Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-04-2009, 10:45   #1
rOghz
ford::amateur

Model: Ford Mondeo mk1 2.0 SI
Silnik: 2.0
Rocznik: 1995
Domyślnie Pomocy przy taniej naprawie.

Jakiś czas temu przywieziono mi ze Szwecji Forda Mondeo mk1 2.0 SI. Autko śmigało dość fajnie do momentu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Coś zaczęło stukać z tyłu, po chwili padły hamulce z tyłu (bębny 228mm) - coś tam wyskoczyło, tłoczek i szczęka jedna (szczęka?). I teraz moje pytanie -

Patrząc na Allegro koszt nowych hamulców to około 400zł (bębny, tłoczki, szczęki, śrubki). - A jaki byłby orientacyjny koszt wymiany tego na tarcze? I co trzeba by było wymienić? (miło by było jakie kolwiek linki na przykład do allegro.)
Może ktoś zna jakiś tani sklep z tymi częściami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Druga sprawa jest taka - wciskając hamulec spadają obroty, czasami aż do 0, po odpaleniu silnika i wciśnięciu energicznie 10 razy na hamulec silnik gaśnie - podobno to wina jakiejś pompy, czy coś.. Gdzie szukać przyczyny?

Jak wiadomo, super nie znam się na samochodach, ale staram się zrobić to małym kosztem samemu, więc pytam tutaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pzdr.

rOghz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2009, 12:09   #2
Karlito
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Pomocy przy taniej naprawie.

Jak tłoczek wyskoczył czysam z siebie czy mocowanie jakos sie urwało. Jak tłoczek sie rozwalił to tylko to trzeba zamienic. Tarcz nie wsadzisz bo nie ma na nie mocowan (raczej).
Przy naciskaniu hamulca obroty powinny isc w gore bo własnie pompa obciaza silnik i ten daje sobie wiecej wachy aby nie zgasnać, moze jakis tam czujnik padł i teraz nie "widzi" ze wciskasz. Sproboj dac gazu tak na 1200 1500 obrotów i wtedy naciskaj jak zgasnie to juz bedzie jakis nietypowy problem.
Stary 09-04-2009, 12:43   #3
rOghz

Autko ma już 220 000 przebiegu, 14 lat i myślę, że po kupnie samochodu wypadało by wymienić całość hamulcy, aby mieć pewność że za miesiąc nie wyskoczy mi z 2 strony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam zamiar z 2-3 lata nim pojeździć, więc chciałbym to zrobić dokładnie wymieniając całość.

Co do obrotów, no może i powinny, ale opiszę sytuację jeszcze raz dokładniej. Odpalam silnik, mam około 1100 obrotów. (mam również zepsuty czujnik temperatury silnika, przez co obstawiam cały czas jadę na ssaniu).

Wciskam 3 razy szybko hamulec do końca i silnik jest zgaszony, bądź obroty spadły do 200.

Jadę samochodem 80-100km/h. Wciskam na hamulec, przy około 20-30km/h już silnik jest zgaszony bo obroty spadły do 0 hamując. ( nie fajne, bo wtedy ABS się odłącza i samochód gorzej hamuje) - Do tego problem zanika powoli (pojawia się zadziej) im dłużej samochód jest odpalony im więcej przejedzie..
Stary 09-04-2009, 13:09   #4
Labobas

Model: Ford Mondeo Kombi
Silnik: 2.0 16V LPG
Rocznik: 1998

Da rade tyl przerobic na tarczowe.Jednak z tego co pamietam trzeba wymienic mocowanie z bebnow na piaste z tarczami.WYdatek taki sobie jak gdzies na szrocie znajdziesz tylne mocowania do tarczowych.
Co do obrotow to hmmm nie pomoge CI.Ale jak chcesz zapraszam na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] moze tam znajdziesz odpowiedz
Labobas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2009, 13:52   #5
dedal666

Model: był mondeo MKI, jest mondeo MK III
Silnik: był 1,8 benzyna + lpg, jest TDCI
Rocznik: był 1995, teraz 2002

to ze gorzej chamuje to chyba raczej kwestia zgaszonego silnika i wylaczenia wspomagania a nie niedzialajacego absGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dedal666 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2009, 18:13   #6
rOghz

No tak, ale czemu spadają obroty? Nikt nie miał tego problemu?

Dodam, że to wersja z "kontrolą trakcji"
Stary 09-04-2009, 18:38   #7
jakob61

Model: Mondeo combi /ghia/
Silnik: 1.8 TD endura
Rocznik: 1998

Witam.
Kiedyś w ,, polonezie,, padło mi serwo od hamulców objawem były spadające obroty przy hamowaniu , rozumiem ze poldek to nie Ford ale zasada działania tych układów jest podobna. Sprawdż szczelność serwa było to już na forum.
jakob61 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2009, 20:47   #8
lukaszek2603
ford::average

Imię: Łukasz
Model: Ford Mondeo ST200
Silnik: 2.5 V6
Rocznik: 1999

Cytat:
Napisał rOghz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakiś czas temu przywieziono mi ze Szwecji Forda Mondeo mk1 2.0 SI. Autko śmigało dość fajnie do momentu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Coś zaczęło stukać z tyłu, po chwili padły hamulce z tyłu (bębny 228mm) - coś tam wyskoczyło, tłoczek i szczęka jedna (szczęka?). I teraz moje pytanie -

Patrząc na Allegro koszt nowych hamulców to około 400zł (bębny, tłoczki, szczęki, śrubki). - A jaki byłby orientacyjny koszt wymiany tego na tarcze? I co trzeba by było wymienić? (miło by było jakie kolwiek linki na przykład do allegro.)
Może ktoś zna jakiś tani sklep z tymi częściami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Druga sprawa jest taka - wciskając hamulec spadają obroty, czasami aż do 0, po odpaleniu silnika i wciśnięciu energicznie 10 razy na hamulec silnik gaśnie - podobno to wina jakiejś pompy, czy coś.. Gdzie szukać przyczyny?

Jak wiadomo, super nie znam się na samochodach, ale staram się zrobić to małym kosztem samemu, więc pytam tutaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pzdr.
proponuję podjechać na łódzki spot jesli jestes z Łodzi.zawsze jest wielu fachowców.na pewno coś doradzą. szczegóły w "spot łódzkiej grupy"
lukaszek2603 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2009, 20:52   #9
rOghz

Cytat:
Napisał lukaszek2603 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
proponuję podjechać na łódzki spot jesli jestes z Łodzi.zawsze jest wielu fachowców.na pewno coś doradzą. szczegóły w "spot łódzkiej grupy"
Bardzo chętnie, ale to będzie pewnie dopiero po naprawie, bo w tym momencie autko stoi z rozebranymi hamulcami, więc ciężko było by mi dojechać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-04-2009, 21:05   #10
michal1981g
ford::average

Model: passat B5 fl
Silnik: 2.3 VR5
Rocznik: 2001

jeśli chodzi o te spadające obroty miałem kiedyś podobny problem w Peugeot 605 okazało sie że była to wina pompy hamulcowej kupiłem wtedy żeby nie skłamać od 19-tki i to załatwiło sprawę
A i pytanie obroty spadają a pedał hamulca nie obniża sie ??? bo jeśli tak to na 90 procent wina pompy pozdrawiam
michal1981g jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania