![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: mateusz
Model: ford focus
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 1999
|
witam
Cieknie mi woda z tego wężyka dzis prawie zagotowalem silnik gdzie to moge kupic ten kawalek weża czarnego jak ta czesc sie nazywa??? pomocy
http://www.polskajazda.pl/foto/foto-...x4342282_1.jpg Ostatnio edytowane przez mateuszford ; 26-05-2009 o 00:21 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Za dużo na fotce nie widać, ale to pewnie wąż łączący chłodnicę z blokiem silnika. Podjedź do sklepu z częściami i powiedz, że potrzebny wąż/rura elastyczna do chłodnicy i podaj wymiary albo otwórz maskę i pokaż. Sprzedawcy zazwyczaj "na oko" wiedzą jaki ma być. Jeśli nie ma do Focusa to na pewno jakiś się dopasuje. Zamiennik nie powinien kosztować więcej niż 20-25 zł.
|
|
|
#3 |
|
|
jechałem sobie w sobotę i nagle patrze silnik się grzeje wiec patrze pod maska a w zbiorniczku zero plynu:/
zaholowałem go do domu obróciłem obejmę na tym wężu, bo tam widzialem lekko kapalo z prawej strony weża( cieżkie dojście nawet brak) wczoraj dojechalem 100km do poznania bez ubytku cieczy ( zadowolony) a dziś wracam z pracy patrze a plynu znowu niema wykapuje mi chyba z tego węża a dojście jest do niego fatalne ;/ a może z pompy wody cieknie?? pompa jest na pasku rozrządu czy na klinowym?? pozdro
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 14-04-2008
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1,8 TDDI
Rocznik: 2002
|
Witam
Mam taki wąż orginalny. Koszty wysyłki przekroczą wartość tego węża. Pompa wodna jest na pasku wieloklinowym. Pompy wodnej chyba się nie da wymontować bez wyciągnięcia silnika. Pewny nie jestem |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-03-2009
Model: mondeo
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2010
|
miałem ostatnio cos podobnego wyciek płynu i plama pod samochodem, mechanik stwierdził pobieżnie że rura dolna chłodnica-blok silnika (koszt 40 zł w sklepie internetowym forda) po wymianie okazało sie ze wyciek jest nadal i to jeszcze wiekszy i diagnoza ze pewnie pompa wody bo przy wymianie rozrzadu nie byla robiona ale po dokładnym sprawdzeniu okazało sie ze problemem była cieknaca uszczelka obudowy termostatu z tym ze u mnie ten wyciek nie byl duzy a temperatura silnika zawsze była ok
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Problem juz dziś usuniety
rzeczywiście ciekło z tego węża wymiana zajęła 7 godzin straszne dojście , mechanik wycenil sobie 295zł ;/ 62 pln -wąż orginal 3 pln - opaski uciskowe 230 pln -robocizna zdjecie poniżej pozdrawiam do zamknięcia
|
|
|
#7 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomasz
Silnik: 1,8 tddi
Rocznik: 2001
|
Ja też mam podobny problem co "mateuszford" . Gdy jechałem w trasie nagle poczułem zapach płynu chłodzącego , a po paru kilometrach jazdy temperatura zaczeła wzrastać , natychmiast zjechałem na bocznicę i wyłączyłem silnik , jak się okazało płynu zero . Po parunastu minutach gdy temperatura trochę opadła przejechałęm do najbliższej stacji paliw i dokiupiłem płynu . Co dziwne po uzupełnieniu płynu temperatura utrzymywała się idealnie w pionie , zero zwiększenia oleju w silniku ( czyli płyn nie idzie do silnika ) , jednak widoczne na posadzce wycieki wtedy gdy temperatura wzrośnie do 90 stopni ( przeważnie gdy wyłącze silnik . Zauważyłem że gumowy wąż o którym pisze "mateusz " jest trochę popękany i to może być przyczyną wycieku . Proszę o pomoc : jak dostać się do niego i jak fachowo się nazywa żeby można było dokupić , może obędzie się bez 230 zeta mechanika ???
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
![]() Zarejestrowany: 20-02-2010
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDI 90KM
|
Cytat:
W moim przypadku ze 2 godziny 6zł wąż 3zł opaski nowe 0zł robocizna Ale jest też i dobra strona Twojego przypadku, mechanik to też człowiek, też chce żyć i dobrze zarobić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
żeby dostać sie do tego węża trzeba polowe auta z przodu rozebrać włącznie z pompa wtryskową ,przewodami niewieże że zrobiłeś to w 2 godziny PS. a przechwałki zostaw sobie dla wnuków
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Zarejestrowany: 20-02-2010
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDI 90KM
|
Jak mechanik wymieniał mi rozrząd zapłaciłem mu za robotę 200 złotych ale żeby dobrze to zrobić trzeba mieć odpowiednią wiedzę i narzędzia a żeby wymienić głupi wężyk wystarczy tylko trochę pomyśleć i nie bać się pobrudzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. , pompa wtryskowa rzeczywiście przeszkadza ale nie do tego stopnia aby trzeba ją było demontować. Stary wąż rozcinasz i wyciągasz, orginalne opaski najlepiej wywalić bo sa akurat nieporeczne w tym miejscu, zakładanie nowego też nie jest trudne wystarczy przyciąć na odpowiednią długość bo zbyt długiego nieda się wcisnąć. W sumie najwięcej problemu robią te fordowskie opaski zaciskowe ale powoli zeszły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Cała polityka - koszt 9 zł i trochę dłubania. Wnukom nie opowiem bo mie ma o czym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|