Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-10-2009, 19:27   #21
krzysiek.sm
ford::average

Model: FOCUS MK1 hatchback
Silnik: 1.8 TDCI 74kW
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Wymiana żarówki obrotomierza

Okazuje się, że z tą wymianą na diody, to nie jest wcale taka prosta sprawa - a tak naprawdę po co wymieniać? Diody się nie przepalają i to wszystko?
Może ktoś rzeczowo wymienić zalety i wady jednego i drugiego rozwiązania?

krzysiek.sm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2009, 17:31   #22
kaczozord
ford::advanced

Model: Focus
Silnik: .
Rocznik: .

Wyrażę swoje zdanie:

- fabrycznie miałem 3W żarówki, ale moim zdaniem były za słabe. Więc jeżdżę teraz na 5W. Ma to znaczenie, kiedy w późne letnie w wieczory jeździłem pod słońce - przy 3W zegary były bardzo słabo widoczne - po zmianie na mocniejsze problem zniknął - powstał problem emisji cieplnej, jakie te żarówki wytwarzają. Przy dłuższym świeceniu (przy ciągłej jeździe na pełnym podświetleniu) zaczynają się topić oprawki, w których te żarówki są umieszczone. Bez przesady, że od 30minut świecenia się tak stanie, ale trzeba mieć ten fakt na uwadze i w razie potrzeby zmniejszać intensywność podświetlenia. Sam fakt, że po kilku minutach świecenia, taką żarówką można się poparzyć! Problem diodek eliminowałby tą niedogodność.

- problem oszczędności prądu. Nawet w wypadku fabrycznych "watów", wszystkie 3 żarówki ciągną 9W, a w moim wypadku 15W. Wymieniając te żarówki na diody, całość pobierałaby maksymalnie 2W.
Pewnie wielu się znajdzie i stwierdzi że to niewiele. Policzcie sobie jednak ile prądu pochłaniają Wam wszystkie "niby" małe żarówki. Prosta matematyka - żarówka oświetlenia kabiny - fabrycznie 10W, diodowa 1,2W; podświetlenie rejestracji - 2x5W, diodowe 2x0,6W; podświetlenie schowka 5W, diodowe 0,6W...wymieniać można by wiele, a z tej oszczędności 5-6 watów na każdej, robi się ładna liczba. Może to pedantyzm, ale jakoś nie muszę się martwić, jak cały dzień siedzę w garażu i mam otwarty bagażnik czy jakiś czas siedzę w samochodzie przy świetle...

- problem żywotności. W okresie roku, wymieniłem już 3 żarówki od podświetlenia zegarów (dwie duże i jedną od podświetlenia licznika). Jeżdżę dużo, a w czasie dnia mam całkowicie ściemnione podświetlenie, więc sztucznie przedłużam ich żywotność. Ot lesnistwo, szkoda mi co chwilę rozkręcać te zegary...teraz w wypadku przepalenie jednej, wymieniam wszystkie - dla pewności.

- jakość świecenia odpowiednie typy i w odpowiednich miejscach stosowane diody, dają o wiele więcej światła (kabina, schowek, bagażnik, tablica rejestracyjna, postojówki). Stosowanie kierunkowych diodek ma swoje zalety i gdy zastosujemy je z głową, zyskamy dużo więcej światła. Jednakże nie zawsze da się je zastosować. W wypadku podświetlenia zegarów, nie wiem czy są takiego typu, które będą ładnie oświetlały...ale czekamy na testy i rezultaty naszego kolegi...

Uff....ale wywód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kaczozord ; 08-10-2009 o 17:36
kaczozord jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2009, 11:03   #23
krzysiek.sm

No i to mi się podoba - kolega odwalił porządną robotę !
Wreszcie rzeczowe podejście do sprawy i jasne argumenty - prawdę mówiąc nie zastanawiałem się nad diodami w innym miejscu niż tablica rozdzielcza, ale oszczędność prądu przy zmianie żarówek w takich miejscach jak tablica rej. czy ośw. kabiny bardzo do mnie przemawia.
A jeśli chodzi o sam zakup diodek? Domyślam się, że odpowiedni jakościowo i technologicznie produkt może być sporo droższy od zwykłej bezcokołowej żaróweczki za 60 gr.?
Stary 09-10-2009, 20:21   #24
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał krzysiek.sm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Okazuje się, że z tą wymianą na diody, to nie jest wcale taka prosta sprawa - a tak naprawdę po co wymieniać? Diody się nie przepalają i to wszystko?
Może ktoś rzeczowo wymienić zalety i wady jednego i drugiego rozwiązania?
Moje zdanie, po co ludzie wsatwiają diody - bo taka moda i tyle.
Byle więcej diódek upchnąć:
- na zewnątrz
- wewnątrz
- w bagażniku
- w schowku
- pod podłogą

Argumenty typu "lepiej świecą" do mnie nie przemawiają.
W schowku nie potrzebuję jasnego światła, bo tam ani nie siedzę, ani nie haftuję
W bagażniku też potrzebuję tyle oświetlenia aby wyjąć rzeczy
Wnętrze samochodu nie służy do czytania książek, a do pracy przy samochodzie można wziąźć latarkę / lampę.

Opowieści o oszczędności to bajki, bo dużo więcej mocy pochłania
- klima
- ogrzewanie przedniej szyby
- ogrzewanie tylnej szyby
- wszelka elektryka typu szyby itp
- ksenony
- radio
Dlaczego wszyscy oszczędni nie kupują samochodu w wersji "golas" tylko chcą mieć "wypas" a potem szukają oszczędności

Miejcie odwagę cywilną aby się przyznać "robię tak, bo taka moda"

pozdrawiam
Arturek
P.S. Przepraszam za błąd w słowie haft - już poprawiłem

Ostatnio edytowane przez arturek ; 09-10-2009 o 23:13
arturek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2009, 21:13   #25
Kubuch

Model: Octavia 4
Silnik: 1, 5 TSI
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał arturek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ludzie wsatwiają diody - bo taka moda i tyle
Moda? Jaka moda :632: W K11 wstawiłem diody bo się nie palą i mogłem zmienić kolor podświetlenia z białego na niebieski. W Foce też bym dał diody ale rozebrałem licznik i panel nawiewu w niedzielę a na stacji benzynowej mieli tylko zwykłe żarówki a drugi raz mi się nie chciało rozbierać. Jak się znowu spalą to dam białe diody...
Kubuch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2009, 21:50   #26
kaczozord

Cytat:
Napisał arturek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W schowku nie potrzebuję jasnego światła, bo tam ani nie siedzę, ani nie chawtuję
W bagażniku też potrzebuję tyle oświetlenia aby wyjąć rzeczy
Nie będę się kłócił, ale widzę, że kolega tutaj bardziej chce narzucić innym swoje zdanie niż wyrazić własne zdanie na dany temat. Wyraź swoje zdanie, bez obrażania innych ok?

Tylko jedna kwestia: Jeżeli Tobie wystarcza fabryczne oświetlenie bagażnika (to małe szkiełko z żarówką 5W wciśnięta w boczek - tak btw. większość światła wpuszczane jest do wnętrza tego boczka niż do bagażnika) to jesteś albo bardzo mało wymagający - wyciągasz z bagażnika tylko kurtkę, albo otwierasz bagażnik tylko w dzień lub w oświetleniu go przez zewnętrzne czynniki (garaż, lampy uliczne).
Dla mnie dodatkowe oświetlenie diodowe to po prostu wygoda przy mniejszym zużyciu prądu.
Cytat:
Napisał artutrek
Wnętrze samochodu nie służy do czytania książek
...Tobie nie służy....
Cytat:
Napisał artutrek
a do pracy przy samochodzie można wziąźć latarkę / lampę.
...pewnie, w końcu można w zęby ją chwycić. Po co ułatwiać sobie czasem życie, skoro można pod górkę...

EDITED:
Wszystkie zamontowane diody u mnie (a jest ich dużo) zużywają mniej niż jedna (jedna!!!) żarówką podświetlająca kabinę. Nie ma co tu wyliczać, ale czemu nie skorzystać z tego, jak coś mam mniejszym kosztem niż poprzednie rozwiązanie?

@krzysiek.sm: no niestety, porządne diody nie są tanie. Daj znać do czego potrzebujesz, to postaram się podesłać Ci namiary na konkretne modele. Rozeznasz się w cenie. Ale póki co, z podświetleniem zegarów ja sobie dałem spokój...

Ostatnio edytowane przez kaczozord ; 09-10-2009 o 22:03
Stary 09-10-2009, 22:29   #27
krzysiek.sm

No właśnie - cena .
Czy z diodami nie jest przypadkiem podobnie jak z żarówkami energooszczędnymi?
Są o wiele trwalsze i zużywają mniej prądu, ale zakup kilka/kilkanaście razy droższy niż tradycyjnej żarówki z drucikiem, więc efekt ekonomiczny wątpliwy.
Wiem, ze w przypadku żarówek do auta jest trochę inaczej, bo tu za prąd się nie płaci - przynajmniej nie tak bezpośrednio i policzalnie jak z domowego licznika, ale w końcu chodzi o oszczędność.
Stary 09-10-2009, 22:41   #28
kaczozord

Cytat:
Napisał krzysiek.sm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie - cena .
Czy z diodami nie jest przypadkiem podobnie jak z żarówkami energooszczędnymi?
Są o wiele trwalsze i zużywają mniej prądu, ale zakup kilka/kilkanaście razy droższy niż tradycyjnej żarówki z drucikiem, więc efekt ekonomiczny wątpliwy.
No niestety Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Można kupić szmelc za 2zł, ale wtedy to lepiej faktycznie pozostawić drucikowe żarówki. Tylko człowieka będą denerwować swoim istnieniem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W niektórych miejscach po prostu kupujesz sobie spokój, wsadzasz diodę i więcej nie musisz jej już zmieniać. Ważne tylko (a wielu o tym zapomina), żeby w miejscach gdzie je stosujesz (np. tablica rejestracyjna czy postojówki) zmienić bezpiecznik na mniejszy amperaż. Wyeliminujesz ryzyko uszkodzenia diodek, co najwyżej wymienisz bezpiecznik, który kosztuje grosze.
Stary 31-12-2013, 09:59   #29
expert89
ford::amateur

Imię: Kinga
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDI 90KM
Rocznik: 2002
Domyślnie

Odświeżam temat!!!
W focusie nie świeci mi lewa połowa zegarów. Ile tam moze bys żarowek bo chce to wymienic i czy fabrycznie były zakladane 3W?

Stuknięte z Galaxy S3 + Tapatalk 4
expert89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2013, 22:36   #30
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000

U mnie były 3W i 14V.
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz