Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-06-2009, 05:17   #71
muflon137
ford::advanced

Imię: marcin
Model: galaxy mk2
Silnik: 1.9/116
Rocznik: 2005
Domyślnie

Cytat:
Napisał galo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie to trwało chyba trochę krócej przynajmniej tak mi się wydaje

Domyślam się, że to ten wąski przekaźnik, bo nie pamiętam numeru w moim przypadku za skrzynką bezpieczników, jeśli na niego dałeś prąd z akumulatora to może stąd ta obawa o sprężarkę, bo mój elektryk rozwiązał to chyba winny sposób i dlatego może to być podłączone na stałe.
Nie mam schematu elektrycznego, ale jutro jak czas pozwoli to porobię trochę pomiarów i zamiast tego, (evaporatora) wystawie jakiś termostat (od bojlera) zamiast niego, bo wydaje mi się, że zasada działania jest podobna a różnica w cenie ogromna.
przekaźnik mam za aku, drugi od prawej - ( mam schemat tylko nie wiem jak go wrzucić na forum... ) po zwarciu evaporatora sprężarka chodziła cały czas. gdy dałem prąd na przekaźnik też chodziła cały czas i dla tego dałem hebel ( pstyczek ) aby nie rozwalić układy lub sprężarki. z tym termostatem to dobry pomysł ale lepiej chyba naprawić czujnik oszronienia ( cena wszystkich części w nim to 50 pln )

Cytat:
Napisał Przemek_PC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ja proponuję napisać symbol wymienionego układu, może komuś się przydać.

RV4558P - oryginał
MC4558C - zamiennik wstawiony

Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 29-08-2010 o 09:29 Powód: Regulamin §21
muflon137 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2009, 11:13   #72
Ryba77
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0B
Rocznik: 2000.01.28
Domyślnie Odp: klimatyzacja-szwankuje

Cytat:
Napisał muflon137 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
RV4558P - oryginał
MC4558C - zamiennik wstawiony
Był jakiś problem przy rozbieraniu tego czujnika i zmianie scalaka?
Ryba77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2009, 11:19   #73
muflon137

Cytat:
Napisał Ryba77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Był jakiś problem przy rozbieraniu tego czujnika i zmianie scalaka?
tak. całość jest zalana jakąś żywicą lub czymś podobnym i dostanie się do płytki to cały dzień roboty ...
Stary 22-06-2009, 22:43   #74
galo

Imię: Darek
Model: S Max
Silnik: 2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2007

Pomiary porobiłem i wyszło mi, że zielono czarny idzie z napięciem chyba od panelu niebieski jak dostanie prąd przez przekaźnik to załącza chyba przekaźnik klimy, ale nie wiem gdzie i poco idzie ten brązowy, więc go przeciąłem i wychodzi, że gdzieś na masę i po odłączeniu go niema żadnej zmiany w pracy klimy.
Może ktoś wie gzie dokładnie idzie ten kabelek ewentualnie, przez jakie urządzenia.
galo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2009, 13:01   #75
Drahard
ford::amateur

Model: Mondeo II
Silnik: 2000 zetec
Rocznik: 2000

Witam wszystkich.

Od niedawna jestem dumnym possiadaczem Forda Mondeo MK II '2000 Ghia, 2 litry Zetec (130 Koni). Niestety w maju padła mi klimatyzacja - działała i z dnia na dzień przestała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sprawdziłem szczelność, ponownie została "nabita" i nic. Acha - klimatyzacja jest automatyczna.

Co już ustaliłem:
1. Układ jest szczelny.
2. Ciśnienie jest ok - tak mi powiedziano przy napełnianiu - "powinna się załączyć"
3. Nie startuje wentylator.
4. Jak włączam klimę to słyszę jak coś "pstryknie" gdzieś po prawej stronie - pod schowkiem, gdy wyłączam też coś "pstryknie" - chyba jakiś przekaźnik.
5. Czujniki temperatury działają, bo gdy zmieniam temperaturę np. na 20 st. to czuć jak reaguje nawiew powietrza - teraz to niestety dogrzewa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
6. Wszystkie bezpieczniki OK - sprawdziłem te w komorze silnika jak i te wewnątrz.

Zastanawiam się, czy to nie "zawór rozprężny" - chyba tak to się nazywa, bo szukając w necie informacji na ten temat spotkałem się z taką teorią - niestety inne auto - podobne objawy. Nie wiem nawet gdzie w moim Mondku takowy zawór się znajduje i jak wygląda...

Proszę o pomoc i dziękuję za wszelki podpowiedzi.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Drahard ; 23-06-2009 o 14:46
Drahard jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2009, 18:31   #76
muflon137

Cytat:
Napisał galo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pomiary porobiłem i wyszło mi, że zielono czarny idzie z napięciem chyba od panelu niebieski jak dostanie prąd przez przekaźnik to załącza chyba przekaźnik klimy, ale nie wiem gdzie i poco idzie ten brązowy, więc go przeciąłem i wychodzi, że gdzieś na masę i po odłączeniu go niema żadnej zmiany w pracy klimy.
Może ktoś wie gzie dokładnie idzie ten kabelek ewentualnie, przez jakie urządzenia.
to jest masa i nic więcej
Stary 23-06-2009, 18:34   #77
Przemek_PC
ford::professional

Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999

Do posiadacza Mondeo, skoro po włączeniu klimy nie startuje wentylator to problem jest elektryczny, zawór rozprężny zostaw w spokoju.
Przemek_PC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2009, 19:20   #78
subratri
Zablokowany

Model: Galaxy Ghia
Silnik: 2,8
Rocznik: '97

Cytat:
Napisał Przemek_PC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do posiadacza Mondeo,
proponuję zapytać w dziale Mondeo. Nasze galaktyki niewiele mają wspólnego z Fordem.
subratri jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2009, 22:19   #79
galo

Imię: Darek
Model: S Max
Silnik: 2.0 TDCI 180KM
Rocznik: 2007

Wielkie dzięki skoro to masa to wstawiam termostat z kapilarą i klima będzie hulać.
Na allegro znalazłem evaporator jak ktoś potrzebuje to niech zajrzy (FORD Galaxy czujnik (numer 667364480))

Ostatnio edytowane przez galo ; 23-06-2009 o 22:23
galo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-06-2009, 22:49   #80
Ryba77
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0B
Rocznik: 2000.01.28

to opisz jak zrobisz bo te czujniki to zmora
Ryba77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem