![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-11-2007
|
Posiadam mondeo 2.0 TDDI podczas pryspieszania na 5 biegu wskażnik temperatury wedruje na czerwone pole,kiedy pedał gazu pozostanie w jednej pozycji temperatura spada.Na niższch i w mieście niewystępuje.Co sadzicie?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Nikt niema pomysłu?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Daniel
Model: Mondeo Kombi TREND
Silnik: 2.0 Tdci 130KM
Rocznik: 2004
|
prawdopodobnie duży termostat walniety albo czujnik temperatury silnika pozdr :fcp1
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Jeśli to duży termostat to dleczego niegrzeje sie na niższych biegach nawet jak sie go przeciągnie.W mieście też nierośnie.Czy podłączenie pod komputer coś wykarze?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-10-2008
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2,0 TDDI
Rocznik: 2001
|
Nie wiem co to może być ale podobnie do twojego opisu miałem po wymianie płynu, oczywiście był zapowietrzony jak tylko mu przyłożyłem to wskazóka leciała na czerwone jak wsciekła i auto po przekroczeniu wskazówki temperatury pionu kompletnie traciło moc. Jak tylko zwolniłem lub po zatrzymaniu się błyskawicznie wracało do normy i było OK! Ale to było efektem zapowietrzonego układu, w twoim przypadku może być coś z termostatem, trudno coś stwierdzić na odległość! Ja tylko opisałem moje spostrzeżenia . Może coś wymyślisz! Powodzenia!
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 22-10-2007
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci 130km
Rocznik: 2003
|
mialem kiedys cos podobnego tyle ze w kia, okazalo sie ze wydmuchana byla uszczelka pod glowica i prawdopodobnie sie zapowietrzal uklad. po wymianie uszczelki wszystko ok.czasami jak mocniej ja przeciągnąłem to bulgotalo w zbiorniczku. sprawdz czy po ostzrejszej jezdzie nie masz zbyt wysokiego cisnienia w zbiorniczku.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
jutro sprawdze wasze pomysły bo byłem pozadomem,dzięki za pomoc jutro opisze moje spostrzeżenia
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
przeciągnełem na biegach , trzymałem na obrotach nie bąbluje nie czuć spalin ze zbiornika a ciśnienie w zbiorniku chyba normalne.Postawie na termostat , powiedzieli w w warsztacie ,że sprzęgło na pompie wodnej i pompa do wymiany ,a wasze zdanie?
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: mondeo
Silnik: 2.0tddi
|
tez mi tak latala ta wskazowka na piatym biegu-bylo zapowietrzone.sposcilem i na lalem od nowa plyn.sciagalem weze przy termostacie ten ktory idzie do nagrzewnicy i te male tak zeby wychodzilo powietrze.zapalalem i gasilem silnik.sprawdz jak ponaciskasz ten waz z termostatu do chlodnicy to czy powitrze bulgota gdzies w ukladzie.po tej operacji przestala mi ta wskazowka latac.ale ja mam dalej zimno w srodku i zimny zbiorniczek.nie wiem czy to nagrzewnica czy uszczelka pod glowica.czy zatkana nagrzewnica moze powodowac brak duzego obiegu?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: mondeo
Silnik: 2.0tddi
|
wymienilem pompe i nic to nie dalo.odkrec srube od odpowietrzenia na pompie i zapal jak dobrze sika to pompa dobra.
|
|
|
|