Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-10-2009, 18:23   #1
maja0525
ford::average

Model: FORD MONDEO
Silnik: 1.6 B 16V
Rocznik: 1995
Domyślnie Brak 2-ego,4-ego,oraz wstecznego biegu

Witam wszystkich.proszę o kilka podpowiedzi na mój problem.mianowicie wczoraj podiechałem swoim mondkiem pod dom i wszystko grało jak należy.dziś wsiadłem ,i odziwo chcę odiechać ,a okazuje śię że nie mogę wrzucić 2;4;oraz wstecznego biegu.co prawda gdy ruszałem użyłem najpierw wstecznego, wtedy poczułem lekki opór na gałce zmiany biegów ,szarpnołem i coś gruchneło jakby śię urwało.podejrzewam że to przy kolumnie zmiany biegów ale zanim zaczne rozbiórkę chciałem się poradić.będę wdzięczny za podpowiedzi.

maja0525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2009, 20:09   #2
robo24

Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Brak 2-ego,4-ego,oraz wstecznego biegu

Witam.Może napisz coś więcej.Czy przy wrzucaniu każdego biegu po wyciśnięciu sprzęgła , czujesz opór na gałce zmiany biegów?Jak tak to wyglądałoby to na sprzęgło...(albo wysprzęglik pada)ew.spróbuj kilka razy nacisnąć pedał sprzęgła i dopiero wtedy wrzuć bieg,no i napisz co się dzieje.pozdro
robo24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2009, 21:15   #3
maja0525

Wygląda to tak ze pierwszy trzeci i piąty bieg działa bez żadnych problemów .sprzęgło działa bo musiałem dziś kilka kilometrów zrobić.nie mogę natomiast wbić dwójki czwórki oraz wstecznego.przy prubie wbicia któregokolwiek słychać zgrzyt w skrzyni,a przekładnia zmiany biegów sama wskakuje na ,,luz,,
Stary 30-10-2009, 21:49   #4
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Może rozregulował się mechanizm włączania biegów (linka) i po prostu te biegi nie włączają się do końca i wyskakują, stąd ten zgrzyt.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2009, 13:19   #5
maja0525

Właśnie wróciłem z garażu i okazało się ze problem niby skomplikowany ale jakże banalny.kolega z ostatniego postu był blisko prawdy.cięgło które odpowiedzialne jest za zmianę biegów(to taki pręt który łączy skrzynię biegów,z potoczną(gałką do ich zmieniania).pod pojazdem na wysokośći tej gałki usytuowana jest taka skrzynka w której osadzony jest częśćiowo ten pręt prowadzący.przesuwa on sie po dwuch tulejach z których jedna z nich zsuneła się z obudowy powodując blokowanie biegów.w efekcie biegi nie wchodziły jak należy bo ta mała tulejka nie pozwalała na pełny ruch przekładnią zmiany biegów.wbiłem tulejkę spowrotem na miejsce nasmarowałem wszystkie przeguby,i wszystko gra.Mój opis może dla niektórych może być nie do konca jasny, bo nie znam śię na profesionalnych terminach i nazwach poszczegulnych części,postaram się jednak w miarę możliwośći wrzucić zdięćia domojego opisu aby na przyszłość wszyscy wiedzieli że i taka usterka może mieć miejsce.POZDRAWIAM.
Odpowiedz

Zasady postowania