![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-04-2008
Model: Mondeo Mk III GHIA, Kuga 2019
Silnik: benzyna 2,0 + LPG, 1,5 Ecoboost 150 KM
Rocznik: 2004, 2019
|
Koledzy poratujcie proszę poradami:
1. Odkręciłem od tyłu i wyjąłem te odbłyśniki, bo u mnie również ksenony świeciły słabiutko, właściwie gorzej niż źle. Delikatnie przetarłem je szmatką, nic nie uszkodziłem ale widać że tuż przy otworze wejściowym jest wypalone tak ze 2 cm2 - czy to już się nadaje do regeneracji - czy też jakiekolwiek przypalenie (chodzi o przypalenie odbłyśnika do żywego) bez względu na powierzchnię dyskwalifikuje jego dalsze użytkowanie i warto regenerować? 2. Jak się ma sprawa z tymi firmami regeneracyjnymi - tylko Poznań wchodzi w rachubę, czy też zna ktoś inne sprawdzone adresy (najlepiej w obrębie województwa podkarpackiego)? 3. Jeśli został tylko Poznań to pytanie do tych co skorzystali z ich usług - czy to solidna i fachowa firma i do tego jak długo czasu zajmuje taka wymiana łącznie z czasem przesyłki? 4. Czy ktoś w końcu wpadł na skuteczny pomysł usunięcia (przynajmniej częściowego) tego żółtego nalotu na ringu wokół odbłyśnika i na przedniej szybce, w której środek wchodzi soczewka? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady i sugestie. |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 24-04-2008
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
![]() Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
#44 |
|
|
Dzięki kolego Kordyl za informację. Rzeczywiście cena jest bardzo zachęcająca. Jutro do nich zadzwonię. Mam nadzieję tylko, że istnieje możliwość wykonania tego bez konieczności osobistej wizyty. W internecie jest wiele ofert firm zajmujących się metalizacją próżniową, lecz najlepiej wysłać do kogoś sprawdzonego. Zatem spróbuję do tej Kobyłki.
No, udało się, "nowe" odbłyśniki dzisiaj do mnie trafiły z powrotem. Robota wygląda na dobrze wykonaną, mam nadzieję, że z trwałością będzie równie dobrze i nowa warstwa aluminium ani się nie złuszczy, ani za szybko nie przepali. Zatem na chwilę obecną mogę z czystym sumieniem polecić Pana z Kobyłki. To bardzo konkretny a zarazem miły facet. Wszystko da się uzgodnić telefonicznie. Nie trzeba samemu jeździć - można odbłyśniki wysłać pocztą. No i cena - rzeczywiśnie baaaarrrdddzzzooo konkurencyjna w porównaniu z tą z Poznania. Mam tylko jedno pytanie. W całym tym zamieszaniu "rozbiórkowym" zapomniałem jak mają być położone te dźwigienki w przesłonach w reflektorze - te którymi możemy ustawić wersję na europejską i angielską. Czy dobrze pamiętam: lewy reflektor (po stronie kierowcy) dźwigienka w dół, a prawy (od pasażera) - dźwigienka w górę?? Czy tak ma być? Po ich odkręceniu od odbłyśnika "bawiłem" się tymi przesłonami i w rezultacie czego zapomniałem jakie teraz one mają mieć prawidłowe położenie - ratujcie koledzy, bo jutro chciałem wszystko skręcić z powrotem. Ostatnio edytowane przez Kubulsen ; 26-10-2009 o 23:31 |
|
|
|
|
|
#45 |
|
|
aaaa, jeszcze jedno - czy w sytuacji gdy wcześniej (to znaczy przy rozbiórce lamp) zapomniałem odłączyć akumulator, to obecne jego odłączenie będzie miało jakiś sens, czy też złożenie wszystkiego "do kupy" również można przeprowadzić na podpiętym aku (tzn. jak miało by już coś paść np. przetwornica, to juz i tak padło)???
I co z tymi nieszczęsnymi dźwigienkami przy przesłonach (post wyżej)? |
|
|
|
|
|
#46 |
|
![]() Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007
|
Gratuluje "nowych" świateł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co do tych dzwigienek to też nie pamiętam. Ustawilem je podjeżdzając pod ścianę na ok 5m, (miałem rozkręconą tylną pokrywę reflektora) i ustawiłem tak, jak ma świecić przy ruchu prawostronnym. Wydaje mi się, że obie były w dół. Może któryś z kolegów pamieta jak to powinno być i Ci podpowie. Pozdr
|
|
|
#47 | |
|
![]() Zarejestrowany: 21-12-2006
Model: Mondeo Sedan Ghia
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
|
Cytat:
Dokładnie tak mają być. Krokodyl dobrze prawi .
|
|
|
|
#48 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-08-2008
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI TIT
Rocznik: 2008
|
Dzwigienki maja byc w dol czyli przeslonka musi byc schowana .Nie sluza one do przestawiania z wersji europejskiej na angielska tylko z europejska na amerykanska.
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
|
A czy te dźwigienki to mają być umieszczone w kierunku do środka auta czy na zewnątrz? Bo da się je zamontować i tak i tak, a z tego co widziałem to o ile w jednej lampie dźwigienka umieszczona w dół powoduje zakrycie przesłony, to w drugiej jest odrotnie - powoduje odkrycie przesłony, bierze sie to stąd że są one dla siebie lustrzanymi odbiciami, więc zatem ich umieszczenie (tzn. ktora do której lampy) ma chyba znaczenie. A ja już z tego wszystkiego zgłupiałem - napiszcie mi proszę jak mają być skierowane te dźwigienki w każdej z lamp (na zewnątrz czy też do środka) i czy na pewno ich położenie w pionie to zawsze - dół, coś mi się przypomina, że jak rozkręcałem reflektory to dźqigienka w każdym była inaczej - tylko już nie pamiętam w którym jak. Mam wersję europejską jakby ktoś miał wątpliwości.
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-08-2008
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI TIT
Rocznik: 2008
|
Prawa lampa(pasozyt)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.rzeslonka razem z dwigienka na dol.
Lewa lampa(kierowca)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.rzeslonka na dol podnoszac dzwigienke do gory. Powodzenia |
|
|
|