Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-05-2009, 22:48   #91
mondeo70235
ford::professional

Imię: KRIS
Model: MONDEO MK5 ST LINE
Silnik: 2,0 TDCI 218KM 476NM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: [Mk3] ząbkowanie opon

koledzy najlepiej założyć opony asymetryczne,i niepowinno ząbkować

mondeo70235 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2009, 23:13   #92
wojtbf1
F1 fan

Imię: Wojtek
Model: Edge ST
Silnik: 2.7 na dwóch turbinach 335 KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał mondeo70235 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
koledzy najlepiej założyć opony asymetryczne,i niepowinno ząbkować
No właśnie o tym zapomniałem napisać, kierunkowe mam tylko zimówki, letnie to już asymetria....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[B]Było MONDEO MK4 2.0 TDCi Titanium X....był S-MAX 2.0 240KM Titanium S ...czas na nowe..[B]
wojtbf1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-05-2009, 23:52   #93
Cobretti

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001

ja mam symetryczne i nic się nie dzieje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 14-05-2009, 19:16   #94
majeran84
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0l TDDI 16v115KM
Rocznik: 2001r.

Panowie nie wiem czy wiecie ale ząbkowanie opon wynika tylko i wyłącznie i w stu % z e zbyt zużytymi amortyzatorami i tego można powiedzieć że nie da sie zobaczyć patrząc tylko na nią. Wystarczy suchą dłonią potrzeć w jedną i w drugą stronę po bieżniku opony bardziej przy krawędzi bieżnika oczywiście leciutko pocierając..... Pozdrawiam wszystkich hehe;-) Cobretti Cobtetti (Asymetryczne ) symetryczny możesz mieć ale kwadrat hehe;-) pozdrawiam;-)

Ostatnio edytowane przez majeran84 ; 14-05-2009 o 19:19
majeran84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2009, 21:32   #95
Cobretti

Cytat:
Napisał majeran84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie nie wiem czy wiecie ale ząbkowanie opon wynika tylko i wyłącznie i w stu % z e zbyt zużytymi amortyzatorami
nie zgadzam sie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
stare amory miały ok 75%... ale mi powiedzieli że to "wina amorów bo stare" a ja im na to, ze to "wina ****ianych opon" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
teraz mam nowe amory, porządne opony SYMETRYCZNE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

nie pisze na nich inside/outside .... więc są symetryczne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 14-05-2009, 23:05   #96
mondeo70235

Imię: KRIS
Model: MONDEO MK5 ST LINE
Silnik: 2,0 TDCI 218KM 476NM
Rocznik: 2016

jak przegub,lub półoś będzie biła też ząbkuje
mondeo70235 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-05-2009, 23:07   #97
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Cytat:
Napisał majeran84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie nie wiem czy wiecie ale ząbkowanie opon wynika tylko i wyłącznie i w stu % z e zbyt zużytymi amortyzatorami
Nie zgadzam się w 100% Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zbyt dużo widziałem samochodów prawie nowych z przebiegami do 50 tyś , winą jest głownie wielowahaczowe zawieszenie,producent opon, zawieszenie ( amory też) i jeszcze pare innych czynników Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2009, 13:41   #98
Aquar
ford::beginner

Cobretti napisał "ząbkowały mi opony przed wymianą amorów, ząbkowały i po wymianie....
między wymianą amorów opony były "przetoczone" czyli wyrównane ...."
Przeczytałem cały temat ale, że jestem w pracy i robię to z doskoku mogłem coś przeoczyć.
Jakie opony reklamowałeś i jak je "przetoczyłeś"?. Mamy w firmowym Mondeo z 2002 wyząbkowane 2 szt. FULDA CARAT PROGRESSO z 2007r na osi tylnej. 2szt na osi przedniej mają trochę bardziej starty bieżnik ale nie są wyząbkowane. Oczywiście, pierwsze co mi przyszło do głowy to zamienić je miejscami. Niestety różnica w "komforcie" jazdy jest zbyt duża i nie mogłem oddać prezesowi wozu z taką konfiguracją opon. Czy ma sens wyrównywanie ząbków metodą na "palenie gumy"? Czy gdzieś je oddać do jakiegoś warsztatu?
Aquar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2009, 14:19   #99
Cobretti

Cytat:
Napisał Aquar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cobretti napisał "ząbkowały mi opony przed wymianą amorów, ząbkowały i po wymianie....
między wymianą amorów opony były "przetoczone" czyli wyrównane ...."
opony to były Lassa Impetus Sport
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

opony się zząbkowały przed i po wymianie amorków ... przetoczone były (starte) w firmie która robi nalewki do tirów...

problem ząbkowania w MK III bierze sie z zawieszenia i NIE NALEŻY stosować opon kierunkowych...

przykładem na to też jest MK III Herona którą sprowadzaliśmy w zeszłym tyg. - auitko wprawdzie z dwoma kompletami opon (kół) ale na osiach były akurat zimówki kierunkowe i też były zząbkowane

także tylko i wył. trzymajmy sie asymetrycznych lub symetrycznych opon (ja mam Kleber Dynaxer Hp2)

Stary 04-08-2009, 06:09   #100
marctwain
ford::advanced

Model: MONDEO KOMBI AUT. ghia
Silnik: 2.0 TDCI 130@152/302@341Nm
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał Cobretti Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

opony się zząbkowały przed i po wymianie amorków ... przetoczone były (starte) w firmie która robi nalewki do tirów...

img]http://www.doan.com.pl/picture/kleber%20dynaxer%20hp%202.jpg[/img]
Witam, ja od poczatku jeżdzę na kierunkowych conti premium contact. Ząbkowanie opon -rozumiem, że na barkach opony,wew lub zew- bierze się z luzów na końcówkach drążków (opony przednie). Ale przy takim luzie, który ząbkuje opony, to czuc go też bezpośrednio na kierownicy.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
marctwain jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania