Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Skrzynie automatyczne
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-03-2009, 07:34   #1
marcelino
ford::amateur

Model: Mondeo MK3
Silnik: DURATEC 2.0
Rocznik: 2001
Domyślnie [mk3] 2.0 duratec jak to skrznia

Witam. Proszę o informacje jaka skrzynia jest w moim mondeo mk3 2001 duratec, oczywiście chodzi mi o skrzynie automatyczną. Udało mi sie ustalić, że to CD4E która powinna miec tlko 4 biegi, moja natomiast ma 5 i nie jest to tiptronic. Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam

marcelino jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2009, 07:41   #2
marcelino
ford::amateur

Model: Mondeo MK3
Silnik: DURATEC 2.0
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: [mk3] 2.0 duratec jak to skrznia

właśnie się doczytałem że mam chyba jakiś "lock-up" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , co to takiego? To, że mam pięć biegów stwierdziłem tylko na podstawie wrażenia z jazdy, a okazuje się, że jednak mam cztery biegi.... I jeszcze jedno wymieniać olej czy nie? przebieg 210 tkm. wiem że ma być to olej o normie ESP-M2C166-H. Słyszałem różne mity na ten temat. Do pracy skrzyni nie mam zastrzeżeń, ale wydaje mi się, że nie istniej olej o niezmiennych właściwościach na przestrzeni 8 lat i tylu przejechanych kilometrów.

Ostatnio edytowane przez marcelino ; 17-03-2009 o 07:49
marcelino jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2009, 22:47   #3
1Bodzio
ford::advanced

Model: Ford Scorpio kombi
Silnik: 2.3 16V + LPG
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: [mk3] 2.0 duratec jak to skrznia

Ja na Twoim miejscu bym wymienił, na taki sam jak tam jest, czyli olej fabryczny. Nie ważne że droższy, ale pewniejszy. Zwłaszcza że nie wymienisz całości oleju lecz tylko częśc, a wymieszanie może się różnie skończyc. Zdecydowac jednak musisz sam, gdyż są przypadki że skrzynia po wymianie oleju, pada. Moim zdaniem powodem jednak nie jest wymiana jako taka, lecz zbyt późna wymiana, lub nalanie innego oleju niż fabryczny i zmiana paramertów mieszaniny na tyle, że skrzynia się buntuje.

Zasady postowania