Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-11-2009, 14:15   #51
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Zmiana podświetlenia deski rozdzielczej.

Panowie jedna kwestia dotycząca ustawienia wskazówek po przeróbce oświetlenia w zegarach. (Oczywiście bez założonej przedniej szybki)
1. Zapamiętać dokładnie gdzie była wskazówka poziomu paliwa (można zrobić zdjęcie) i ustawić ją tak samo na włączonym zapłonie.
2. Wszystkie trzy pozostałe wskazówki ustawia się na zero przy włączonym zapłonie (najlepiej to robić na zimnym silniku ze względu na wskazanie temp. silnika, powinna być ustawiona dokładnie pierwsza kreska)
3. Na koniec zrobić test wskaźników czy wszystkie stoją dokładnie na ostatniej kresce

jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2009, 15:13   #52
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

Powiem Ci, że zrobiłem tak z prędkościomierzem i obrotomierzem i nie było tak łatwo. Lepiej mi było celować w maksymalną wartość po teście zegarów. Ale to może tylko mi tak.
Co do wskaźnika temperatury, to wolę jednak ustawiać na maksa, Walczyłem opisaną przez Ciebie metodą i niestety średnio zdawało to swój egzamin.

Ale tak naprawdę chyba metod będzie tyle ile modyfikujących. Ważne, by finalnie każdy miał ten sam efekt.

Ważna kwestia którą poruszył jendrekmak to zrobienie zdjęcia aktualnego stanu. Mało tego - zróbcie sobie też zdjęcie maksymalnego wychylenia przy teście zegarów PRZED próbą. To też może być pomocne.
Polarny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2009, 15:38   #53
maestro06

Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zdrapujesz farbę z filtrów tak samo jak na zegarach tylko trzeba zdjąć czarne obejmy podważając je od dołu (patrząc czytelnie) po bokach (obok pręcików zasilających wyświetlacze) i potem od góry (po środku) już można palcami zdjąć spokojnie. Po zdjęciu obejm odchylić delikatnie wyświetlacz od góry i odkleić (podważyć) spod szkła zielone filtry które są przyklejone po obwodzie. Trzeba między filtr a szkło od góry wsunąć nożyk i przesunąć po całej powierzchni wyświetlacza. Sam wyświetlacz jest przylutowany na długich pręcikach i raczej się nie oderwie więc można to robić spokojnie. Po wyjęciu filtrów zdrapuje się od tyłu farbę białą a potem zieloną tak jak przy zegarach tylko idzie znacznie łatwiej.
PODZIĘKOWAŁ SERDECZNIE jutro albo w środę dokończę co zacząłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a co do wskazówki paliwa-zawsze można zalać bak do końca i ją ustawic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
maestro06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2009, 17:12   #54
puchcioo
ford::beginner

Model: Mdo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
puchcioo - Ty masz białe podświetlenie? Ja na zdjęciu widzę lekko niebieskawe.
cos Ci sie z oczami porobiloGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam biale, moze zdjecie nie do konca oddaje barwe. Niewazne. Wlasnie poprawilem sobie wskazowke obrotomierza i juz nie przeklamuje. Co do podswietlenia to wjechales mi na ambicje Polarny i zmodyfikowalem to i zastosowalem troche inne diody: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i juz troche lepiej jest bo wskazowki sa podswietlone, chociaz troche nierownomiernie podswietlone sa zegary. Najlepsze bylyby diody FLUX

pzdr
Maciek
Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyn
puchcioo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2009, 20:50   #55
Polarny

Aż z niedowierzaniem otworzyłem Photoshopa i sprawdziłem kolor jaki widzę. Myśle - dobra, może mam coś z oczami i białe robi mi się niebieskawe. Sprawdzam w PSie więc kolory bazując na Towim zdjęciu i ... również PS pokazuje niebieski (między innymi #8b99b6). Tak więc ze mną wszystko OK (-: Być może jednak to zdjęcie. Tak czy inaczej mamy ustalone - jest białe i już (-:

Co to za diody FLUX? Które to? Bo na allegro co druga dioda nazywa się FLUX.

Ja się zastanawiam nad taką diodą: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Być może ona wykona całą robotę?

Inne, które jeszcze zwróciły moją uwagę to:
- [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
- [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (ale ta chyba nierównomiernie doświetla tarcze),
- [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (ta ma ciekawy rozkład),

Huh ... to chyba tyle.

Sądzę, że najlepszy sposób to metoda prób i błędów. Czyli wsadzanie kolejnych diód i sprawdzanie jak to się ma w praktyce. Szkoda tylko, że niektóre kosztują 10zł, bo to tak średnio kupić, by później wywalić.

A pytanie - co masz na miejscu tych małych W1.2W? Oryginalne żaróweczki, czy tam też wstawiłeś LEDy?

Ostatnio edytowane przez Polarny ; 15-11-2009 o 21:01
Stary 15-11-2009, 20:51   #56
Polarny

A tak przy okazji - jak coś zmienisz, to rzuć zdjęcie. Może być z komórki, byleby można ocenić jak dana dioda zachowuje się.
Stary 15-11-2009, 21:16   #57
maestro06

nie wiem czy to Ci coś pomoże ale w tym temacie masz żaróweczki
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 16-11-2009, 09:50   #58
Polarny

maestro06 - przeczesałem tak na szybko ten temat i niebardzo wiem co mam w nim szukać. Jak możesz to napisz co konkretnie podrzucasz z tego tematu.
Stary 16-11-2009, 11:15   #59
puchcioo
ford::beginner

Model: Mdo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2004

Czołem,

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co to za diody FLUX? Które to? Bo na allegro co druga dioda nazywa się FLUX
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Cytat:
próbowałem, nierównomierne światło, bardzo punktowe

Cytat:
A pytanie - co masz na miejscu tych małych W1.2W? Oryginalne żaróweczki, czy tam też wstawiłeś LEDy?
ja tam zostawiłem oryginalne żarówki W1.2W

pzdr
Maciek
Niniejszy post przedstawia opinie autora w dniu publikacji. Nie mogą być one wykorzystane przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym następującym po nim dniu. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyn
puchcioo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2009, 11:33   #60
maestro06

Cytat:
maestro06 - przeczesałem tak na szybko ten temat i niebardzo wiem co mam w nim szukać. Jak możesz to napisz co konkretnie podrzucasz z tego tematu.
SORRY Polarny już wczoraj byłem tak zakrecony że nie tu to wrzuciłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mialem to podesłać komu innemu ;P
Odpowiedz

Zasady postowania