Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-12-2008, 23:32   #171
RECONDO
ford::expert

Model: MONDEO
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2001
Domyślnie Re: [MK3] Podgrzewanie siedzeń

Moim zdaniem, skromnym, maty grzewcze zimą są nawet bardziej potrzebne pasażerom z tyłu niż z przodu. Powód? Najczęściej, niestety w autach bez 2 strefowej klimatyzacji, kierowca dba o swój komfort cieplny- jeżeli jest mu za ciepło ogranicza nawiew - na dalszy plan spada komfort osób z tyłu. W swoim aucie zamontowałem z tyłu maty przed FL (z przodu mam po FL) dla dzieci i prawdę powiem że się sprawdzają (przynajmniej mój 7 syn jest zadowolony). Na wiosnę jak fundusze pozwolą zamienię maty tylnej kanapy na wersję po FL - są bardziej praktyczne (większe i bardziej funkcjonalne). Wadą dodatkowych mat jest większe spalanie (przy wszystkich włączonych) jednak warto zainwestować. Sama instalacja jest banalnie prosta: należy zdjąć tapicerkę siedzeń i zamontować maty, przy odrobinie wiedzy z fizyki (elektryczność) każdy "majsterkowicz" poradzi sobie z instalacją (można posiłkować się schematami) najprościej jest wpiąć się w istniejącą instalację do przednich foteli (fotel kierowcy = lewa strona kanapy, fotel pasażera = prawa strona) w kostki pod siedziskami. :fcp1 PS Bien 11 czy mógłbyś podać numer "drewnianej" części - ten panel zegarka, montowany nad DENSO.

Stary 02-01-2009, 20:56   #172
Pinki

Model: Fusion
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2015

Jarek_Onet, jak mozesz prześlij mi te brakujące schematy do MK3 przed FL bo mi coś lewy fotel nie grzeje lampka się pali a on nie grzeje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ( prawy działa bez zarzutu )
Ford Fiesta MKVII 1.25 82 PH GOLD
były
Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936
Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216
Pinki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2009, 13:11   #173
Baca10
ford::beginner

Imię: Bartek
Model: ST220
Silnik: 3
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał RECONDO
Nie sądzę by te maty pasowały - są to raczej maty 2stopniowe (włącz/wyłącz). Lepiej poszukać oryginalnych od Mondeo zwłaszcza że te z allegro mogą być zbyt małe (siedzisko wygląda OK ale oparcie nie).
Maty przed chwilą odebrałem - wyglądają na bardzo porządne, do mondeo po FL tak jak fabryczne nie będą pasować bo mają inne wtyczki. Oparcie jest dłuższe od siedziska, rozmiary jednego i drugiego wydają się w pełni wystarczające. Mata oparcia podłączana jest do drugiej maty, która ma wbudowany jakiś mały moduł (prawdopodobnie tylko zabezpieczenie przed przegrzaniem tak jak jest w opisie aukcji). Po podłączeniu jednej do drugiej od całości odchodzą 2 kabelki (jedna wtyczka) - w fabrycznych matach forda po FL odchodzą 4 (2 wtyczki), które idą ze sterownika do kostki pod fotelem (więc do przycisków po FL ich nie podłączymy).
Przyciski, które mi dołożyli są 2stopniowe (a raczej 3) "0, 1, 2" czyli góra, środek, dół. Przycisk ma 7 nóżek i jest podświetlany. Nie mam jeszcze żadnego pomysłu jak to zainstaluje.
Baca10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-01-2009, 17:11   #174
RECONDO

Czekamy na wynik.
Stary 06-02-2009, 00:29   #175
bielakos
ford::amateur

Heja,

To jeszcze poczekajcie na moje wyniki - zmierze sie z montazem foteli po FL z grzeniem i chlodzeniem do modelu 2001 w ktorym bylo tylko podnoszenie.

Z wstepnych problemow:
1. Nie pasuje kanapa tylna, ja mam na wciskane uchwyty, nowa jest na uchylanych przykrecanych sruba zaczepach
2. Mam cala instalacje razem z fotelami. Wedlug schematow gdzie indziej wpinane do centralki sa wtyczki z foteli w 2001 niz w 2004
3. Podnoszenie i airbagi powinny zadzialac po przeszczepie bez wiekszych integracji
4. Nie mam oryginalnej wiazki przewodow dla przycisku sterowania. Przycisk mam od tych foteli.
5. Mam grzana tylna kanape, nie mam kabelkow w tunelu srodkowym. Przycisk mam. Dziure sie wytnie ;-)
.....

:fcp20
bielakos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2009, 00:45   #176
RECONDO

No... to powodzenia. A taki komplet dużo Cię kosztował?
Stary 08-02-2009, 09:20   #177
bielakos

Panowie i Panie

Wiązka od 2004 jest identyczna jak w 2001 oprócz kilku istotnych różnic ;-)

Niestety wiązkę miałem od diesla więc nie grają kable od pompy. Trzeba było sztukować i gdyby nie umiejętności taty i brata to ja bym tego w życiu nie polutował.

Jednak nie poddaliśmy się i kontynuujemy. Ciekawe co będzie jak już położymy całą wiązkę i podłączymy akumulator ...

Poza tym - nie wiem czemu fotele z 2004 roku nie mają czujnika położenia fotela oraz maty-czujnika obecności pasażera i w związku z tym nie wiem jak zachowa się układ poduszek po podłączeniu i nie wykryciu tych dwóch elementów. Czy ktoś wie czy da się przeprogramować w komputerze swobodnie czy jednak będę musiał jeździć z migającą lampką poduch ?
Stary 08-02-2009, 17:32   #178
zbyl
ford::average

Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008

Panowie mam pytanko gdzie moge kupic maty po FL bo szukalem na alledrogo i nic nie znalazlem.
zbyl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2009, 18:23   #179
RECONDO

Cytat:
Napisał bielakos
Panowie i Panie

Wiązka od 2004 jest identyczna jak w 2001 oprócz kilku istotnych różnic ;-)

Niestety wiązkę miałem od diesla więc nie grają kable od pompy. Trzeba było sztukować i gdyby nie umiejętności taty i brata to ja bym tego w życiu nie polutował.

Jednak nie poddaliśmy się i kontynuujemy. Ciekawe co będzie jak już położymy całą wiązkę i podłączymy akumulator ...

Poza tym - nie wiem czemu fotele z 2004 roku nie mają czujnika położenia fotela oraz maty-czujnika obecności pasażera i w związku z tym nie wiem jak zachowa się układ poduszek po podłączeniu i nie wykryciu tych dwóch elementów. Czy ktoś wie czy da się przeprogramować w komputerze swobodnie czy jednak będę musiał jeździć z migającą lampką poduch ?
Oj chlopie! Prędzej uwierzę iż kobieta i mężczyzna są identycznie zbudowani niż w to że wiązki z MONDEO przed i po FL są takie same! Czujników brak bo inaczej ten system rozwiązano - zrób jak chcesz ale jeżeli wzbogacanie wiązki Twego auta polega na jej całkowitej wymianie/zamianie to powodzenia.... Po dwóch latach modyfikacji wiem swoje, może ty także po tak długim czasie coś zrozumiesz. Czujnik, zwłaszcza kierowcy, odpowiada za odpowiednie napełnienie poduszki - bez czujnika poducha napełni się prawdopodobnie maksymalnie - współczucia dla kręgosłupa w odcinku szyjnym.
Stary 09-02-2009, 09:13   #180
bielakos

Zgadzam się w kwestii kobiety i mężczyzny ;-)

W kwestii wiązki na razie nie podnoszę alarmu. Mając dwie wiązki położone w aucie i sprawdzając kabel po kabelku wychodziło że są tylko dwie różnice. Ale mogę się mylić.

Co do foteli - nawet jeżeli pozostawił bym starą wiązkę to nie mam czujnika położenia fotela który jest w starym fotelu i problem pozostaje mi taki sam. Albo nie masz go we wiązce albo nie masz w fotelu. Na tą chwilę jeszcze nie wiem jak ten problem rozwiązać a na pewno trzeba. Właśnie z szacunku dla swojego kręgosłupa przerabiam ;-)

Istotnie - jest to zabawa. Jakbym miał to zrobić raz jeszcze, mocno bym się zastanowił. Teraz - Show Must Go On
Odpowiedz

Zasady postowania