Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-04-2009, 13:58   #161
caligator
ford::average

Model: Fiesta
Silnik: 1.6 120KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Cytat:
Napisał mihal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a jakby mozna bylo wylaczyc to bys wzial ESP i je wylaczyl....
w zimie oczywiście byłoby włączone... ale po moich doświadczeniach z ASR'em (domniewam że esp działałoby podobnie) w mieście wyłączałbym to... dlaczego? nie raz zdarzyło mi się że chciałem szybciej ruszyć, gdzieś sie zmieścić a tu nagle ASR koła blokuje żeby w poślizg nie wpadały i zamiast szybciej ruszyć - zmulało mi silnik stwarzając przykrą sytuację na drodze...

a co do Twojego focusa to tylko pogratulować takiej oferty... zreszta po co się kłócić co możnaby kupić za tą cenę a co nie? jeśli ford wypuszcza taką fiestę to chyba oczywiste że dla konkretnego nabywcy... do miasta wolałbym jednak fiestę, do cyklu mieszanego focusa, a w trasy mondeo i nie ma co się tu kłócićGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

wracając jeszcze do focusa to patrzyłem na oficjalny cennik i nie jest tak kolorowo jak przy fieście i to jest nawet nie logiczne żeby ford sobie pozwolił na cos takiego że sprzedawane przez niego auta z dwóch różnych klas mają takie same ceny i wyposażenie bo chyba oczywiste jest że każdy by brał auto z tej lepszej klasy (w tym przypadku focusa) i fiesta nie miałaby nabywców... a w tej kwestii akurat bije rekordy sprzedaży... porównaj sobie też ceny fiesty do cen innych aut w tej klasie - moim zdaniem fiesta jest w porównaniu do nich stosunkowo tania...

Ostatnio edytowane przez caligator ; 28-04-2009 o 14:05
caligator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2009, 12:54   #162
logar4
ford::advanced

Model: S-MAX
Silnik: 1,6 EcoBoost
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał caligator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

(...) wracając jeszcze do focusa to patrzyłem na oficjalny cennik i nie jest tak kolorowo jak przy fieście i to jest nawet nie logiczne żeby ford sobie pozwolił na cos takiego że sprzedawane przez niego auta z dwóch różnych klas mają takie same ceny i wyposażenie bo chyba oczywiste jest że każdy by brał auto z tej lepszej klasy (w tym przypadku focusa) i fiesta nie miałaby nabywców... a w tej kwestii akurat bije rekordy sprzedaży... porównaj sobie też ceny fiesty do cen innych aut w tej klasie - moim zdaniem fiesta jest w porównaniu do nich stosunkowo tania...(...)
Nie mam pojęcia jakie upusty dają na fokę (bo nie chciałem kupować foki) ale jak ze strony forda skonfigurowałem fokę z wyposażeniem odpowiadającym temu, które wybrałem w fieście (mówie o podobnym silniku w foce jest 115KM a w fieście 120 KM), podownym wyp. dodatkowym, 3D budzie, dodatkowo w fieście jest fajniejsze radio i fajniejsze fotele, aluminiowe pedały - czego nie mogłem wybrać w foce) to dostałem cenę 76000 nawet jak dadzą 5 000 rabatu (a sądzę, że to jest możliwe - ale trudne do negocjacji może nawet trochę więcej) to cena wyjdzie na poziomie 70 tyś czyli o ponad 11 000 większa (!!!!) . No oczywiście można mówić, że warto dodać 11 000 ale można tez dodać kolejne 11 000 i kolejne 11 000 i tak można dojść do merca AMG za 1 200 000 pln. (jak ktoś tego potrzebuje albo lubi i go stać...). To są jałowe dyskusje. Chyba się ze mną zgodzicie ?
Trzeba też pamietać że fiesta to nowy bardzo pożądany model a foka ma już swoje lata.... pewnie za kilka lat fiesta z takim wyp. będzie jeszcze tańsa (a na 100% będa na nią większe upusty niz dziś)
Fakt goła foka z upustem dilerskim będzie nawet tańsza od wyp. fiesty ale napewno nie tańsza niż goła fiesta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...i tak ma być....
PRo.

Ostatnio edytowane przez logar4 ; 30-04-2009 o 13:24
logar4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2009, 13:36   #163
caligator

Silnik: 1.6 120KM

Cytat:
Napisał logar4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cena wyjdzie na poziomie 70 tyś czyli o ponad 11 000 większa (!!!!) . No oczywiście można mówić, że warto dodać 11 000 ale można tez dodać kolejne 11 000 i kolejne 11 000 i tak można dojść do merca AMG za 1 200 000 pln. (jak ktoś tego potrzebuje albo lubi i go stać...). To są jałowe dyskusje.
no i o to mi właśnie chodzi...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
caligator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2009, 14:48   #164
Morel
ford::beginner

Silnik: 1.4 Benzyna

Dzień dobry.

Od 3 tygodni mam nową Fiestę. Kolor Morello silnik 1.4 benzyna. Wersja Titanium + pakiet platinium + parę "gadżetów".
Od razu zaznaczam że to mój pierwszy samochód i jest dla mnie całym światem. Bo. Po pierwsze nie mam z czym porównać. Po drugie jest nowy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

@PK: Nowe fiesty wg mojej wiedzy produkowane są w Holandii
@rectosei: Wyciszenie jest ok powyżej 3 tysiecy silnik zaczyna być bardziej słyszalny, ale nie że trzeba krzyczeć.
@kubaw2005: Miejsca z tyłu jest tyle na ile pozwoli ten z przodu :-) Jestem raczej wysoki, ale 4 osoby wiozłem i spokojnie dojechaliśmy. Wiadomo że to nie limuzyna.
@deimos: Tylna klape można otworzyć ręką pod znaczkiem forda lub z kluczyka(pilota)
@niki80: Mi powiedziano tylko tyle że przegląd po 1 roku lub 20 000 km
@barek: Kurcze. Jak czytam Twojego pierwszego posta to aż strach. Zastanawiam się co to za sprzedawca który klepie po ramieniu i mówi że "to tylko fiesta". To jakby Ka sprzedawał to by płakał w ramię ze śmiechu? Pomijam, że jak bym widział takie defekty jeszcze przed odbiorem to bym tego auta nie wziął. Przecież zostawiasz im kupe forsy a dostajesz auto gorsze niż używane. Z tego co wymieniłeś u mnie póki co pokrywa się tylko za mocne (jak na nowe auto) trzaskanie drzwiami kierowcy i pasażera obok w celu ich zamknięcia. Ale nie nie że nie chcą się zamknąć. Po prostu oczekiwałem że będzą "chodzić" lżej. Tylne drzwi chodzą miodzio. Druga sprawa to skrzynia/sprzęgło.. nie wiem co. W garażu wrzuciłem luz i puściłem sprzęgło i było słychać zgrzytanie "gdzieś tam na dole". Dla porównania dodam, że w ruchu ulicznym stojąc na światłach, bym tego nie usłyszał.

Spalanie jakie mi się udało uzyskać to 7.7 po mieście. (na liczniku 450km). Zaczynałem z 10 przez pierwsze 50km. Poźniej długo 8.4 ostatnio 7.7. Jeżdżę raczej spokojnie ze względu na dotarcie no i zdaje sobie sprawę że to nie auto do wyścigów. W trasie jeszcze nie byłem, więc nie mam danych.

pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg fiesta.jpg (59.7 KB, 45 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Morel ; 06-05-2009 o 15:00 Powód: foto
Morel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2009, 17:05   #165
losarturos

Imię: Artur
Model: Ford Fiesta
Silnik: 1.25
Rocznik: 2007
Red face Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Fajna jest Twoja furka. Choć może ford zdecydowałby się na jakieś jaśniejsze kolory nadwozia bo większość tych co oferują jest jakieś ciemne i mdłe. Moja fiesta też powyżej 3k obr zaczyna być głośna więc się spodziewałem, że w nowym modelu się bardziej postarają...
losarturos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2009, 19:31   #166
mancat

Silnik: 1.4 PB

Mam pytanie do posiadaczy nowej fiesty. Wyczytałem w pewnej opinii następujące zdanie: "Ergonomia - Wszystko na swoim miejsciu i troszkę fajnych dodatków jak ustawienie ilości mrugnięć kierunkowskazów(...)". Co to za regulacja?

Tu link: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2009, 19:56   #167
Morel

Pałeczka kierunkowskazów działa na dwa sposoby. Lekkie puknięcie (z automatycznym powrotem do punktu wyjściowego) albo pociągnięcie do końca (wraca jak wyprostujesz kierownice). Przy tym pierwszym wariancie możesz ustawić że lampki migną raz lub 3 razy.
Stary 06-05-2009, 20:06   #168
mancat

Silnik: 1.4 PB

Mhmm... myślałem, że regulacja jest trochę szersza. Jedno mrugnięcie to trochę mało, ktoś może niezauważyć. W sumie jednak wygląda to na połączenie tradycyjnego operowania kierunkowskazami z tym, co ma opel np. w corsie.
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2009, 15:08   #169
barek

Model: Fiesta 7 / Mondeo 2
Silnik: 1400 / 1800
Rocznik: 2009 / 2000

Pod warunkiem że to działa dobrze. Mnie się od jakiegoś czasu psuje i jak puknę w lewo, to nie wykrywa czasem i daje tylko 1 mignięcie, a nie 3. Myślałem że to przez to że dłuższe przytrzymanie powoduje zmniejszenie ilości mignięć z 3 do 2 (można tak kontrolować ile się ma mignięć). Ale to nie to, coś się zchrzaniło.

Dodatkowo całość wydaje odgłosy jakby zaraz miało się rozpaść (albo lepiej-jakby już coś się ułamało), szczególnie przy kierunku na prawo. I wyraźnie rusza się cały zespół przełącznika.

Zauważyłem to niedawno po wyjeździe z serwisu. No nie wiem, wielu pomyśli że się czepiam, ale mnie to akurat denerwuje. Tak jak hałasujący (tak, brzęczący) podczas jazdy kluczyk stacyjki. Może to przez ten upał, części dostają luzów... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Morel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pałeczka kierunkowskazów działa na dwa sposoby. Lekkie puknięcie (z automatycznym powrotem do punktu wyjściowego) albo pociągnięcie do końca (wraca jak wyprostujesz kierownice). Przy tym pierwszym wariancie możesz ustawić że lampki migną raz lub 3 razy.

Ostatnio edytowane przez barek ; 07-05-2009 o 15:47
barek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2009, 15:23   #170
Morel

To ile razy ma mignąć to nie jest kwestia "wykrycia" tylko tego jak sobie ustawisz. U mnie całość nie wydaje żadnych odgłosów. Ja nie myślę że się czepiasz. Myślę że masz ogromnego pecha.
Odpowiedz

Tagi
2012 , benzyna , fiesta , fiesta mk7 , info , nowa fiesta , użytkowanie

Zasady postowania