Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-03-2009, 11:47   #11
michal.pab
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 1.6 90kW
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Zablokowane drzwi tylne

z tego co wiem to centralny jest przykręcony do wkładki dwoma lub trzema śrubkami. nie wiem jak naciąłeś boczek ale możesz spróbować odkręcić centralny i może wtedy uda Ci się otworzyć (jak by coś posiadam boczek do sprzedaży) pozdro

michal.pab jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2009, 14:07   #12
1gouda1
ford::amateur

Model: mondeo mk1 Pb+gaz
Silnik: 2.0
Rocznik: 1993

miałem ten sam problem. da się odkręcić wkręty co trzymajace boczek oprócz jednego ale on i tak nie będzie przeszkadzał w odchyleniu całego obicia. należy wyjąć uszczelkę pomiędzy dźwiami słupkiem i dźwiami a progiem to umożliwi dojście małymi kombinerkami do wkrętów.po odkręceniu w kretów oprócz tego jednego co wspominałem będzie możliwość wyjęcia boczka do góry z niewielkim uzyciem siły. wtedy wyskoczy on z rantu przy szybie i odchylić, zerwać mate miedzy boczkiem a dzwiami i jest dostęp do zamka. ja tak zrobiłem i sie udał.
1gouda1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2009, 21:23   #13
maxas

Powiem krótko nowy boczek muszę kupić bo nie będę się bawił w wycinanie itp...Na razie nie ruszałem bo jeszcze zimno troszkę a roboty pewnie będzie na parę godzin .

Na razie zauważyłem że chyba coś tam musiało spaść bo słychać jak coś tak w połowie ruchu siłownika przeskakuje.

I nadmienię że tak jak jeden z forumowiczów wspomniał stało się to(zablokowanie drzwi) po wciśnięciu klamki od środka (blokada rodzicielska) jakiś feler musi być jak stało się to nie tylko mi:-)
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2009, 17:59   #14
lader3

Model: mondeo mk1
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 1994

Dziurę wyciełem otwornicą troszkę nad "podłokietnikiem" otwór 9cm jak zrobię to założe pokrywkę od jakiegoś głośniczka i będzie oki, dłoń idzie spokojnie włożyć ale narazie dalej nie kombinowałem (brak czasu)
siłownik centralnego jest w plasikowej obudowie (biała) i ona zachodzi na zamek i tą część od blokady rodzicielskiej troszkę ten plasik udało mi się odchylić ale paluchem nic tam nie dałem rady przełączyć itp.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lader3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2009, 20:50   #15
maxas

Exclamation Odp: Zablokowane drzwi tylne

WITAM!!!!

Jest sukces:-)

Zrobiło się troszkę ciepło i postanowiłem się w końcu za to zabrać:-)

Myślałem że trzeba będzie kupić nowy boczek więc i tak stary nadawał się do demolki, ale spróbowałem pokombinować i udało się nie zniszczyć tapicerki :-) Hehe 50 zł w kieszeni:-)

Ok....Po kolei...

Zdemontować korbkę i "kubeczek" plastikowy.

Od środka przy szybie jest na boczku śliski materiał który w chodzi w drzwi na zakładkę.

Trzeba się zaprzeć i dźwignąć go tak by wyskoczył( ciągną do góry i lekko do siebie na pewno zejdzie).

Następnie...

Boczek jest montowany na wkręty, a z drzwi wychodzą plastikowe zapinki do których wkręcane są wkręty..
Cała sztuka polega na delikatnym ich wyrwaniu z drzwi ( boczek z zapinkami).
U mnie było to dość łatwe, bo zapinki nie były przykręcone do drzwi żadnym wkrętem, jeżeli już będą przykręcone warto odwiedzić jakiś dobry sklep motoryzacyjny i dowiedzieć się czy są takie zapinki( u mnie coś bym dobrał).

Boczek wyszedł jak trzeba.

Teraz tylko został ściągnąć matę i już jesteśmy przy zamku:-)

Centralny fordowski jest w obudowie no cóż ten typ ma różne dziwne rozwiązania.

Niestety nie znając budowy zamka rozwaliłem obudowę ( jakieś straty muszą być:-)

Nie do końca byłem przekonany o co tam chodzi więc rozkręciłem drugą stronę żeby się dowiedzieć o co tam chodzi.

I nic:-)

Wszystko się zgadzało a nawet działało, tylko nie otwierały się drzwi:-(

Po nitce do kłębka....

Okazało się po 2 h, że idąc wzdłuż linki od środka(klamka - linka - centralny) coś blokuje się w dolnej części tuż przed siłownikiem.
Jest tam takie załamanie linki na takim jak gdyby wahadle. z tego załamania linka wchodzi już w siłownik.
Zablokowało sie to wahadło .
Jak już się znajdzie owo wahadło trzeba użyć siły i pchnąć je w stronę zamka.
Usłyszy się upragniony dźwięk odblokowanych drzwi .
Złap za klamkę i otwórz :-)
Jeszcze tylko użyj wszelkiej maści smarów które masz pod ręką i ciesz się , że wykonałeś kawał dobrej roboty:-)

POZDRO
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2009, 00:02   #16
Coster12
ford::average

Model: mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008

...

Ostatnio edytowane przez Coster12 ; 30-04-2009 o 00:06
Coster12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2010, 16:32   #17
szarnuh

Model: mondeo mk1
Silnik: 1,8
Rocznik: 1995
Thumbs up Odp: Zablokowane drzwi tylne

wielkie dzięki za zaoszczędzony czas. maxas ma złoty środek i łeb nie od parady. jeszcze raz THXGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
szarnuh jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2010, 20:37   #18
maxas

Cytat:
Napisał szarnuh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wielkie dzięki za zaoszczędzony czas. maxas ma złoty środek i łeb nie od parady. jeszcze raz THXGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki panowie:-)Kolejka dla wszystkich:-)

Jak znajdę chwilę to wstawię jeszcze jedną ciekawą rzecz, Subwoofer bez skrzyni z wykorzystaniem bagażnika :-) Takie moje pomysły z nudów:-)

Ostatnio edytowane przez maxas ; 27-04-2010 o 20:41
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2011, 21:55   #19
michalole

Model: c-max
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005

witam mam podobny problem w moim CMaxie.
Ogolnie centralny chyba dziala, otwiera wszystko poza tylnymi drzwiami od strony pasazera. przy otwieraniu z pilota slychac jakby cos tam przeskakiwala w tych drzwiach ale nic sie nie dzieje.
Ten bole(dodatkowa klameczka czy jak tam zwal) ktory jest przy klamce od wewnatrz nie odskakuje choc wydaje mi sie ze ciutke sie wtedy rusza.
No i nawet recznie nie mozan go ze tak powiem odblokowac bo wraca do stanu poprzedniego po jego puszczeniu czyli jest wcisniety.
Ma ktos jakies pomysly?
michalole jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania