![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 10-01-2006
Model: Mondeo
Silnik: 1,8
Rocznik: 99
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: S-max mk2/Fiesta mk7 FL
Silnik: TDCi 2.0 210KM/Duratec 1.25 82KM
Rocznik: 2017/2013
|
Używam i polecam standardowe Motocraft, cena poniżej 50 zł za komplet na przód (znacznik na żółty robi się po ok 1,5 roku użytkowania).
Jeżeli ktoś lubi bajery to ew. za 30 zł więcej może kupić płaskie. Jedne i drugie pracują bezgłośnie i bardzo dobrze zbierają wodę.
|
|
|
#13 |
|
ford::expert
![]() Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010
|
A ja nie polecam oryginalnych fordowskich wycieraczek bo skaczą i piszczą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#14 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Cytat:
w foce poki co mam oryginalne forda ( takie siedzialy jak kupilem) i sa super ;] |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-11-2007
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
|
w moim focusie mam oryginalne ze sklepu forda, niedawno kupiłem drugi komplet, bo zamawiałem części. dają radę. wiadomo, że im szyba lepsza (nowsza i mniej porysowana) tym łatwiej ją wyczyścić. w oplu też mam oryginały (już ponad 2 lata) i warto czasami przepłacić, żeby potem nie musieć się martwić. głupie jest tylko to, że w focusie źle są dobrane długości ramoin wycieraczek i przy zgarnianiu deszczu czy śniegu wycieraczkami część wody spływa dokładnie po szybie przed wzrokiem kierowcy - drażni mnie to niesamowicie, bo nawet w starej vectrze mam to dopracowane a tutaj taki bubel. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::average
![]() Imię: Andrzej
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDCi 150 KM
Rocznik: 2017
|
Osobiście zdzieram już drugi kpl oryginalnych forda - jak dla mnie OK. Nie skaczą nie piszczą i szyba równo jest oczyszczana. Próbowałem też założyć inny badziew ale po dwóch dniach poszły do kosza. 50 zł to nie dużo jak na 1 - 1,5 roku żeby dobrze widzieć.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Podłączę się pod temat; zupełnie niechcący odkryłem coś, co sprawia, że jazda w deszcz staje się przyjemnością, widoczność przez szybę jest doskonała, a wycieraczki trzeba włączać tylko przy małej prędkości.
Konserwowałem kiedyś plastikowy zderzak silikonem w spray-u (to był ISOL) i zacieki wytarłem ręczniczkiem frotte. Potem myłem przednią szybę i po jej wymyciu, aby nie było zacieków wytarłem ją tą szmatą do sucha. Już w pierwszym deszczu olśniewający efekt - krople deszczu nie rozmazują się na szybie, każda jest oddzielnie i łączy się z innymi w większe, zostawiając duże fragmenty szyby zupełnie suche - widoczność super - przy większej prędkości wiatr przesuwa poszczególne krople do krawędzi (wędrują jakby popychane palcem) i szyba staję się jeszcze bardziej czysta. Silikonu na szmatę dajemy bardzo mało - po jednym króciutkim psiknięciu na stronę szmaty. Dobrze, jeżeli szmata jest leciutko wilgotna. Wytarcie (czystej, świeżo po wymyciu) szyby wystarcza na bardzo długo -2 tygodnie do miesiąca, zależy od pogody. Wycieraczki - a mam dobre - prawie nie niszczą warstewki silikonu. Taraz także lusterka wsteczne przecieram tą szmatą. Radzę spróbować - będziecie pozytywnie zaskoczeni efektem. Jeszcze dopiszę, co zauważyłem: zimą skrobanie szyby jest łatwiejsze.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 17-08-2009 o 13:35 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-03-2008
Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009
|
sposób na brak "potoczka" (wycieraczki standardowe vs 650+400mm):
Kolega natomiast ma 700mm (z Puga 307) i 475mm (standard), i nie mam gluta. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#19 |
|
|
.. Po co szurać tak wycieraczkami po lodzie ...? No chyba że ma wycieraczki jakieś za 20 zł .Tak to robią tylko ludzie gnoje za przeproszeniem oczywiście, sorry ale nie na widzę jak się nie chce ludziom odskrobać szyby nawet..
A co do wycieraczek to polecam Bosch AeroTwin, są naprawdę bardzo bardzo dobre !!!!! |
|
|
|
#20 |
|
|
Osobiście polecam oryginał.Mam lewą ford ze spojlerem, prawa alco grafit i właśnie prawa hałasuje strasznie.Oryginał chodzi super.Pozdro
|
|