![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#91 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 25-10-2007
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 145KM
Rocznik: 2008
|
nie moge zdecydowac sie na opone... juz sam nie wiem czy kupic tansza typu kleber badz tez sava, debice odrzucilem, czy moze dolozyc do drozszej
z drugiej strony miesiecznie robie 2-3tys, czyli przecietnie, glownie poruszam sie po centralnej polsce, wyjazdy za granice odpadaja nie wiadomo tez jak dlugo mondeuszem bede sie poruszal... zakladam, ze oponki sprzedam razem z autem, chociaz... tego nikt nie wie :/ ahh ciezkie jest zycie studenta na kredycie, moze uzywki? he... a co myslicie o oponie NOKIAN WRG2, ktos tutaj pisal o allegro, mozna powiedziec, ze jest wyznacznikiem, najwiecej wlasnie teraz tej oponki schodzi w rozmiarze 205/55/16 |
|
|
|
|
|
#92 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 24-04-2008
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
|
opony zimowe są praktycznie do wyrzucenia jak mają jeszcze 4 mm bieżnika. wtedy tracą swoje właściwości i nie ma co ryzykować jazdy na takich oponach
|
|
|
|
#94 | ||
|
![]() Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#95 |
|
|
cobretti nie przesadzam tylko z taką opinią wielokrotnie się spotykałem (choć nie mam dowodów naukowych na jej poprawność)
wg mnie jest to całkiem realna teoria bo przy tej wysokości bieżnika już prawie nie ma lamelek co powoduje utratę właściwości opon zimowych |
|
|
|
#96 |
|
|
przyjmijmy umownie 3mm jak finał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
podobno są jakieś zimówki (były ??), które wraz z zużywaniem sie.. mają coraz więcej lameli
|
|
|
#97 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 25-06-2008
Model: MKIII Ghia, kombi, tip-tronic Mondeo mk4 kombi powershift
Silnik: TDCI 115km - chip 140km Tdci. 163km
Rocznik: 2005. 2011.
|
Cytat:
Dodam ponad to, należy pamiętać, że mieszanka gumowa stosowana do opon zimowych to mieszanka tzw. miękka i w trakcie jej użytkowania pod wpływem "UV" oraz w wyniku naturalnych procesów starzeniowych zachodzących w gumie, opona "twardnieje" i zmienia swoje właściwości przez co po upływie 3 do 4 lat od daty produkcji, parametry opony nowej i czteroletniej są nieporównywalne, na niekorzyść tej starej. Tak znaczących różnic nie zauważymy w przypadku opon letnich, w przypadku tych opon nawet sześciu, siedmioletnie opony częstokroć nadają się do bezpiecznej jazdy, ( o ile ma wymaganą wysokość bieżnika, nie popękał kord lub nie ma innych uszkodzeń). Osobiście jeżdżę na Goodyear Performance, genialne opony, ciche, niskie opory toczenia, dobrze sprawują się na śniegu (na duży śnieg w góry, dodatkowo łańcuchy), według mnie Goodyear Performance to opony godne polecenia. RamzesPU Ostatnio edytowane przez Ramzespu ; 15-10-2009 o 22:57 |
|
|
|
|
|
|
#98 |
|
|
ja i tak latam 1,5 -2 sezony na jednych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#99 | |
|
|
Cytat:
p.s. opony nokian zg2 są rekordzistą w odprowadzaniu wody (43l/min) |
|
|
|
|