Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-04-2009, 12:40   #1
lego_m
ford::average

Model: C-MAX KUGA - zamówiona
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie 2,5 benzyna w automacie

witam, moje pytanie kieruję do posiadaczy s-maxa z silnikiem 2.5 z skrzynia automatyczną, ponieważ jestem w trakcie załatwiania forda kuga w lizingu z skrzynią automatyczną ( niestety tylko jest benzyna a diesel nie ma w automacie)

pierwsze pytanie, ile to pali w mieście , tylko realnie bez zaniżania
drugie pytanie o tą skrzynie biegów , czy ma jakieś mankamenty ( nie pytam o awaryjność bo auto będzie na gwarancji )
trzecie pytanie czy to jest w ogóle ten sam silnik? bo w s-maxie jest 225 a kuga ma 200 koni

proszę tylko nie zachwalać 2.0tdci bo mam już taki w c-maxie i wiem że jest super ale niestety kuga nie ma takiej opcji z automatem

pytanie kieruję na forum s-maxa bo na forum kugi są tylko dwa tematy czyli bardzo mało posiadaczy tych samochodów

lego_m jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2009, 12:52   #2
jagrall
ford::expert

Imię: Jacek
Model: Mondeo Mk IV
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: 2,5 benzyna w automacie

a jesteś pewien że smax występuje z tym silnikiem i z automatem? bo w cenniku jest z automatem tylko diesel i 2,3
Stary 27-04-2009, 13:25   #3
lego_m

Cytat:
Napisał jagrall Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a jesteś pewien że smax występuje z tym silnikiem i z automatem? bo w cenniku jest z automatem tylko diesel i 2,3
hmmm, na pewno nie ma c-maxa, 2.5 benzyna jest w s-maxie , mondeo i kuga, więc jeśli w kugę to ładują to do s-maxie też
Stary 27-04-2009, 13:37   #4
lego_m

faktycznie , sprawdziłem w cenniku, jest tylko 2.3 automat, a kuga ma 2.5 automat

więc moje pytanie nie trafione, w takim razie jeśli ktoś ma coś do powiedzenia to poproszę o opinie na temat spalania w 2.5 benzyna,( licze w mieście 10-12 ale chyba nie więcej)

a na drugie pytanie o samej skrzyni tez poproszę o informację
Stary 27-04-2009, 13:49   #5
jagrall

Cytat:
Napisał lego_m Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2.5 benzyna,( licze w mieście 10-12 ale chyba nie więcej)
nie mam doświadczenia z autopsji, ale wg mnie taki wynik w 200 konnym SUVie z automatem będzie wymagał bardzo lekkiej nogi i dużo samozaparcia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-04-2009, 14:03   #6
lego_m

Cytat:
Napisał jagrall Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie mam doświadczenia z autopsji, ale wg mnie taki wynik w 200 konnym SUVie z automatem będzie wymagał bardzo lekkiej nogi i dużo samozaparcia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to autko dla mojej żony, nie jeździ szybko ale też nie chce być ostatnia, poza tym przeliczam sobie to tak, teraz tankujemy c-maxa za 1200-1500 miesięcznie ( 2.0tdci spalanie na komputerku 7.3litra ) to w 2.5 benzynie dwa razy tyle ?to za cztery lata lizingu taka benzynka mnie kosztuje 50,000zł więcej
wyjście jest proste , 2.0 tdci ale żona tym razem chce automata (chociaż nigdy nie jeździła automatem)

czytałem nie raz że automatem można jeździć bardziej ekonomicznie jak z manualną skrzynią , wszystko zależy od stylu jazdy, w automacie nie musimy go piłować pod czerwone pole
Stary 27-04-2009, 14:07   #7
jagrall

to bierz smaxa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 27-04-2009, 14:07   #8
deuter
ford::amateur

Model: S-Max
Silnik: 2.5T

Cytat:
Napisał lego_m Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
faktycznie , sprawdziłem w cenniku, jest tylko 2.3 automat, a kuga ma 2.5 automat

więc moje pytanie nie trafione, w takim razie jeśli ktoś ma coś do powiedzenia to poproszę o opinie na temat spalania w 2.5 benzyna,( licze w mieście 10-12 ale chyba nie więcej)

a na drugie pytanie o samej skrzyni tez poproszę o informację
Nie wiem jak Kuga ale ja mam S-Maxa 2.5T i zejście poniżej 16 w mieście to spore wyzwanie. A gdybym nie zwracał na to uwagi tylko jeździł jak chcę to i z 18 by pewnie pociągnął. A według danych katalogowych 2.3 automat pali jeszcze więcej.
deuter jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2009, 14:25   #9
krootki

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał deuter Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem jak Kuga ale ja mam S-Maxa 2.5T i zejście poniżej 16 w mieście to spore wyzwanie.
Nie no, aż tak strasznie nie jest. Ja jeżdżę po zakorkowanym Gdańsku, nogę mam baardzo ciężką a spalanie mam 14-15,5.

W trasie najniżej udało mi się zejść do 10,2.
krootki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2009, 14:42   #10
deuter
ford::amateur

Model: S-Max
Silnik: 2.5T

Cytat:
Napisał krootki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie no, aż tak strasznie nie jest. Ja jeżdżę po zakorkowanym Gdańsku, nogę mam baardzo ciężką a spalanie mam 14-15,5.

W trasie najniżej udało mi się zejść do 10,2.
Ja jeżdżę po Wrocławiu i być może tu są większe korki po prostu. Jaką średnią prędkość pokazuje Ci komputer? Mi 21 - 23 km/h. A spalanie, przy całym baku przejechanym tylko po mieście, 16,3. A wcale nie uważam, żebym go jakoś szczególnie cisnął. Wręcz przeciwnie, ograniczam się jak mogę ;-)
deuter jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania