Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-09-2009, 12:44   #1
Mateyy
ford::beginner

Model: Mondeo MK III
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Zanieczyszczone paliwo - koszt naprawy

Witam,

Mam takie ogólne pytanie do forumowiczów (może już ktoś taką drogę przeszedł) w jaki sposób i czy jest w ogóle możliwe udowodnienie sprzedawcy paliwa, że sprzedał zanieczyszczone paliwo, które spowodowało usterkę w samochodzie (zakładam narazie że "winowajcą" mojej usterki jest paliwo, aczkolwiek narazie nie mogę być pewny na 100%).

Historia ma się tak, w zeszły piątek w Katowicach na stacji LOTOS zatankowałem ok. 10 litrów ON (mam Mondeo 2001r. 2.0 TDDi), przed tankowaniem jechałem już na rezerwie.
Po przejechaniu ok. 5km auto zaczęło słabnąć, szarpać, w końcu zjechałem na pobocze, stanął i zgasł, nie dało rady odpalić, po postoju ok. 5min jeszcze odpalił przejechałem ok. 50mm i to samo, więcej już nie próbowałem. Odstawiłem do miejscowego mechanika.
Po podłączeniu do kompa, wyskoczyły jakieś błędy z układem paliwa. Mechanik pierszwa diagnoza, że do wymiany pompa paliwa, ale dla pewności podłączył do niej bezpośrednio wężyk z paliwem i auto odpaliło i chodziło ok.
Wkońcu wymienił filtr paliwa i powiedział, że jeszcze przeczyści układ paliwowy (nie wiem, wężyki, bak czy coś), że się ściemniało to auto zostawiłem mu na weeken, dzisiaj do niego dzwonie mówi że jeszcze do wymiany pompa paliwa ta przy baku (mówi że koszt to 550zł - pompa BOSCH'a, dużo mało ??? ).
W sumie filtr paliwa 100zł + pompa 550zł + robota ok. 150zł
RAZEM: ok. 800zł.
Czy jest w ogóle sens szarpać się ze stacją paliwową czy z góry jestem na straconej pozycji i dla 800zł nei warto. (mam paragon za zakup paliwa). Pewnie musiałbym pobrać próbkę paliwa z mojego baku, potem od nich na stacji do jakiegoś laboratorium itp. Czy jak to wygląda ???

Proszę o opinie.

Z góry dziękuję.
Mateusz

obecnie Ford Mondeo 2.0 TDDi 2001r.
Mateyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2009, 12:53   #2
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Odp: Zanieczyszczone paliwo - koszt naprawy

Cytat:
Napisał Mateyy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Historia ma się tak, w zeszły piątek w Katowicach na stacji LOTOS zatankowałem ok. 10 litrów ON (mam Mondeo 2001r. 2.0 TDDi), przed tankowaniem jechałem już na rezerwie.
Po przejechaniu ok. 5km auto zaczęło słabnąć, szarpać, w końcu zjechałem na pobocze, stanął i zgasł, nie dało rady odpalić, po postoju ok. 5min jeszcze odpalił przejechałem ok. 50mm i to samo, więcej już nie próbowałem.
Jesteś pewien, że to wina paliwa ze stacji? Bo efekty które opisałeś przypominają skutki zatankowania benzyny zamiast ropy... Trudno uwierzyć, żeby to paliwo było aż tak złe... Może to po prostu zbieg okoliczności?

Cytat:
Napisał Mateyy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy jest w ogóle sens szarpać się ze stacją paliwową czy z góry jestem na straconej pozycji i dla 800zł nei warto. (mam paragon za zakup paliwa). Pewnie musiałbym pobrać próbkę paliwa z mojego baku, potem od nich na stacji do jakiegoś laboratorium itp. Czy jak to wygląda ???
Obawiam się, że sens jest niewielki bo jak zamierzasz im udowodnić, że paliwo które masz w baku pochodzi z ich stacji? Jeśli będą szli w zaparte to raczej nic nie wskórasz...
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2009, 12:58   #3
blur
ford::advanced

Model: był :(Mondeusz ST 220
Silnik: 3 lytry ;)
Rocznik: 11.2004

Ciężka sprawa ... bo to ty musisz udowodnić, że paliwo było złe. Ponadto od czasu awarii minęło kilka dni więc juz chyba po ptakach.

Z tego co wiem w takich przypadkach pobierana jest próbka z dystrybutora przez rzeczoznawce (czy kogoś tam), próbka jest plombowana i oddaje się do kontroli. Problem u ciebie jest taki, że tankowanie miało charakter incydentalny i równie dobrze to pozostałość w zbiorniku mogła spowodować awarię. Inaczej jest jak tankujesz zawsze w tej stacji i potrafisz to udowodnić np fakturkami.

Można pisać dużo na ten tema ... ale daj sobie spokój ... i lej więcej paliwa do zbiornika bo różnice temperatur też robią cuda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 14-09-2009, 13:14   #4
Mateyy

[QUOTE=Rijndael;1244824]Jesteś pewien, że to wina paliwa ze stacji? Bo efekty które opisałeś przypominają skutki zatankowania benzyny zamiast ropy... Trudno uwierzyć, żeby to paliwo było aż tak złe... Może to po prostu zbieg okoliczności?
[QUOTE]

Nie no, na 100% zatankowałem ON, zresztą w tej chwili mam jeszcze przed oczami paragon i jak byk jest ON.

Tak też myślałem, że raczej nic nie wskuram.
Tzn. ja narazie tak założyłem, że to paliwko (mechanik też tak twierdzi) ale 100% pewności nie mam. Z reguły tankuje na stacjach ORLEN, ale tym razem sytuacja wymusiła i zatankowałem na LOTOSIE.

A jeśli chodzi o koszty, to mieszczą się w granicach norm ? Bo nie znam tego mechanika, zostawiłem u niego auto bo jakieś 300m od jego warsztatu auto mi stanęło, a do domu nie chciałem holować (spora odległość).
Stary 14-09-2009, 13:30   #5
mch12
ford::advanced

Model: mondeo kombi
Silnik: 2,0 tdci (FL),webasto
Rocznik: 2003,XII,2004

nie jeździj kolego na rezerwie - prosta zasada bo Ci syf zaciąga i czasami się wtryski moga przyblokować
mch12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2009, 14:10   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Nie wiem, skąd te przekonanie, że jak sie jedzie na rezerwie, to "można zaciągnąć syf ze zbiornika".
Jest dokładnie odwrotnie, jeżeli zatankuje się syf (np wodę z kwasem, zanieczyszczenia mechaniczne) to od początku są one na dnie zbiornka , jako o większym ciężarze właściwym. I ponieważ smok ssący jest na dnie zbiornika, to w pierwszej kolejności zasysa syf. Przy rezerwie jest już najczystsze z możliwych paliwo :562:...

Mateyy, co do meritum, radzę dać sobie spokój z walką o stracone pieniądze, nawet jeżeli wygrasz to po dwóch latach i zaangażowaniu dobrego adwokata. Takie są nasze realia i nie zmienisz tego za chińskiego boga...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 14-09-2009 o 14:18
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2009, 14:32   #7
Mateyy

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem, skąd te przekonanie, że jak sie jedzie na rezerwie, to "można zaciągnąć syf ze zbiornika".
Jest dokładnie odwrotnie, jeżeli zatankuje się syf (np wodę z kwasem, zanieczyszczenia mechaniczne) to od początku są one na dnie zbiornka , jako o większym ciężarze właściwym. I ponieważ smok ssący jest na dnie zbiornika, to w pierwszej kolejności zasysa syf. Przy rezerwie jest już najczystsze z możliwych paliwo :562:...

Mateyy, co do meritum, radzę dać sobie spokój z walką o stracone pieniądze, nawet jeżeli wygrasz to po dwóch latach i zaangażowaniu dobrego adwokata. Takie są nasze realia i nie zmienisz tego za chińskiego boga...

Im więcej o tym myślę, to też dochodzę do wniosku że ciężko by było cokolwiek osiągnąć (może wyśle jakieś pismo do nich, z rachunkami i z całą historią, niech mają świadomość przynajmniej).
A jeśli chodzi o koszty naprawy to dużo "gościu" chce ??
Przypominam wymiana filtra paliwa, pompy paliwowej przy zbiorniku (pompa Bosch'a za 550zł) i czyszczenie układu paliwowego (wężyki, bak??) razem ok. 800zł wyjdzie z robotą.
Stary 14-09-2009, 16:30   #8
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Pompę (ale nie Bosch) dostać można za:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

więc za resztę wyszłoby prawie 500zł, trochę dużo jak dla mnie :608: , ale cóż... skoro już zaczął, niech skończy. Przy tej wyższej cenie pompy (550zł) koszt usługi wydaje się ok.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 14-09-2009 o 16:46
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-09-2009, 17:19   #9
Mateyy

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pompę (ale nie Bosch) dostać można za:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

więc za resztę wyszłoby prawie 500zł, trochę dużo jak dla mnie :608: , ale cóż... skoro już zaczął, niech skończy. Przy tej wyższej cenie pompy (550zł) koszt usługi wydaje się ok.
Dzięki za linka, wiem przynajmniej że "gościu" nie poszedł po bandzie.

Przed wymianą dzwonił do mnie i mnie uprzedził, że jest konieczność wymiany pompy paliwa przy baku i dał mi do wyboru zamiennik za ok300 zł i pompe Bosch;a za 550zł, zdecydowałem się na Bosch'a, chce mieć to z głowy jak już robie to niech będzie dobrze zrobione (polecił mi pompe Boscha, nie wiem czy jest jakaś różnica oprócz ceny, mam nadzieje że jest).
Mam nadzieje że na tym to się zakończy. Jutro odbieram autko.

Pozdrawiam.
Stary 15-09-2009, 20:20   #10
Mateyy

W nawiązaniu do powyższego posta.
Dzisiaj rano odebrałem autko i jak narazie śmiga ok.
Zapłaciłem w sumie 820zł (w tym: 550zł pompa Boscha, 110zł filtr paliwa, reszta za robocizne wraz z czyszczeniem baku).

Pozdrawiam.
Odpowiedz

Zasady postowania