![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 20-08-2009
Model: FOCUS MK1 hatchback
Silnik: 1.8 TDCI 74kW
Rocznik: 2004
|
Okazuje się, że z tą wymianą na diody, to nie jest wcale taka prosta sprawa - a tak naprawdę po co wymieniać? Diody się nie przepalają i to wszystko?
Może ktoś rzeczowo wymienić zalety i wady jednego i drugiego rozwiązania? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 11-11-2008
Model: Focus
Silnik: .
Rocznik: .
|
Wyrażę swoje zdanie:
- fabrycznie miałem 3W żarówki, ale moim zdaniem były za słabe. Więc jeżdżę teraz na 5W. Ma to znaczenie, kiedy w późne letnie w wieczory jeździłem pod słońce - przy 3W zegary były bardzo słabo widoczne - po zmianie na mocniejsze problem zniknął - powstał problem emisji cieplnej, jakie te żarówki wytwarzają. Przy dłuższym świeceniu (przy ciągłej jeździe na pełnym podświetleniu) zaczynają się topić oprawki, w których te żarówki są umieszczone. Bez przesady, że od 30minut świecenia się tak stanie, ale trzeba mieć ten fakt na uwadze i w razie potrzeby zmniejszać intensywność podświetlenia. Sam fakt, że po kilku minutach świecenia, taką żarówką można się poparzyć! Problem diodek eliminowałby tą niedogodność. - problem oszczędności prądu. Nawet w wypadku fabrycznych "watów", wszystkie 3 żarówki ciągną 9W, a w moim wypadku 15W. Wymieniając te żarówki na diody, całość pobierałaby maksymalnie 2W. Pewnie wielu się znajdzie i stwierdzi że to niewiele. Policzcie sobie jednak ile prądu pochłaniają Wam wszystkie "niby" małe żarówki. Prosta matematyka - żarówka oświetlenia kabiny - fabrycznie 10W, diodowa 1,2W; podświetlenie rejestracji - 2x5W, diodowe 2x0,6W; podświetlenie schowka 5W, diodowe 0,6W...wymieniać można by wiele, a z tej oszczędności 5-6 watów na każdej, robi się ładna liczba. Może to pedantyzm, ale jakoś nie muszę się martwić, jak cały dzień siedzę w garażu i mam otwarty bagażnik czy jakiś czas siedzę w samochodzie przy świetle... - problem żywotności. W okresie roku, wymieniłem już 3 żarówki od podświetlenia zegarów (dwie duże i jedną od podświetlenia licznika). Jeżdżę dużo, a w czasie dnia mam całkowicie ściemnione podświetlenie, więc sztucznie przedłużam ich żywotność. Ot lesnistwo, szkoda mi co chwilę rozkręcać te zegary...teraz w wypadku przepalenie jednej, wymieniam wszystkie - dla pewności. - jakość świecenia odpowiednie typy i w odpowiednich miejscach stosowane diody, dają o wiele więcej światła (kabina, schowek, bagażnik, tablica rejestracyjna, postojówki). Stosowanie kierunkowych diodek ma swoje zalety i gdy zastosujemy je z głową, zyskamy dużo więcej światła. Jednakże nie zawsze da się je zastosować. W wypadku podświetlenia zegarów, nie wiem czy są takiego typu, które będą ładnie oświetlały...ale czekamy na testy i rezultaty naszego kolegi... Uff....ale wywód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MODYFIKACJE I NAPRAWY FOCUSA GALERIA ZDJĘĆ Stacja Bazowa GLIWICE ---> Beblaki Gliwice <--- www.BEBLAKI.pl Ostatnio edytowane przez kaczozord ; 08-10-2009 o 17:36 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
|
No i to mi się podoba - kolega odwalił porządną robotę !
Wreszcie rzeczowe podejście do sprawy i jasne argumenty - prawdę mówiąc nie zastanawiałem się nad diodami w innym miejscu niż tablica rozdzielcza, ale oszczędność prądu przy zmianie żarówek w takich miejscach jak tablica rej. czy ośw. kabiny bardzo do mnie przemawia. A jeśli chodzi o sam zakup diodek? Domyślam się, że odpowiedni jakościowo i technologicznie produkt może być sporo droższy od zwykłej bezcokołowej żaróweczki za 60 gr.? |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Cytat:
Byle więcej diódek upchnąć: - na zewnątrz - wewnątrz - w bagażniku - w schowku - pod podłogą Argumenty typu "lepiej świecą" do mnie nie przemawiają. W schowku nie potrzebuję jasnego światła, bo tam ani nie siedzę, ani nie haftuję W bagażniku też potrzebuję tyle oświetlenia aby wyjąć rzeczy Wnętrze samochodu nie służy do czytania książek, a do pracy przy samochodzie można wziąźć latarkę / lampę. Opowieści o oszczędności to bajki, bo dużo więcej mocy pochłania - klima - ogrzewanie przedniej szyby - ogrzewanie tylnej szyby - wszelka elektryka typu szyby itp - ksenony - radio Dlaczego wszyscy oszczędni nie kupują samochodu w wersji "golas" tylko chcą mieć "wypas" a potem szukają oszczędności Miejcie odwagę cywilną aby się przyznać "robię tak, bo taka moda" pozdrawiam Arturek P.S. Przepraszam za błąd w słowie haft - już poprawiłem
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 09-10-2009 o 23:13 |
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
![]() Zarejestrowany: 31-03-2009
Model: Octavia 4
Silnik: 1, 5 TSI
Rocznik: 2020
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#26 | |||
|
|
Cytat:
Tylko jedna kwestia: Jeżeli Tobie wystarcza fabryczne oświetlenie bagażnika (to małe szkiełko z żarówką 5W wciśnięta w boczek - tak btw. większość światła wpuszczane jest do wnętrza tego boczka niż do bagażnika) to jesteś albo bardzo mało wymagający - wyciągasz z bagażnika tylko kurtkę, albo otwierasz bagażnik tylko w dzień lub w oświetleniu go przez zewnętrzne czynniki (garaż, lampy uliczne). Dla mnie dodatkowe oświetlenie diodowe to po prostu wygoda przy mniejszym zużyciu prądu. Cytat:
Cytat:
EDITED: Wszystkie zamontowane diody u mnie (a jest ich dużo) zużywają mniej niż jedna (jedna!!!) żarówką podświetlająca kabinę. Nie ma co tu wyliczać, ale czemu nie skorzystać z tego, jak coś mam mniejszym kosztem niż poprzednie rozwiązanie? @krzysiek.sm: no niestety, porządne diody nie są tanie. Daj znać do czego potrzebujesz, to postaram się podesłać Ci namiary na konkretne modele. Rozeznasz się w cenie. Ale póki co, z podświetleniem zegarów ja sobie dałem spokój...
MODYFIKACJE I NAPRAWY FOCUSA GALERIA ZDJĘĆ Stacja Bazowa GLIWICE ---> Beblaki Gliwice <--- www.BEBLAKI.pl Ostatnio edytowane przez kaczozord ; 09-10-2009 o 22:03 |
|||
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
No właśnie - cena .
Czy z diodami nie jest przypadkiem podobnie jak z żarówkami energooszczędnymi? Są o wiele trwalsze i zużywają mniej prądu, ale zakup kilka/kilkanaście razy droższy niż tradycyjnej żarówki z drucikiem, więc efekt ekonomiczny wątpliwy. Wiem, ze w przypadku żarówek do auta jest trochę inaczej, bo tu za prąd się nie płaci - przynajmniej nie tak bezpośrednio i policzalnie jak z domowego licznika, ale w końcu chodzi o oszczędność. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
|
Cytat:
W niektórych miejscach po prostu kupujesz sobie spokój, wsadzasz diodę i więcej nie musisz jej już zmieniać. Ważne tylko (a wielu o tym zapomina), żeby w miejscach gdzie je stosujesz (np. tablica rejestracyjna czy postojówki) zmienić bezpiecznik na mniejszy amperaż. Wyeliminujesz ryzyko uszkodzenia diodek, co najwyżej wymienisz bezpiecznik, który kosztuje grosze. |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kinga
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDI 90KM
Rocznik: 2002
|
Odświeżam temat!!!
W focusie nie świeci mi lewa połowa zegarów. Ile tam moze bys żarowek bo chce to wymienic i czy fabrycznie były zakladane 3W? Stuknięte z Galaxy S3 + Tapatalk 4 |
|
|
|
|
|
#30 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000