Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-08-2009, 21:18   #1
sis6326
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2013
Domyślnie 2.0 TDCI kopci podczas przyśpieszania

Witam,
jestem przed kupnem firmowego auta Mondeo 2.0 TDCI 130 KM, 2002 rok, przebieg 214 tyś.
Auto jeździ jak przecinak, przy przyśpieszaniu wciska w fotel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Problem polega na tym ze kilka sekund po depnięciu w pedał zostawia chmurę dymu za sobą. W serwisie forda powiedzieli że to przez zapchany EGR (przeczyścili go) - niestety po wyjechaniu z serwisu nie zauważyłem żadnej zmiany - jak kopcił tak kopci.
Jak jezdzę delikatnie to nie kopci. Druga sprawa - na zimnym silniku nierówno pracuje - falują obroty. Chciałem zrobić pomiary ciśnienia w cylindrach ale powiedzieli mi w serwisie, że świece żarowe są zapieczone i jak spróbują je odkręcić to pewnie skończy się ich urwaniem - a koszt naprawy 4,5 tyś !!!.
Ostatnio zauważyłem także że nie trzyma temperatury - jak depcze wskazówka jest na 90 stopni, jak jadę delikatnie jest po środku skali pomiędzy 90 a 0 - chyba 45 stopni - czy tak powinno być ?

Reasumując nie wiem czy warto kupować to auto - czy naprawa silnika będzie naprawdę tak kosztowna? Wiem, że wtryski były już wymieniane - czy jest możliwe, że znowu się zużyły ? Dziwne jest, że poza objawem kopcenia i falowania na zimnym silniku auto sprawuje się na medal.

pozdrawiam
Rafał

Ostatnio edytowane przez sis6326 ; 19-08-2009 o 21:57
sis6326 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2009, 21:26   #2
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI kopci podczas przyśpieszania

Wtryski to można zjeb* następnego dnia po wymianie czy regeneracji wystarczy że do układu dostanie się syf, albo syf będzie w baku, albo pompa zacznie się łuszczyć itd.
Zasłona dymna to zazwyczaj:
a) egr
b) wtryski
c) turbina
d) być może przepływomierz
Szczerze odradzam ten rocznik i TEN PRZEBIEG!
Co jest w tym roczniku wadliwe? koło pasowe, dwumasowe, rolki, napinacz, wtryski, układ turbo, pompa, elementy tylnego zawieszenia i jeszcze pare innych drobiazgów. Jaką masz pewność że to zostało w miarę niedawno wymienione ?
Ja problem z chmurą rozwiązałem progresywnie po przez, regeneracje wtrysków, zatkanie egr jednak najwięcej pomógł chiptuning oraz modyfikacja układu dolotowego, dawno nie widziałem za sobą chmury nawet podczas ostrego przyspieszaniaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2009, 21:36   #3
sis6326

Co do napraw to wyciągnę fakturki, auto było serwisowane w autoryzowanym serwisie w Częstochowie, poza tym liczę na atrakcyjną cenęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - użytkuje to auto od miesiąca i jestem pod wrażeniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - poprzednio jeździłem focusem (benzyna 1.6) z 2006 roku.
Wymieniłeś klika powodów kopcenia - ale od czego zacząć?
Stary 19-08-2009, 21:46   #4
SrebnaStrzała

Cytat:
Napisał sis6326 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do napraw to wyciągnę fakturki, auto było serwisowane w autoryzowanym serwisie w Częstochowie, poza tym liczę na atrakcyjną cenęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - użytkuje to auto od miesiąca i jestem pod wrażeniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - poprzednio jeździłem focusem (benzyna 1.6) z 2006 roku.
Wymieniłeś klika powodów kopcenia - ale od czego zacząć?
Pewno podjadałeś się momentem obrotowym tego auta, jak ja kiedyśGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Niestety mi wyszło po czasie 10.000zł do dopłacenia za ten wybórGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Od czego? trudno powiedzieć może być równie dobrze inna przyczyna.
Stary 19-08-2009, 22:03   #5
jacekplacek0808
ford::advanced

Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI TIT
Rocznik: 2008

Wyczysc jeszcze kolektor ssacy.Ja u siebie dalem wyczyscic i juz nie kopci tak mocno jak przed czyszczeniem.A co do swiec zarowych, jak nie bedziesz mogl zima odpalic bo swiece sie calkiem spala i zapali sie sprezynka to tez Ci powiedza ze nie beda odkrecac bo sie pourywaja.Po drugie jak oni urwia to chyba ich problem nie Twoj.Tak mi sie wydaje.Pozdrowienia
jacekplacek0808 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2009, 21:23   #6
maciej

Model: S-MAX II
Silnik: 2.0 FWD A8 190KM
Rocznik: 01-2020

Wymień EGR na nowy (!) Czyszczenie nic nie daje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
maciej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2009, 21:54   #7
Luk@s
ford::professional

Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
Rocznik: 2001

Jak chcesz wyeliminować zawór EGR z przyczyn to go po prostu zaślep. Wielu tak zrobiło na tym forum, w tym ja i pomogło. Poza tym cena nowego jest za wysoka jak na próby. Nie będą Ci wyskakiwać żadne błędy na kompie z powodu zaślepienia, bo w tym roczniku nie było na nim zbędnej elektroniki. Innych efektów ubocznych też nie zauważyłem. Sposób zaślepienia znajdziesz na forumGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-08-2009, 23:40   #8
sis6326

Koledzy ale czy należy skupiać się na EGR? z tego co się dowiedziałem to EGR powoduje:

* przyspieszenie odparowania paliwa (poprzez jego podgrzanie)
* obniżenie temperatury spalania ubogiej mieszanki paliwowo-powietrznej
* utlenienie pozostałych w spalinach niespalonych węglowodorów (HC)

czy ta chmura dymu za mną może być spowodowana wadliwym działaniem EGR?
No i te nierówne obroty na zimnym silniku....
Zaczynam żyć przekonaniem że to jednak wtryski.

pozdrawiam
Stary 22-08-2009, 08:53   #9
mch12

Model: mondeo kombi
Silnik: 2,0 tdci (FL),webasto
Rocznik: 2003,XII,2004

kolego daruj sobie to auto - jak ja szukałem dla siebie ( ponad 3 m-ce) to 2 szt./10 nie były firmowe - każde "serwisowane, książka itd. a później pomocy!!! na forum, turbina , wtryski.....
wg mnie z należy się trzymać z dala od firmowych zajechanych samochodów ( handlowcy którzy nie maja pojęcia co jest pod maską...) , co z tego że był serwisowany w ASO, wszyscy wiemy jak oni podchodzą do napraw a jeszcze do napraw służbowych samochodów to szkoda gadać, kup najlepiej zza zachodniej granicy
nie sugeruj się niską ceną

ps. jaki samochód podjedzie pod 0,5 m krawężnik - służbowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mch12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2009, 15:03   #10
SrebnaStrzała

Cytat:
Napisał mch12 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolego daruj sobie to auto - jak ja szukałem dla siebie ( ponad 3 m-ce) to 2 szt./10 nie były firmowe - każde "serwisowane, książka itd. a później pomocy!!! na forum, turbina , wtryski.....
wg mnie z należy się trzymać z dala od firmowych zajechanych samochodów ( handlowcy którzy nie maja pojęcia co jest pod maską...) , co z tego że był serwisowany w ASO, wszyscy wiemy jak oni podchodzą do napraw a jeszcze do napraw służbowych samochodów to szkoda gadać, kup najlepiej zza zachodniej granicy
nie sugeruj się niską ceną

ps. jaki samochód podjedzie pod 0,5 m krawężnik - służbowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

DokładnieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania