,że dalsza jazda jest niemożliwa. Oraz czasami jak zgasze to nie zapala. Tak jakby wachy nie dostawał no nie wiem.

dziurol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2009, 17:22   #2
feniu

Domyślnie Re: [MK3]Turbina?Wtryski? czy co , pomóżcie!!??

Wtryskiwacze się kończą?
Mocno Ci faluje jak go rano zimnego odpalisz ??
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2009, 18:17   #3
dziurol

Cytat:
Napisał feniu
Wtryskiwacze się kończą?
no właśnie nie falował w ogole. Dziwne to jest, niebieski dym wskazuje na turbo, a to ,że czasami nie pali ???? po tych szarpankach?
Co ciekawe ,że jak miałem to pierwszy raz 3 dni temu to jak wystygł to zapalił i było ok przez chwile.
Stary 01-02-2009, 19:28   #4
mihowe
ford::advanced

Model: MK3
Silnik: TDCi 130
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał feniu
Wtryskiwacze się kończą?
Co wy sie macie z tymi wtryskiwacami. Przez te bicie piany mechanicy doskonale to wykorzystują do naciągania.
Pozatym kolega ma TDDI tymbardziej wtryskiwacze u niego są duża trwalsze bo to sa zwykłe wtryski starego typu bez CR.
Objawy ewidentnie wskazują na układ doładowania. Pęknięta lub zsunięta rura od turbo.
Jedyne co nie pasuje to problem z odpalaniem. Ale kolega coś wspominał że mu jakiś przekaźnik wymieniali i pomogło. Więc na początek kolego powinieneś dokładnie dowiedzieć się co ci wtedy naprawiali.
A może zawór regulacji turbo nawalił?
Stary 01-02-2009, 19:38   #5
krogulc

Model: mk3 kombi
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2003

Objawy ewidentnie wskazują na układ doładowania. Pęknięta lub zsunięta rura od turbo.
Jedyne co nie pasuje to problem z odpalaniem. Ale kolega coś wspominał że mu jakiś przekaźnik wymieniali i pomogło. Więc na początek kolego powinieneś dokładnie dowiedzieć się co ci wtedy naprawiali.
A może zawór regulacji turbo nawalił?[/quote]

nie wiem jak przy tym silniku bo u mnie przy tdci jak pękła rura od turdo do ic nie szarpał był słabszy i kopcił jednak jak padł egr było podobnie lecz jak już pisałem to nie ten silnik
Stary 01-02-2009, 20:05   #6
mihowe

Model: MK3
Silnik: TDCi 130
Rocznik: 2001

Jeżeli pęknięcie na rurce od turbo jest małe to faktycznie objawy mogą ograniczyć się jedynie do spadku mocy, syczenia z pod maski, i kopcenia z wydechu. Ale jak pęknięcie jest duze lub rura całkiem się zsunęła to auto będzie szarpało i głosna będzie jego praca.
Pozatym uszkodzenie zaworu EGR może też dać podobne objawy.
Dlatego niech kolega najpierw sie dowie co dokłądnie zrobili mu w warsztacie. Pozatym skoro po 3 dniach objawy wróciły to trzeba jechać z reklamacją do nich.
Stary 01-02-2009, 20:20   #7
dziurol

ostanio mechanik wymieniał przekażnik od pompy paliwa ( tej przy baku). Usterka ucichła do nastepnego dnia. Lecz ponownie wyjąłem ten przekażnik przedmuchałem i znowu było ok, ale dzisiaj juz nic nie pomogło. Bład ,że wtedy nie spojrzałem czy kopcił na niebiesko. Ale dzisiaj wyrażnie podczas przerywania puszczał dym na niebiesko-biało.
Odpowiedz

Zasady postowania