Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-05-2009, 13:38   #1
lukzag
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Question Dziwne bzyczenie przy przyspieszaniu

Witam wszystkich.
Zacznę od początku żeby wiadomo było jak wszystko się zaczęło.
Mondeo 2001 rok, silnik 2.0 TDDi, 115 koni
Zaczęło się od tego że któregoś dnia padła mi turbina. Z niewyjaśnionych przyczyn zatarła się tak że wszystko się w środku pourywało, powyłamywało łopatki od strony wlotu powietrza i od strony kolektora.
Zanim padła przez kilka dni słychać było dziwne bzyczenie podczas przyspieszania po osiągnięciu okolo 2tyś obrotów i tylko przy obciążeniu. Jeżeli samochód stał i dodawało się mu gazu, dochodząc nawet do 3,5 - 4 tyś obrotów nic nie było słychać - tylko podczas jazdy i tylko przy obciążeniu.
Gdy padła turbina, wymieniłem na inną (używaną, sprawdzoną z gwarancją z rozbitego samochodu który miał przejechane niecałe 40 tyś). Turbina była wymieniona razem z kolektorem, oczywiście wyczyszczone wszystkie opiłki i kawałki łopatek których trochę się uzbierało (nawet w filtrze powietrza).
Po wymianie turbiny od razu od pierwszej jazdy znów słychać to dziwne bzyczenie takie jakie było słychać zanim padła stara turbina i też tylko przy obciążeniu. Raz tylko udało mi się usłyszeć ten dźwięk gdy auto stało w miejscu i dodałem mu gazu (ale dźwięk był wyraźnie słabszy) ale po wyłączeniu silnika po to by otworzyć maskę i ponownym odpaleniu już się nie pojawił.
Po rozgrzaniu silnika dźwięk nie znika, jest dokładnie taki sam jak wtedy gdy jest zimny. Wydaje mi się ze ten dźwięk nie dochodzi z turbiny ale ciężko to stwierdzić na 100% bo tak jak mówiłem słychać go tylko podczas jazdy przy obciążeniu.
Nie mam pojęcia co to może być i od czego zacząć poszukiwania. Może "to cos" spowodowało śmierć poprzedniej turbiny? Może się przegrzała i dlatego się zatarła? Już sam nie wiem.
Może ktoś miał podobny przypadek i podzieli się doświadczeniami?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje, sugestie itp.

lukzag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2009, 14:46   #2
speedyy
ford::average

Model: Mondeo Ghia
Domyślnie Odp: Dziwne bzyczenie przy przyspieszaniu

Ciezko stwierdzic jakiego rodzaju jest to "bzyczenie"
Turbina zawsze wydaje taki "swist" ciezko rozmwiac o wrazniach odsluchowych, ale zawsze turbinke slychac. Podjedz gdzies do ASO i sprawdz bedzie najlepiej, ewentualnie do zaufanego diagnosty.
speedyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2009, 14:49   #3
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

ja mam to samo tyle ze w focusie... identyczne takie jakby bzyczenie w identycznych okolicznosciach wystepuje... ale turbo mam chyba dobre auto chodzi dobrze a w przewodzie do intercooler'a oleju jest naprawde niewiele.
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2009, 17:35   #4
lukzag

Mój też chodzi dobrze, moc ma, wszystko jest jak należy tylko to bzyczenie. To na pewno nie jest świst turbiny, bardziej taki metaliczny dźwięk, trudno określić ten dźwięk ale jak się dobrze przyciśnie to jest na prawde bardzo głośny.
Stary 18-05-2009, 09:26   #5
maestro06
ford::professional

Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002

kolego nie chce Cie straszyć, ale od swojego mechanika słyszałem już takie historie co to nie znalazł w dolotach powietrza itp, ze mnie nic nie zdziwi. Możliwe ze masz coś w przewodzie i w momencie gdy turbina zaczyna pracować zasysa w swoja stronę ten przedmiot i dlatego Twoja stara turbina miała połamane łopatki i poszła do trumny, jak masz możliwość rozkręć i sprawdź
maestro06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-05-2009, 12:13   #6
lukzag

Dzięki, właśnie myślałem żeby przeglądnąć wszystkie węże dolotowe i sam intercooler, może gdzies coś tam siedzi lub coś się przytkało. Albo sam intercooler się zatkał. Jutro się za to biorę i zobaczymy.
Dzięki za podpowiedź
Pozdrawiam
Stary 18-05-2009, 12:17   #7
lukzag

i jeszcze jedno.
Czy to możliwe że turbina po przejechaniu 800-1000 metrów jest taka gorąca że nie da się jej dotknąć? Dodam że dystans przejechany był delikatnie tak że obroty dochodziły do max 2tyś.
Wydaje mi się że jest za gorąca jak na taką odległość ale może się mylę. Jeżeli się nie mylę to być może coś siedzi w którymś wężu, nie ma odpowiedniego chłodzenia i dlatego stara zatarła się bo mogła się przegrzać. Dobrze myślę? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-05-2009, 23:07   #8
tomsky

Model: MK3
Silnik: 2.0 TDDI

Ja mam podobne wrażenia u mnie ten dźwięk kojarzy mi się z jakimś bardzo głośnym wentylatorem taki szum straszny. Nie wiem dokładnie co to jest ale podejrzewam właśnie dolot powietrza, albo zawór ERG. Zwróć uwagę czy jak słychać te odgłosy to lekko nie szarpie samochodem, albo czy delikatnie Ci nie dymi z rury wydechowej. Trochę to dziwne a najgorsze, że właśnie występuje tylko pod obciążeniem a jak samochód stoi to nie można uzyskać tego efektu.
Jak do czegoś dojdziesz to napisz bo jestem tego bardzo ciekaw.
Powodzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Daewoo Lanos 1.5 DOHC - wspominam bardzo mile
Ford MKIII 2.0 TDDI Kombi - cóż pisać bajka
tomsky jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-05-2009, 16:46   #9
lukzag

ani nie trzęsie autem ani nie dymi podczas przyspieszania gdy występuje ten dźwięk. Samochód normalnie "się zbiera" i gdyby jechał głuchy nie zauważyłby że coś jest nie tak.
Przed chwilą "dokopałem się" do małej pompki która (jak podejrzewam - może się mylę) steruje ciśnieniem lub podciśnieniem zaworem EGR - tak myśle bo jest to małe urządzonko z jedną wtyczką i 3 wężykami niedaleko chłodnic widoczna od spodu auta. Jeden z wężyków idzie od filtra powietrza, drugi idzie do zaworu recyrkulacji spalin, a trzeci.... już nie pamiętam.
Na tej pompce jest numer 3S7Q-9E882-AA a foto poniżej
A dlaczego pisze o tej pompce. Po zdemontowaniu i odpięciu wężyków jak nią ruszam to w środku cos brzęczy / lata. Dźwięk jakby w środku był śrut lub jakaś śrubka. To normalne czy coś się w środku rozleciało?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg photo.jpg (31.6 KB, 121 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez lukzag ; 19-05-2009 o 16:55
Stary 19-05-2009, 16:50   #10
lukzag

Oprócz tego wyciągnąłem akumulator i jego podstawkę żeby dostać się do węży i zauważyłem że wąż wychodzący z intercoolera (czyli ten po prawej stojąc na wprost silnika) jest pęknięty i to tak ze prawie palec przechodzi. Ale wątpię żeby to powodowało bzyczenie, raczej byłby świst więc szukam dalej...
Odpowiedz

Zasady postowania