Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-05-2009, 23:24   #21
lukzag
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Dziwne bzyczenie przy przyspieszaniu

acha, gdyby ktoś szukał to zawór ten bardzo łatwo znaleźć. Wystarczy "iść" po cienkim wężyku który idzie od EGR lub troszke grubszym wchodzącym od tyłu obudowy filtra powietrza.
Kierują się one do przodu komory silnika i schodzą w dól właśnie do zaworu który przykręcony jest obok skrzyni biegów - mniej więcej 25cm pod akumulatorem. Najlepiej dostać się do niego od spodu auta, podniesionego na podnośniku od strony kierowcy. Od góry nie polecam - konieczność wyciągnięcia akumulatora i całej jego obudowy a mimo to trzeba głeboko sięgnąć między rurami. Od dołu jest dobre dojście i dobra widoczność. Widać go na pierwszy rzut oka. Przykręcony jest dwoma małymi śrubkami, bodajże klucz 7. A jak wygląda to już wiadomo (patrz: foto)

lukzag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2011, 20:51   #22
Luk@s
ford::professional

Imię: Łukasz
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM

Nie chce zakładać nowego tematu, więc dopiszę się do tego bo mam podobny problem.
Mam taki zawór sterujący EGR u siebie jak jest widoczny na zdjęciu. W moim też coś brzęczy. Zawór EGR w momencie tego brzęczenia się lekko otwiera, potem z powrotem zamyka. Czy ktoś mógłby mi potwierdzić na 100 % czy to brzęczenie to normalny objaw jego działania, czy może jest padnięty. Druga sprawa, czy EGR ma być cały czas otwarty na biegu jałowym?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg P1170042.JPG (41.8 KB, 54 wyświetleń)
Stary 18-01-2011, 22:07   #23
Luk@s
ford::professional

Imię: Łukasz
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM

Naprawdę nikomu nie chce się otworzyć maskę i posłuchaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-12-2011, 23:37   #24
Zygzak
ford::beginner

Model: Mondeo MK3 Ghia Kombi
Silnik: 2,0 TDDI

Mam identyczny problem jak Wy. Dziwne ale ten "pisk" zaczyna się kilkadziesiąt sekund po odpaleniu silnika i jest proporcjonalny do obrotów. Jak zaglądam pod maskę to nic nie słyszę. Wąż intercoolera też miałem dziurawy (to juz drugi w mojej karierze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - wcześniej walnął ten przed kolektorem ssącym, teraz ten przed EGR), Kupiłem na allegro manufakturę za 130zł + przesyłka. Byłem 8. osobą kupującą ten wąż więc to chyba popularna usterka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Teraz zostało mi to piszczenie. Zwrócę uwagę na ten elektrozawór. Tylko muszę go znaleźć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zygzak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania