Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-01-2009, 22:26   #11
krys38
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 18TD
Rocznik: 1997
Domyślnie Re: [Mk2] Prośba o radę; Mondeo kombi 1,8 diesel ghia z 2000

Nie spotkałem do tej pory Mondeo z widocznymi śladami korozji,chyba że ktoś zaniedbał naprawę głębokich otarć lakieru lub naprawa po stłuczkach wykonana była niedbale.Co do diesla to tankowałem dzisiaj 30l/440km co przy mojej przyciężkawej nodze :fcp19 uważam za wynik zadowalający.Przy benzynie nie do osiągnięcia.Zanim wyjeżdżam w drogę auto chodzi na postoju co najmniej trzy do pięciu minut(otwarcie garażu-wyjazd-zamknięcie potem brama...nazbiera się.W zasadzie trasy też nie dłuższe niż 15km.
Ale...są też użytkownicy benzyniaków i zagazowani może też się wypowiedzą.
PS.Od 25 czerwca zrobiłem 12000km bez żadnych problemów poza wymianą żarówki i bezpiecznika.Acha na starcie wymiana rozrządu pompy wodnej,oleju i pasków alternatora i klimy to koszt około 1100-1200zł z robocizną.

Stary 01-02-2009, 22:25   #12
matrog19
ford::expert

Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał walek29
Czy widzicie na waszych 9-12 letnich samochodach ślady korozji ? Pytam bo chciałbym kupić Mondeo właśnie z tych roczników (1998-2000) ?
Hmmm tak cały czas wszyscy trąbią o tej słabej blasze fordów, a najwięcej to ci co nigdy nie mieli... Ja uznaje taką zasadę: jak się dba tak się ma! Mój oprócz z tyłu w jednym miejscu na progu to jest zdrowiutki. Na tym progu to pewnie wyszło mi przez to że miałem zapchane dwa odpływy wody na końcu progu... ale to się zrobi po zimie. Po kupnie polecam dobrze wszystko zakonserwować np barankiem. Ja do tego celu pozdejmowałem nawet nadkola plastikowe i z przodu i z tyłu :fcp4
Stary 02-02-2009, 11:46   #13
ubik
ford::average

Model: Mondeo MK2
Silnik: 1,8 TD

Cytat:
Napisał walek29
A czy faktycznie prawdą jest, iż generallnie blacharka nie jest mocną stroną Forda ? Czy widzicie na waszych 9-12 letnich samochodach ślady korozji ? Pytam bo chciałbym kupić Mondeo właśnie z tych roczników (1998-2000) ?
Ja mam przyrdzewiałą tylną klapę nad tą srebrną ramką od tablicy rejestracyjnej poza tym brak korozji jak na samochód z 1997 roku myślę że to rewelacyjny wynik.
Jak się zrobi cieplej to mam zamiar to naprawić.
Stary 02-02-2009, 11:59   #14
ubik
ford::average

Model: Mondeo MK2
Silnik: 1,8 TD

Cytat:
Napisał walek29
Ostatnie pytanie rzucę na Forum: czy waszym zdaniem jeśli chce kupić Mondeo, powiedźmy 9 letnie i jeżdżę jedynie ok 17tys km rocznie to lepiej kupić diesla 1,8 TD czy benzynę ?
Myślę że lepiej zrobisz jak kupisz samochód z silnikiem diesela. Ja mam 1,8 TD i mogę śmiało powiedzieć że ta jednostka radzi sobie z tym autem. Jeśli nie zależy ci na "rwaniu asfaltu" pod światłami to ten motor wystarczy. Ja robię rocznie prywatnym autem około 20 K więc podobnie a ten motorek zdecydowałem się z kilku przyczyn :

stosunkowo ekonomiczny
cieszy się opinią bezawaryjnego
części na polskim rynku dostępne
Większość mechaników sobie radzi bez problemów
stosunek cena / jakość REWELACYJNY

Należy jednak pamiętać że kupujesz samochód nie młody rynek jest nasycony jest w czym wybierać zwracaj uwagę na ewentualne wycieki i korozje która jest bolączką aut naprawianych "w stodole" życzę powodzenia jak znajdziesz ciekawy model umieść link do niego w odpowiednim dziale na 100% forumowicze doradzą i pomogą :-)

Zasady postowania