![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 16-12-2008
Model: GALAXY
Silnik: 1,9TDI 90KM
Rocznik: 1998
|
Witam.Jestem po naprawie wału koszt tragedia 1300zł z częściami. Teraz pali na dotyk.Gość,który to robił ustawił trochę wcześniejszy zapłon i mówił żebym pojeżdził i zobaczył jak to będzie.Silnik jest trochę głośniejszy,ale mam wrażenie,że jest trochę słabszy .Mogłem z niego wyciągnąć legalnie 170,a teraz 150.czy to wina opon zimowych bo są wyższe od letnich ,czy może zamulił się silnik bo wiadomo zimą jeżdzi się delikatniej?
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 24-01-2009
Model: SHARAN
Silnik: 1.9 TDI
Rocznik: 1997
|
Witam . Ja od wczoraj mam też problem z odpalaniem silnika jak jest zimny , dzisiaj próbowałem go znowu odpalić i wyprułem aku po podłączeniu do drugiego auta ( kablami ) odpalił dopiero chyba po 20 minutach . Jak kręciłem to tylko od czasu do czasu puszczał dymek. Sprawdziłem świece i są dobre ale zauważyłem że po przekręceniu zapłonu nie daje mi prądu na te świece . Co mam jeszcze sprawdzić ??? :fcp9
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: SEAT ALHAMBRA
Silnik: 1,9 TDI <--> 115KM AUY
Rocznik: 2002
|
No i po zmianie paliwa i stacji tak samo tyle, że tak jak mówiłem nie rzuca silnikiem więc temat na razie odpuszczam bo odpala a w sumie zbyt długo nie kręcę bo do 5 sekund.
Pozdrawiam
|
|
|
#44 |
|
![]() Zarejestrowany: 10-08-2008
Model: STYLE
Silnik: 1,9 TDI 90 KM
Rocznik: 1999
|
mike_111 wydaje mi się, że 5 sekund to za dużo. Ja ostatnio miałem podobnie i okazało się, że żadna świeca żarowa mi nie grzeje. Mechanik się dziwił, że w ogóle odpalałem na mrozie. Podejrzewałem klin na kole napędzającym rozrząd, ale po wymianie świeczek na nowe nie wiem czy kręcę sekundę, chyba mniej.
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#46 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-10-2007
Model: Sharan MK2
Silnik: 1,9 TDI AUY
Rocznik: 2001
|
Jak tam mike_111 z twoim motorkiem? Ja mam od kilku dni podobny problem z odpalaniem, tyle, że mój ciężko pali także jak jest ciepły. No i czasem odpala dobrze czasem źle, taka loteria jak mu sie chce. Doszedłeś może co było przyczyną Twoich problemów? No i pytanie do znawców - czy AUY także miewa problemy z omawianym tu klinem na wale czy to tylko przypadłość poprzednich silników?
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
|
No generalnie pozostawiłem to w stanie takim jaki jest tzn. po ociepleniu się klimatu motor zachowuje się różnie, generalnie więcej razy pali dobrze a czasem ciężko, co do ciepłego silnika jak zapalam od razu po przekręceniu kluczyka to pali na dotyk jak poczekam chwile to trzeba kręcić (tak było od początku posiadania samochodu).
Co do tego klina to gdzieś tam znalazłem że nasze motorki AUY tego nie mają ale w tym temacie lepiej niech wypowiedzą się fachowcy (nie drążyłem tego za specjalnie) No a tak w ogóle jakbyś coś odkrył to chętnie się o tym dowiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam
|
|
|
#48 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-10-2007
Model: Sharan MK2
Silnik: 1,9 TDI AUY
Rocznik: 2001
|
Zapalasz od razu, to znaczy, że nie czekasz aż pogasną kontrolki? Ja zazwyczaj czekam chwilkę aż wszystko zgaśnie i dopiero wtedy kręcę... ciekawe co może być przyczyną, że chwila czekania może powodować trudniejszy rozruch?
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
|
No tak mam od początku to wykukałem, że jak czekam aż pogasną kontrolki to ciężko pali (jak silnik oczywiście ciepły) a jak od razu to na dotyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#50 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI 110 KM (AFN)
Rocznik: 1997
|
W silnikach TDI z pompą zdarza się dość często przesuwanie koła zębatego na wale korbowym. Nie ma w nich już klina, ale jest tzw. półksiężyc ustalający położenie koła względem wału. Natomiast za przeniesienie całego momentu z wału na koło (+ napęd klimy, alternatora, wspomagania i pompy wodnej) odpowiada siła docisku centralną śrubą. Powinna ona być wymieniana po każdym demontażu i dokręcana dopowiednim momentem na klej do gwintów. Przy wyrobieniu końcówki wału można próbować obrabiać ją specjalnym frezem lub szlifować przy jednoczesnym obracaniem wału rozrusznikiem (po zdjęciu wałka rozrządu). Dla zainteresowanych tematem podaję linki:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|