![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 03-10-2009
Model: KUGA PHEV
Silnik: 2.5
Rocznik: 2021
|
Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem mondeo mk3 2005r silnik 2.2 i chciałem na zimę wymienić filtr paliwa. Filtr bosch nie zalewałem go paliwem bo myślałem że pompka elektr. wypełni układ, a tu niespodzianka silnik odpalił i zgasł. potem kilkukrotne kręcenie rozrusznikiem i nic, założyłem z powrotem stary filtr wypełniony paliwem i po dłuższym kręceniu silnik odpalił. dopiero teraz zauważyłem, że po przekręceniu kluczyka nie słychać pompki elektrycznej, dziwi mnie jednak że silnik odpala z uszkodzoną pompką, zrobiłem próbę wypiąłem wtyczkę z pompki a silnik odpalił. Czy to jest normalne, i czy dłuższa eksploatacja z niesprawną pompką może skutkować jakimiś poważniejszymi uszkodzeniami? bo niestety nie wiem jak długo auto jest tak eksploatowane. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 26-12-2006
Model: C-Max
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2005
|
wyjmij pompkę i podlacz na krótko, na odłączonej bedzie dzialal tyle ile bedzie mial paliwa w filtrze i pompie... nie wydaje mi sie zeby pompa wtryskowa sama zaciągneła. chyba ze jest tak jak w endurze - tam pompa ma pompkę wstępną
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 03-10-2009
Model: KUGA PHEV
Silnik: 2.5
Rocznik: 2021
|
na odłączonej pompce chodził ok 5min i nie zgasł więc chyba jest w pompie głównej jakąś pompka wstępna, a na innym forum tylko że dotyczyło to silnika tddi wyczytałem,że elektryczna pompka paliwa działa razem z rozrusznikiem natomiast nie działa po przekręceniu stacyjki w poz II, więc chyba pompka jest ok natomiast przy wymianie filtra trzeba go obowiązkowo zalać paliwem.
|
|
|
|