Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-03-2009, 21:58   #1
adch78
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 1.6
Rocznik: 1995
Domyślnie Kontrolka temperatury

Jakiś rok wtecz miałem wymieniony czujnik temp. Teraz znowu wskazówka stoi w miejscu ( nie wchodzi na skale). To uszkodzenie stawało się stopniowo, raz pokazywał temp. a raz nie.
O co chodzi? Nie mam ochoty jechać do tego samego serwisu, skoro usterka po roku powróciła. Koledzy, macie jakieś sugestie? Czy naprawy mogę sam dokonać, bez wjazdu na kanał?
Proszę o pomoc

jaki jest koszt tego co trzeba wymienić?

adch78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2009, 08:42   #2
adch78

Domyślnie Odp: Kontrolka temperatury

Czy nikt nie miał takiego problemu w MK1?
Stary 04-03-2009, 20:19   #3
mondeonik

Imię: Leszek
Model: Mk3 - sedan
Silnik: 2,0 TDCi - 130 KM
Rocznik: 2003

też mama taki sam objaw u siebie i też mnie to zastanawia którego czujnika sie czepić
mondeonik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2009, 21:21   #4
motorek26
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] to jest ten czujnik jest wkrecony od dołu w obudowe termostatu wymienisz go sam nawet bez kanału
motorek26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2009, 22:22   #5
kosteg
ford::professional

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'

czujnik warto kupic oryginalny - dziala sporo dluzej a roznica w cenie niewielka. jesli jednak raz pokazuje raz nie problemem moga byc (jak u mnie) przewody od czujnika. u mnie gdzies jest przerwa badz zwarcie (raczej przerwa) i czasem pokazuje normalnie czasem lezy zupelnie ponizej skali (jak przy zgaszonym silniku) nie chce mi sie jednak tam w obecnych warunkach (ktore i tak sie ostatnio poprawily) zagladac i czekam do wiosny...
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-03-2009, 12:08   #6
adch78

Dzięki za odpowiedzi. A czy Wam często ten element się psuje?
W którym miejscu znajduje się ten termostat? Macie może jakieś fotki?
Stary 06-03-2009, 14:48   #7
kosteg
ford::professional

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'

kupilem autko z padnietym czujnikiem. zamontowalem zamiennik i szlag go trafil po miesiacu. zamontowalem oryginal i od roku niemal spokoj. na przewodach mam gdzies zwarcie bo wariuje i raz pokazuje raz nie ale czujnik trzyma sie ok.

obudowe termostatu masz pod rezonatorem. poluzowujesz opaaski od rezonatora i wypinasz go z gumki w ktorej sie trzyma nad chlodnica. jak go odchylisz zobaczysz obudowe termostatu - wchodzi tam iles gumowych przewodow z ciecza wiec nie sposob przegapic. pionowo z gory wkrecony jest jeden czunik temp - dla kompa. on cie nie interesuje. od dolu pod katem, pod dwiema rurkami masz mniejszy drugi czyjnik. wlasnie od wskaznika. pamietaj tylko ze jak go wykrecisz plyn zacznie uciekac wiec miej przygotowany nowy.
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-04-2009, 20:14   #8
LANIA
ford::beginner

Model: Ford Mondeo Kombi
Silnik: 1.8 16v + LPG
Rocznik: 1993

Witam.

Czytam i czytam i nic nie czaje, u mnie problem zaczął się tak jakieś pół roku roku temu kiedy wymieniałem sprzęgiełko i jakiś miesiąc po wskazówka od temp. zwariowała ponieważ chodziła razem z obrotomierzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. też byłem w szoku, potem przestała działać potem działała i teraz juz padła na stałe. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dzisiaj robiłem z kolegą bendix bo padł i działa OK znojomy mi pokazał ze pod kopółką (tam gdzie wszystkie kable od świec sie spotykają) jest ten czujnik odpowiedzialny za ta moją wskazówkę. Tak sie zastanawiam bo nie ma sie to nic do tego co tu czytam. Czy mam tylko gdzieś zwarcie, czy mam do wymiany czujnik. Mam mondeo 1.8 16v rok 93. kombi + LPG ( chyba jakoś inaczej chodzi mi na gazie niż wcześniej a w zimę palił 17 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. gaż to zwykły kranik do filtra powietrza. Jeśli mam do wymiany to gdzie on się znajduje, czy ktoś z szanownych grupowiczów pomógł by mi w tej wymianie. ( nie mam kanału) czy jako laik, no troszke sie znam, będę mógł sam to wymienić?? prosił bym o zdjęcia gdzie to jest czy mam zacząć od czgoś innego, jakie musze mieć narzędzia itd. z góry dziekuje za pomoc czekam na e-maile [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

LANIA
LANIA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania