Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-10-2009, 17:44   #1
ElkaKoz
ford::amateur

Model: Ford Focus I
Silnik: 1.8 TDCI 100 KM
Rocznik: 2004
Domyślnie Cieżko wchodzą biegi

Od jakiegoś czasu mam problem z cieżko i nieprecyzyjnie wchodzącymi biegami. Nie ma przy tym żadnych zgrzytów tylko bieg po prostu nie chce wejść na swoje miejsce. Ktoś na forum pisał o ewentualnej regulacji linek i chciałam to zrobić w ASO w Opolu. Powiedzieli mi jednak, że w tych samochodach nie ma co regulować "bo linki same się nie rozregulowują" i na pewno uszkodzone są synchronizatory. Potrzebna jest więc gruba robota za równie grube pieniądze. Czy Waszym zdaniem rzeczywiście tak może być czy lepiej zweryfikować jeszcze w innym ASO (najbliższe to Wrocław).

ElkaKoz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2009, 18:04   #2
krzysiek.sm
ford::average

Model: FOCUS MK1 hatchback
Silnik: 1.8 TDCI 74kW
Domyślnie Odp: Cieżko wchodzą biegi

W ASO powiedzieli półprawdę. W zasadzie same się nie rozregulowują, ale mogą zmienić długość, po prostu po odpowiednio długiej eksploatacji naciągają się i potrzebna jest im właśnie regulacja.
Ja jeszcze tego nie praktykowałem ,ale czytałem o samodzielnej regulacji linek na tym forum - poszukaj, a na pewno trafisz na pomocny opis.
Oczywiście nie wykluczone, że problem jest poważniejszy i może dotyczyć np. synchronizatorów, ale na pewno warto spróbować najpierw z rzeczą najprostszą (najtańszą) czyli próbą regulacji cięgien.
krzysiek.sm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2009, 19:05   #3
ElkaKoz

Model: Ford Focus I
Domyślnie Odp: Cieżko wchodzą biegi

Dzięki za szybka odpowiedź. Z tego co piszesz, to regulacja linek nie wymaga specjalnych przyrządów dostępnych tylko w ASO, więc chyba spokojnie mogę pojechać do jakiegoś mechanika.
ElkaKoz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2010, 17:25   #4
mbuszek1

Model: Focus
Domyślnie Cieżko wchodzące biegi i drgania pedałów

Od jakiegoś czasu zauwazyłem, że ciężko zaczęły wchodzić biegi i to wszystkie bez wyjątku. Wygląda to tak, jakby mechanizm wybierania działał bardzo nieprecyzyjnie...Dodatkowo zaczęły się pojawiać drgania w samochodzie, które odczuwam przede wszystkim po wibracjach wszystkich pedałów i kierownicy. Byłem dzisiaj w ASO i tzw. konsultant sewisowy bez zaglądania powiedział, że jedno nie ma nic wspólnego z drugim i co biegów, to muszą wszystko zdemontować a może nawet całą skrzynię biegów, a te drgania, to dwumasa do wymiany. Powiedział mi koszt i szczęka opada ! Byłem potem u mechanika, który stwierdził, że może warto by było sprawdzić poduszkę pod skrzynią bo to jej wada może być powodem zarówno drgań silnika co się przenosi do kabiny jak i nieprecyzjnego wybierania biegów. Co o tym sądzicie? Dać auto do tego mechanika aby sprawdził czy nie?
mbuszek1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2010, 21:28   #5
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Cieżko wchodzące biegi i drgania pedałów

Witam !
Możesz dać auto do mechanika normalnego który sprawdzi co i jak. Co do poduszki - niestety nie wiem... Ale na pewno nie zostawiaj foki w ASO... Wiem mniej więcej co ci powiedzieli bo ja sam bylem w ASO i mi zaśpiewali 7 tysi za wymiane dwumasy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. U normalnego mechanika koszt zamknie się w 2 tysiącach.
Drgań w samochodzie raczej nie powoduje uszkodzona dwumasa - owszem może je powodować ale musialaby być chyba niemożliwie dobita. Czy podczas uruchamiania lub gaszenia silnika występują jakieś stuki? Jeśli nie to dwumasę możesz raczej wykluczyć...

P.S Do wymiany rzeczywiście trzeba wyjąć skrzynię biegów.
Stary 11-05-2010, 21:34   #6
mbuszek1

Domyślnie Odp: Cieżko wchodzące biegi i drgania pedałów

W czasie zapalania i gaszenia nie ma żadnych stuków. Samochód zachowuje się bardzo "kulturalnie" w tych momentach.
mbuszek1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-09-2016, 23:23   #7
mw29121986

Imię: Marcin
Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
Domyślnie Biegi nie wchodzą na włączonym silniku

Pojawił się u mnie problem z biegami.
Biegi wchodzą na wyłączonym silniku tak jak powinny.
Gdy zapale silnik to tak jakby była blokada biegów i nie idzie żadnego biegu włączyć. Przy próbie wrzucenia wstecznego pojawia się zgrzyt.Problem ten pojawił się wcześniej dwa razy,lecz po tym po ponownym zapaleniu zniknął.Teraz kaplica nie idzie jechać. Próbowałem na luzie wrzucić bieg i odpalić.Jak trzymam sprzęgło to stoi ,jak puszczam zaczyna jechać ,ale jest problem z wrzuceniem następnego biegu. Także lipa . Czy muszę się przygotować już na wymianę sprzęgła czy może to coś innego. Dodam jeszcze nie wiem czy to ma znaczenie samochód miał postój nie jeździłem około 1,5 tygodnia,ale wcześniej tak jak pisałem były już objawy. Proszę o radę co to może być.

Dzięki
mw29121986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-09-2016, 06:18   #8
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Biegi nie wchodzą na włączonym silniku

Ewidentnie się coś rozsypało w sprzegle. Albo docisk albo łożysko...albo oba.
Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-09-2016, 19:57   #9
Jester
ford::expert

Silnik: 1,8 TDCi

Sprawdź zbiorniczek płynu hamulcowego. Jeśli jest płyn to albo pompka albo wysprzęglik.
Stary 21-09-2016, 22:01   #10
mw29121986

Imię: Marcin
Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003

Sprawdzałem płyn jest.nie wiem co robić . chyba mechanika trzeba zawołać .
Chciałbym jeszcze sprawdzić poziom oleju w skrzyni biegów.Tylko nie wiem gdzie jest ten korek?Za ręcznym jak wyciągnę plastik do napoju to pod tym jest śrubka do czego ona jest?

Ostatnio edytowane przez mw29121986 ; 21-09-2016 o 22:16
mw29121986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania