Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-09-2009, 22:05   #11
matroks
ford::amateur

Model: FOCUS
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Focus II FL 1,8tdci szarpie na niskich obrotach

Hej, właśnie się zarejestrowałem żeby Wam odpowiedzieć o moich doświadczeniach.

W sierpniu wyjechałem nówką z salonu, po wymianie z 1.6TDCI 90KM przyszedł czas na 1.8TDCI 115KM. Jestem jednym z wielu, ponieważ to służbówka i mamy flotę. Zjawisko opisane przez Przemka występuje u mnie i każdego z kim rozmawiałem z firmy.

To jest ewidentna wina software sterującego obrotami. I zgadzam się, czasami się to nie ujawnia, czasami nasila. Jest to pewnie kwestia spełnienia jakiś warunków, które komputer monitoruje.

Na pewno, co zauważyłem po wymianie Focusa, teraz ruszając bez gazu, puszczając delikatnie sprzęgło, sterownik sam dodaje troszkę obrotów. Bardzo miłe, ale niestety to inicjuje problemy. Więc załóżmy że ruszam 'bez gazu' i jadę na wolnych obrotach i wtedy lekko dodaję gazu, ew zmiana na dwójkę w okolicach do 1500 obr i autem zaczyna szarpać i zdarza się także zgaśnięcie w skrajnym wariancie.

Gdzieś w necie znalazłem również jedną opinię Uzytkownika, któremu wgrali do komputera nowy soft i od razu zauważył to szarpanie. Długa dyskusja która doszła aż do wymiany pompowtryskiwaczy i diabli wiedzą czego jeszcze:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Moje wyjście z sytuacji, to nawet w korku (mimo że fajnie byłoby gdyby sterownik skutecznie to wspomagał) nie robię ruszania na samym sprzęgle tylko sam lekko przegazowuję i mam duże szanse nie wejść w szarpanie, choć niestety to tylko obniża prawdopodobieństwo a nie eliminuje szarpanie.

Pozdro

matroks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-09-2009, 10:57   #12
rufik
ford::advanced

Model: S-Max MK II
Silnik: 2.0 TDCI 150KM
Rocznik: 2017

A ja już chciałem jechać do ASO, aby mi uaktualnili soft Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. U mnie nic nie szarpie, jest b. dobrze - nie jade ni cholery Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
rufik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2012, 07:48   #13
mg-maciek
ford::amateur

Model: focus II
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2008

witam, jestem świeżak :-)

Dopiero co kupiłem focusa i od razu zauważyłem ten objaw, sugerowało problemy z paliwem spowodowane mrozami (miałem takie objawy w innych autach) ale teraz wiedzę że trzeba "olać" i się nie przejmować bo ten typ tak ma niestety.
Pozdrawiam wszystkich !
mg-maciek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania