Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-07-2009, 13:56   #11
ernestpierwszy
ford::advanced

Model: Mondeo IV - automat
Silnik: 2.0 TDCi-140KM Vmax-208 km/h
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: dlaczego w podpisach macie bixenony

Nigdzie nie mam w ofercie, ani w cenniku że są to reflektory BiXenonowe. Zgadzam się, że pisanie o reflektorach "bixenon" to pewne nadużycie.
Światła mijania - żarnik ksenonowy, światła drogowe - H1, a doświetlanie to H8 (35W) - w instrukcji jest błąd i dwa razy piszą "przeciwmgielne przednie" (H8-35W i H11-55W).

bez samochodu
ernestpierwszy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2009, 14:11   #12
Bad-i
ford::beginner

Model: Mondeo TS
Silnik: 2.5 T
Rocznik: 2008

dlatego tym bardziej wlasnie zdziwily mnie podpisy kolegow ktorzy maja wyszczegolnione biksenony

edit: sprawdzilem jeszcze przed chwila konfigurator forda, rzeczywiscie musieli to zmienic (tym bardziej ciekawy jestem ile osob to reklamowało)

Ostatnio edytowane przez Bad-i ; 15-07-2009 o 14:13
Bad-i jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2009, 16:04   #13
keisim
ford::professional

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019

Bad-i - widzę, że zarzuciłeś temat w dwóch miejscach więc odpowiem i tutaj....

Skąd takie podejrzenia? W swoim egzemplarzu mam bixenony czyli palniki xenonowe z dodatkowymi przesłonami realizującymi funkcję przełącznika świateł mijania i drogowych. Dodatkowo lampy są wyposażone w reflektory świateł długich zrealizowane z wykorzystaniem zwykłych żarówek żarnikowych, potrzebne aby mignąć długimi gdy wyłączone są światła mijania (xenony). W lampach są też statyczne reflektory doświetlające zakręty ale to odrębny temat.

Jeżeli myślisz, że powinny być odrębne palniki do świateł mijania i długich to chyba jesteś w błędzie - raczej nie stosuje się takich rozwiązań ze względu na kilkusekundowe opóźnienie jakiego palnik potrzebuje na osiągnięcie pełnej sprawności i ograniczoną żywotność często włączanego/wyłączanego palnika.

Podsumowując - nie wiem co jest teraz w ofercie/cenniku ale kupując auto w połowie 2007 miałem dostać bi-xenon i dostałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez keisim ; 15-07-2009 o 16:07
keisim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2009, 16:08   #14
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Cytat:
Napisał keisim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Skąd takie podejrzenia? W swoim egzemplarzu mam bixenony czyli palniki xenonowe z dodatkowymi przesłonami realizującymi funkcję przełącznika świateł mijania i drogowych. Dodatkowo lampy są wyposażone w reflektory świateł długich zrealizowane z wykorzystaniem zwykłych żarówek żarnikowych, potrzebne aby mignąć długimi gdy wyłączone są światła mijania (xenony). W lampach są też statyczne reflektory doświetlające zakręty ale to odrębny temat.

Jeżeli myślisz, że powinny być odrębne palniki do świateł mijania i długich to chyba jesteś w błędzie - raczej nie stosuje się takich rozwiązań ze względu na kilkusekundowe opóźnienie jakiego palnik potrzebuje na osiągnięcie pełnej sprawności i ograniczoną żywotność często włączanego/wyłączanego palnika.
Nie wiem jak jest w MKIV w bądź razie bixenon ma to do siebie że pali się cały czas, a to czy działa jako długie czy zwykłe zależy od tego czy przesłona jest otwarta. To jest jedna żarówka! Przecież xenon musi się rozgrzać więc bez sensu było by włączenie długich i czekanie aż zaczną świecić pełnym światłem ^^
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2009, 16:11   #15
keisim
ford::professional

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem jak jest w MKIV w bądź razie bixenon ma to do siebie że pali się cały czas, a to czy działa jako długie czy zwykłe zależy od tego czy przesłona jest otwarta. To jest jedna żarówka! Przecież xenon musi się rozgrzać więc bez sensu było by włączenie długich i czekanie aż zaczną świecić pełnym światłem ^^
Nio...i to samo starałem się przekazać. Ale miło, że mnie zacytowałeś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 15-07-2009, 16:16   #16
SrebnaStrzała

Cytat:
Napisał keisim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nio...i to samo starałem się przekazać. Ale miło, że mnie zacytowałeś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Napisałem w uproszczonej formieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 15-07-2009, 19:26   #17
ernestpierwszy
ford::advanced

Model: Mondeo IV - automat
Silnik: 2.0 TDCi-140KM Vmax-208 km/h
Rocznik: 2009

WOW czyli jednak mondeo ma bixenony?
Pójdę dziś to sprawdzićGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

I tu ładny opis: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jak działa przesłona: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

bez samochodu
ernestpierwszy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2009, 19:56   #18
Bad-i

Cytat:

Podsumowując - nie wiem co jest teraz w ofercie/cenniku ale kupując auto w połowie 2007 miałem dostać bi-xenon i dostałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ok to dobrze bo tez i tam odpowiedziałem. Absolutnie sie z tym nie zgadzam, biksenon to swiatla ktore swieca mijania i drogowe z jednej wiazki xenonowej. Nie wiem jak bylo w 2007, ja mam egzemplarz z 2008 grudzien i takiej opcji juz nie ma mimo ze w specyfikacji samochodu tak wlasnie bylo. Co wiecej, wlasnie z tego wzgledu otrzymalem ponad 20% rabat na auto plus troche prezentow.

Rozumiem ze uciebie sytuacja wyglada nastepująco: jedziesz sobie w nocy i masz włączone xenony (normalka), włączasz długie i z tego samego zarnika masz długie xenonowe (jeżeli nie to sorry ale to nie jest biksenon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Jakbys mogl to potwierdz jak to u Ciebie wyglada.
Stary 15-07-2009, 20:05   #19
SrebnaStrzała

Cytat:
Napisał Bad-i Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ok to dobrze bo tez i tam odpowiedziałem. Absolutnie sie z tym nie zgadzam, biksenon to swiatla ktore swieca mijania i drogowe z jednej wiazki xenonowej. Nie wiem jak bylo w 2007, ja mam egzemplarz z 2008 grudzien i takiej opcji juz nie ma mimo ze w specyfikacji samochodu tak wlasnie bylo. Co wiecej, wlasnie z tego wzgledu otrzymalem ponad 20% rabat na auto plus troche prezentow.

Rozumiem ze uciebie sytuacja wyglada nastepująco: jedziesz sobie w nocy i masz włączone xenony (normalka), włączasz długie i z tego samego zarnika masz długie xenonowe (jeżeli nie to sorry ale to nie jest biksenon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Jakbys mogl to potwierdz jak to u Ciebie wyglada.
Masz absolutną racje, odrębną sprawą jest zainstalowanie hid'ów w miejsce świateł długich. Jednak należy mieć na uwadze że będą one potrzebowały czasu na rozświecenie.
Stary 15-07-2009, 20:07   #20
Bad-i

ok to teraz wrocmy do pierwszego pytania....

1. czy MK4 z 2007 ma biksenon ?? (dzialajacy w ten sposob ze mamy jeden zarnik i z tego samego zarnika mamy mijania oraz drogowe xenonowe??)

2. jezeli odpowiedz na pierwsze pytanie brzmi TAK, to dlaczego w 2008 (przynajmniej mojej wersji i tych obecnie oferowanych) już tego nie ma ??
Odpowiedz

Zasady postowania