Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-03-2009, 20:15   #331
Tomi77
ford::amateur

Domyślnie Odp: [Mk3] Olej silnikowy ale jaki

Ja również zachwalam motula przebieg prawie 200 ostatnio wymieniałem świece i przewód od intercoolera i mechanik dostał dużych oczu że silnik jest w takim stanie, Staram się wymieniać po 15-20 tysiecy i co druga wymiana oleju filtr Paliwa - odpukać nic sie nie dzieje.

Tomi77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2009, 00:09   #332
klocky
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2011

Wymiana oleju co 15000km to optymalny przebieg. Zwłaszcza w dieslu gdzie szybko następuje tzw. "zasadzenie" oleju. jaki super olej by nie był to przeciąganie nadmierne przebiegu odbije się negatywnie na silniku. Pewnych rzeczy się nie oszuka.

Ostatnio edytowane przez klocky ; 28-03-2009 o 00:21
klocky jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2009, 06:55   #333
MAXIMUS_00
ford::advanced

Model: S-MAX TITANIUM
Silnik: 2.0 16v 145 KM
Rocznik: 2008

Witajcie

Ja od czytania o olejach mam już całkowity mentlik w głowie. Mój monduś ma silnik benzynowy 2.0 i 100.000 km nie wiem jaki olej był do niego wlany . Stąd moje pytanie jaki olej wlać syntetyczny czy pół-syntetyk ???? W instrukcji jest napisane 5w-30. Nie chcę przepłacać za jakiś przereklamowany produkt ... Podpowiedzcie proszę coś konkretnego...
Stary 30-03-2009, 08:47   #334
Burzyk
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006

Formula E 5W-30
Burzyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2009, 09:18   #335
Tosti

Model: Ford Focus LX
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2000

Witam !! wlasnie wrocilem z trasy dosyc duzej bo przejechalem 3000km i przed wyjazdem wyminilem olej. jak wracam z trasy zapalila mi sie kontrolka od oleju!! myslalem ze mam ubytek i 0,5 l wlalem ptrzejechalem 400km i znow to samo!! obejrzalem silnik i nie widze zadnych wyciekow i nie wiem co robic ??
jesli trafilem na zly watek to sorki ale innego nie moge znalezc
Tosti jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2009, 10:29   #336
wojgalic
ford::beginner

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał Tosti Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jesli trafilem na zly watek to sorki ale innego nie moge znalezc
Proponuję założyć nowy wątek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wojgalic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2009, 10:46   #337
Labobas
ford::advanced

Model: Ford Mondeo Kombi
Silnik: 2.0 16V LPG
Rocznik: 1998

5w30 E to polsyntety,a 5w30F to full syntetyk,jak sprawny silnik to lac syntetyka.
Labobas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-04-2009, 01:36   #338
Mondeo RS

Silnik: TDCi
Rocznik: 2005

Witam, Panowie !!!!

jak czytam tu opinie domorosłych inżynierów to mi sie oranżadą z komunii odbija ! Jaki olej do TDCi ? Oprócz tego, że 5w30 to krytyczne znaczenie ma współczynnik HTHS o ktorym wyczerpująco napisał theo2, powinien on wynosic od 2,9 do 3,0.

Zgadzam sie Motul Racing 5w30 to super olej do naszych TDCi i super drogi ale jego HTHS wynosi 3,6 czyli zbyt wysoki współczynnik pompowalnosci o którym napisal juz wyczerpująco theo2.

Jest olej, który spełnia najwyższe obecnie normy czyli posiada normę A5/B5 ( a nie starą normę forda WS A1/B1 , którą znacznie przewyższa) a w związku z posiadaną norma A5/B5 jego HTHS wynosi wzorowe 3,0 czyli idealne dla naszych TDCi tym olejem jest ELF SRX Evolution 5w30 cena za 5 l ok. 130 zł.

oto skrót korespondencji z Panem inz.Husiatynskim z ELF Polska ....

.... " Witam,>> zwracam się z prośbą o odpowiedź na pytanie, jaki wskaźnik lepkości HTHS> (High Temperature High Shear) posiada olej Elf Evolution SRX 5W30 oraz> Elf Solaris RNX 5W30 ?>> Niestety nie znalazlem tej informacji na Państwa stronie www.>> Proszę o pilną odpowiedź.>>> Pozdrawiam : "

Odp

> Witam,
> Rozumiem, że wie Pan "z czym to się je" te HTHS-y ?
> Dlatego odpowiadam bez komentarza.
>
> RNX 5W30 - HTHS - 3,5
> SXR 5W30 - HTHS - 2,9
>
> A jeżeli nie to proszę o info to pomogę.

Witam,

Panie Andrzeju dziękujemy za błyskawiczną odpowiedź.

Chodzi o to że na forach internetowych jest zacięta dyskusja dotycząca
specyficznych olejów silnikowych do marki Ford z silnikami TDCI / bardzo
delikatny Common Rail /.

Wielu użytkowników nie chce zalewac swoich TDCI serwisowym
półsyntetycznym olejem silnikowym i szuka zamiennika, o który bardzo
trudno jednoczen jest wiele wypowiedzi tzw. domorosłych inżynierów co
twierdzą, że najważniejsze, że 5w30 (-; .

Chodzi o nieszczęsną normę FORD WSS M2C913A i B którą spełnia tylko
serwisowy połsyntetyczny olej Ford Formula E 5w30 oraz jedyny zamiennik
spełniający w/w normę Motul 5w30 specific Ford.

Opis w/w dwóch jest następujący:

do silników benzynowych i Diesla FORD zastosowanie Oszczędzający paliwo
olej zaprojektowany specjalnie do samochodów FORD i pojazdów
wymagających niskiego wskaźnika lepkości HTHS (High Temperature High
Shear) " pomiędzy 2,9 a 3,5: Ford, Jaguar, Rover, PSA, Renault " w
odróżnieniu od silników wymających wysokiej lepkości HTHS (pow. 3,5):
BMW, VW (z wyjątkiem normy 503/506), Porsche, Mercedes Benz.

STANDARDY: ACEA A5/A1/B1, API SJ, ILSAC GF-2
APROBATY: FORD WSS M2C913A i B.

Z Pana odpowiedzi jak dobrze rozumiem wynika, / jeśli nie proszę mnie
poprawic / że Elf Evolution SRX 5w30 co prawda nie posiada w/w normy
FORD WSS M2C913A i B / pewnie to długa droga i koszty uzyskania takiej
normy ze wzgl. na formalnosci / ale posiadając normę 5w30 oraz A5 i co
bardzo ważne HTHS 2,9 pomimo braku normy jest prawdopodobnie najlepszym
zamiennikiem dla normy FORD WSS M2C913A i B ponieważ znacznię ja
przewyższa ?

Jeśli tak, Elf SRX zamieszczjąc taka informacje na opakowaniu o niskim
HTHS mógłby zyskac wielu nabywców a proszę wierzyc, że na forach
internetowych są tysiace użytkowników, którz takiego zamiennika
poszukują.

Z pozdrowieniami :

Odp.

Witam,
Gratuluje dociekliwości i wiedzy.
Jedynie dodam, że jeżeli olej spełnia A1 czy B1 czy A5 czy B5 czy C2 czy C1 wg ACEA to musi mieć HTHS poniżej równe 2,9.
Jeżeli chodzi o silniki TDCI to 1,6 i 2,0 to są wspólne konstrukcje z PSA (Peugeot, Citroen) i tam też jako zalecane są oleje ACEA B5 i C2. A te silnik mają ten sam Common Rail i szczerze powiem nie widz związku jaki olej może mieć na Common Rail.

A tak między nami to EVO SXR 5W30 spełnia bez poziom M2C913A i B i C ale oficjalnie nie mamy na to papierów.

Pozdrawiam / Best regards

Andrzej Husiatyński
Specjalista ds technicznych / Application engineer
TOTAL POLSKA Sp. z o.o.
Al. Jana Pawła II 80
00-175 Warszawa
NIP: 522-01-00-798
POLSKA
tel.: (+48 22) 435 14 00 w 2375
fax: (+48 22) 435 14 01

Plus kompetentny opis theo 2 i macie 100 % wiedzy jaki olej

P.S. Uważajcie , nie dawajcie się nabierac na wymianę oleju przes odsysanie bo zostaje wtedy ok. 1 litra starego oleju w slniku, wymiana tylko przez spuszczenie oleju na kanale przez korek.

P.S. 2 Ja uźywam ELF SRX Evolution 5w30 / A5/B5 i hths 3,0 / PLUS MILITEC 1, 250 ml do 5,5 litra oleju.

Pozdrawiam :

Mondeo RS

Cytat:
Napisał theo2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla silników Forda zalecany jest taki olej który spełnia określoną przez producenta normę :FORD WSS M2C 913B. Dla normy tej szczególne znaczenie ma (ze wzgledu na cechy konstrukcyjne silników Forda i nie tylko Forda - tzw "wąskie kanaliki") parametr HTHS (High Temperature High Shear), który powinien wynosić pomiędzy 2,9 a 3,5. ten powoduje zmiejszenie zuzycia paliwa, ale to jak dla mnie ma małe znaczenie. Liczy się tak naprawdę coś innego. Otóż oleje o parametrze HTHS określonym wyżej mają inną pompowalność niż oleje o parametrze HTHS wyższym niż 3,5. Praktycznie jeżeli zalejemy silnik Forda który wymaga normy WSS M2C 913B olejem, który na parametr HTHS wyższy niż 3,5 spowoduje to, że sinik badzie smarowany ale nie taka ilością oleju jak powinien - zatrzeć się nie zatrze, ale przebieg do "naprawy głównej" napewno będzie niższy jak silnika zalanego olejem zgodnym z normą. Parametr popmpowalności ma szczególne znaczenie przy odpalaniu np. po nocy. Druga sprawa to to, że jest oczywiste że olej "syntetyczny" spełniający określoną normę jest napewno lepszy od oleju "półsyntetycznego" spełniającego tą normę. Trzecia sprawa - Ford mając na uwadze, że zalecany przez niego olej Ford Formuła "E" jest długo na rynku postanowił od stycznia 2009 r. już go nie zamawiać - olej ten przestał być produkowany - sprzedawane są zapasy magazynowe - i przeszedł na olej Ford Formuła "F" - który jest olejem nowej generacji i jest olejem "syntetycznym".
Mondeo RS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-04-2009, 02:54   #339
Mondeo RS

Silnik: TDCi
Rocznik: 2005

Witam, Panowie !!!!

jak czytam tu opinie domorosłych inżynierów to mi sie oranżadą z komunii odbija ! Jaki olej do TDCi ? Oprócz tego, że 5w30 to krytyczne znaczenie ma współczynnik HTHS o ktorym wyczerpująco napisał theo2, powinien on wynosic od 2,9 do 3,0.

Zgadzam sie Motul Racing 5w30 to super olej do naszych TDCi i super drogi ale jego HTHS wynosi 3,6 czyli zbyt wysoki współczynnik pompowalnosci o którym napisal juz wyczerpująco theo2.

Jest olej, który spełnia najwyższe obecnie normy czyli posiada normę A5/B5 ( a nie starą normę forda WS A1/B1 , którą znacznie przewyższa) a w związku z posiadaną norma A5/B5 jego HTHS wynosi wzorowe 3,0 czyli idealne dla naszych TDCi tym olejem jest ELF SRX Evolution 5w30 cena za 5 l ok. 130 zł.

oto skrót korespondencji z Panem inz.Husiatynskim z ELF Polska ....

.... " Witam,>> zwracam się z prośbą o odpowiedź na pytanie, jaki wskaźnik lepkości HTHS> (High Temperature High Shear) posiada olej Elf Evolution SRX 5W30 oraz> Elf Solaris RNX 5W30 ?>> Niestety nie znalazlem tej informacji na Państwa stronie www.>> Proszę o pilną odpowiedź.>>> Pozdrawiam : "

Odp

> Witam,
> Rozumiem, że wie Pan "z czym to się je" te HTHS-y ?
> Dlatego odpowiadam bez komentarza.
>
> RNX 5W30 - HTHS - 3,5
> SXR 5W30 - HTHS - 2,9
>
> A jeżeli nie to proszę o info to pomogę.

Witam,

Panie Andrzeju dziękujemy za błyskawiczną odpowiedź.

Chodzi o to że na forach internetowych jest zacięta dyskusja dotycząca
specyficznych olejów silnikowych do marki Ford z silnikami TDCI / bardzo
delikatny Common Rail /.

Wielu użytkowników nie chce zalewac swoich TDCI serwisowym
półsyntetycznym olejem silnikowym i szuka zamiennika, o który bardzo
trudno jednoczen jest wiele wypowiedzi tzw. domorosłych inżynierów co
twierdzą, że najważniejsze, że 5w30 (-; .

Chodzi o nieszczęsną normę FORD WSS M2C913A i B którą spełnia tylko
serwisowy połsyntetyczny olej Ford Formula E 5w30 oraz jedyny zamiennik
spełniający w/w normę Motul 5w30 specific Ford.

Opis w/w dwóch jest następujący:

do silników benzynowych i Diesla FORD zastosowanie Oszczędzający paliwo
olej zaprojektowany specjalnie do samochodów FORD i pojazdów
wymagających niskiego wskaźnika lepkości HTHS (High Temperature High
Shear) " pomiędzy 2,9 a 3,5: Ford, Jaguar, Rover, PSA, Renault " w
odróżnieniu od silników wymających wysokiej lepkości HTHS (pow. 3,5):
BMW, VW (z wyjątkiem normy 503/506), Porsche, Mercedes Benz.

STANDARDY: ACEA A5/A1/B1, API SJ, ILSAC GF-2
APROBATY: FORD WSS M2C913A i B.

Z Pana odpowiedzi jak dobrze rozumiem wynika, / jeśli nie proszę mnie
poprawic / że Elf Evolution SRX 5w30 co prawda nie posiada w/w normy
FORD WSS M2C913A i B / pewnie to długa droga i koszty uzyskania takiej
normy ze wzgl. na formalnosci / ale posiadając normę 5w30 oraz A5 i co
bardzo ważne HTHS 2,9 pomimo braku normy jest prawdopodobnie najlepszym
zamiennikiem dla normy FORD WSS M2C913A i B ponieważ znacznię ja
przewyższa ?

Jeśli tak, Elf SRX zamieszczjąc taka informacje na opakowaniu o niskim
HTHS mógłby zyskac wielu nabywców a proszę wierzyc, że na forach
internetowych są tysiace użytkowników, którz takiego zamiennika
poszukują.

Z pozdrowieniami :

Odp.

Witam,
Gratuluje dociekliwości i wiedzy.
Jedynie dodam, że jeżeli olej spełnia A1 czy B1 czy A5 czy B5 czy C2 czy C1 wg ACEA to musi mieć HTHS poniżej równe 2,9.
Jeżeli chodzi o silniki TDCI to 1,6 i 2,0 to są wspólne konstrukcje z PSA (Peugeot, Citroen) i tam też jako zalecane są oleje ACEA B5 i C2. A te silnik mają ten sam Common Rail i szczerze powiem nie widz związku jaki olej może mieć na Common Rail.

A tak między nami to EVO SXR 5W30 spełnia bez poziom M2C913A i B i C ale oficjalnie nie mamy na to papierów.

Pozdrawiam / Best regards

Andrzej Husiatyński
Specjalista ds technicznych / Application engineer
TOTAL POLSKA Sp. z o.o.
Al. Jana Pawła II 80
00-175 Warszawa
NIP: 522-01-00-798
POLSKA
tel.: (+48 22) 435 14 00 w 2375
fax: (+48 22) 435 14 01

Plus kompetentny opis theo 2 i macie 100 % wiedzy jaki olej

P.S. Uważajcie , nie dawajcie się nabierac na wymianę oleju przes odsysanie bo zostaje wtedy ok. 1 litra starego oleju w slniku, wymianiajcie olej tylko przez spuszczenie oleju na kanale przez korek.

P.S. 2 Ja uźywam ELF SRX Evolution 5w30 / A5/B5 i hths 3,0 / PLUS dodaje MILITEC 1, 250 ml do 5,5 litra oleju. /ok. 50 ml na każdy litr oleju /.

Pozdrawiam :

Mondeo RS

Cytat:
Napisał theo2
Dla silników Forda zalecany jest taki olej który spełnia określoną przez producenta normę :FORD WSS M2C 913B. Dla normy tej szczególne znaczenie ma (ze wzgledu na cechy konstrukcyjne silników Forda i nie tylko Forda - tzw "wąskie kanaliki") parametr HTHS (High Temperature High Shear), który powinien wynosić pomiędzy 2,9 a 3,5. ten powoduje zmiejszenie zuzycia paliwa, ale to jak dla mnie ma małe znaczenie. Liczy się tak naprawdę coś innego. Otóż oleje o parametrze HTHS określonym wyżej mają inną pompowalność niż oleje o parametrze HTHS wyższym niż 3,5. Praktycznie jeżeli zalejemy silnik Forda który wymaga normy WSS M2C 913B olejem, który na parametr HTHS wyższy niż 3,5 spowoduje to, że sinik badzie smarowany ale nie taka ilością oleju jak powinien - zatrzeć się nie zatrze, ale przebieg do "naprawy głównej" napewno będzie niższy jak silnika zalanego olejem zgodnym z normą. Parametr popmpowalności ma szczególne znaczenie przy odpalaniu np. po nocy. Druga sprawa to to, że jest oczywiste że olej "syntetyczny" spełniający określoną normę jest napewno lepszy od oleju "półsyntetycznego" spełniającego tą normę. Trzecia sprawa - Ford mając na uwadze, że zalecany przez niego olej Ford Formuła "E" jest długo na rynku postanowił od stycznia 2009 r. już go nie zamawiać - olej ten przestał być produkowany - sprzedawane są zapasy magazynowe - i przeszedł na olej Ford Formuła "F" - który jest olejem nowej generacji i jest olejem "syntetycznym".
Cytat:
Napisał Kronos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O olejach do naszych kochanych Fordów napisano już wiele. Każdy ma swoją ?ulubioną? markę, zaufanie do klasy lepkości. Ja poświęciłem wiele godzin na czytanie postów na naszym forum dyskusyjnym. Przeanalizowałem pełne specyfikacje dostępnych produktów, dwóch wiodących producentów Castrola i Mobila.
Dla czego to zrobiłem ?
Poznając parametry okazało się że specyfikacja WSS Forda jest mało wymagająca jeśli chodzi o zabezpieczenie silników a główny jej nacisk kładzie ona na zmniejszenie zużycia paliwa, które wg tej specyfikacji ma wynosić minimum 3.5%. Ten parametr jest śmieszny, bo większość olei spełniających parametry VW BMW, GM spełnia owe 3.5% a w większości przypadków je przekracza.
W swoich poszukiwaniach brałem pod uwagę kilka parametrów:
- lepkość w 40 st.
-lepkość w 100 st.
- spopielenie

Te parametry, bo skład uszlachetniaczy i extraktów ochronnych stanowi tajemnicę producentów i ich parmatry nie są powszechnie znane. Markowość producentów świadczyć też może, że ich produkty swoje właściwości zachowają przez cały okres między wymianami, więc ich porównywanie jest nie na miejscu.

Nowe produkty syntetyczne (pełno syntetyczne) wymienionych producentów parametry te mają na zbliżonym poziomie i właściwie w poszczególnych klasach lepkości nie odbiegają od siebie, Jeden parametr stanowczo jest wyjątkowy a mianowicie poziom spopielenia w olejach Castrol EDGE, i wynosi on 0.6 % wt w produkcie EDGE 5w30 (nie znalazłem żadnego innego oleju, który tu wypadał by lepiej). W pozostałych EDGAch jest już wyraźnie wyższy. Czynnik ten jest szczególnie ważny przy czystości oleju. Im wskaźnik ten niższy tym mniej w silniku odkłada się nagarów i spopielin z procesu spalania. Ma to też bezpośredni wpływ na emisję spalin i czystość układu wydechowego w tym oczywiście katalizatora i co najważniejsze samego silnika. Oleje Mobil1 wartości spopielenia mają znacznie wyższe niż produkty Castrol i wynoszą ponad 1.0%
Biorąc powyższe pod uwagę dla swojego pojazdu wybrałem EDGA 5w30, sugerując się głownie wartością spopielenia, bo ona jest tu dla kondycji silnika przy jego normalnej eksploatacji kluczowa.
Jako, że olej ten nie ma specyfikacji WSS a samochód mam na gwarancji postanowiłem skonsultować wyniki moich ?poszukiwań? z działem technicznym firmy Castrol. Podczas rozmowy z inżynierem tego działu, uzyskałem identyczną diagnozę ? EDGE 5w30 z uwagi właśnie na jego czystość. Rozmówca z Castrola przygnał, ze nie ma on specyfikacji Forda, ale nie oznacza to że miał jej nie będzie, a jest pewnie kwestią czasu, aż Ford EDGA weźmie ?na warsztat?, bo jego paliwooszczędność przekracza znacznie zakładane w specyfikacjach WSS 3.5%.
Nie jest więc tak, że to co nie ma specyfikacji WSS nie nadaje się do stosowania. Skoro leje się coś co znacznie przewyższe wymogi Forda, popełnia się błąd ? Oczywiście, że nie.

Czy zmiana z oleju półsyntetycznego na pełen syntetyk jest możliwa ?
Według mnie, jak najbardziej tak. Jeśli nie występują drastyczne ubytki w oleju półsyntetycznym mieszczące się w normie 0.5-1.0l. /10kk, stoję na stanowisku, ze jak najbardziej można olej zmienić, co zostało już przeze mnie sprawdzone, w prawdzie nie na Fordzie tylko Skodzie Octavi. Nie ryzykował bym jednak zmiany oleju mineralnego na syntetyczny, a co najwyżej na olej półsyntetyczny.
Nie jest moim zamiarem namawianie kogokolwiek do czegokolwiek. Ostateczny wybór zależy tylko i wyłącznie od Was. Mam jednak nadzieję, że pomogę komuś w doborze oleju.
Mondeo RS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-04-2009, 18:21   #340
opel_moj

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011

Mam mondeo mk3 1.8 benzyna, przejechane około 200000km, aktualnie zalany jest olej 5w30. Na około 10000km spalił mi ponad 2L oleju (wchodzi 4,3L). Czy przy następnej wymianie zmienić olej na 10W40? Co proponujecie?
opel_moj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania