Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-10-2009, 15:13   #21
stanisz
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: FORD MONDEO MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Znowu termostat ??? To chyba niemożliwe :)

Dzisiejsze obserwacje:
Odpaliłem samochód, po kilku minutach na wolnych obrotach wąż do termostatu dużego robił się ciepły, ale i za termostatem też trochę ciepły, po obu stronach dosyć miękki.
Pojechałem trochę rozgrzać silniczek i udało mi się to dosyć szybko bo katowanie było ostre - wskaźnik temperatury do pionu.
Wróciłem i zaparkowałem z włączonym nawiewem do kabiny.
Pracował jakieś 15 minut, w między czasie gazowałem nawet do 3000/4000 obr. - wskaźnik cały czas w pionie, niestety chłodnica się nie odpaliła, myślę że po takim czasie postoju i gazowaniu już powinna.
Jak wnioskuje po nagrzewającym się wężu za termostatem, duży może być padnięty, skoro ciecz krąży po całym obiegu to nie osiąga aż tak wysokiej temperatury żeby uruchomić chłodnice. Dobrze kombinuje ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez stanisz ; 22-10-2009 o 18:48
stanisz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2009, 20:53   #22
Luk@s
ford::professional

Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
Rocznik: 2001

Dzisiaj zrobiłem test zegarów. Podczas tego testu temperatura płynu chłodniczego wynosiła 53 st C, a temperatura głowicy tylko 36 st C. Może sprawdzicie jak to jest u was. Jeżeli te wyniki które pokazują zegary podczas testu są prawdziwe to ten temat można po prostu odpuścić. Mój wniosek jest taki. Temp płynu miałem dużo wyższą niż głowicy w której zamontowany jest czujnik temp. Więc teoretycznie podczas spokojnej jazdy czy postoju ochładza się tylko głowica, temp płynu jest stała. Jeżeli coś w mojej teorii jest nie tak to poprawcieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Luk@s ; 17-11-2009 o 08:09
Luk@s jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2009, 22:58   #23
chasm
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII kombi
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: XI 2003

Jeszcze ja dorzucę swoje.... choć MKIII jeszcze nie mam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest coś takiego jak dodatkowy podgrzewacz płynu. umieszczony dość nisko, w rejonach nadkola chyba kierowcy, w nim 3 świece żarowe... Może jedni to coś macie, inni nie i stąd różnice ? Ten układ włącza się pewnie automatycznie przy jakiejś tam temp. płynu i go dogrzewa. Jaka to temp? może ktoś wie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ?
chasm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2009, 12:13   #24
romekcz
ford::average

Imię: Romek
Model: Mondeo seria 40 (TREND)
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2005

Dołaczę się do dyskusji.
Dziś sprawdziłem jak to dokładnie jest w moim aucie. I tak:
1. Wyłączona klima, silnik zimny - temperatura skoczyła na 90st po około 4km
2. Włączam klimę - temperatura lekko spada
3. Wyłączam klimę - temperatura ponownie wskazuje 90st
4. Czerwone światło więc trzeba się zatrzymać (wyłączona klima) - temperatura spada do tej pierwszej kreski (może jest lekko nad)
5. Ruszam temperatura idzie w górę do 90st i ani ruszy
6. Zwalniam (około 1800obr) temperatura wyraźne spada do tej pierwszej kreski.

Podobnie dzieje się przy włączonej klimie. Przy okazji sprawdziłem temperaturę zamarzania płynu i wyszło nie najlepiej bo tylko -25st, więc trzeba podnieść.
Czytając posty wychodzę z założenia że winny temu pływaniu temperatury jest mały termostat i trzeba wymienić.
Ale mam pytanie czy wymieniać tylko ten mały termostat czy przy jednej robocie wymienić też ten drugi termostat (nie sprawdzałem czy wąż się robi ciepły przy niedogrzanym silniku) i czy to są te termostaty:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Z góry dzięki za pomoc
romekcz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2009, 12:30   #25
dikileiden

Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017

wymień tylko mały termostat , jest to główny winowajca za spadek temp. podczas jazdy
dikileiden jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2009, 14:02   #26
Pyrka
ford::beginner

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2000

Ja wymienilem caly komplet tzn. duzy maly i czujnik Powiem tak rozgrzewa sie dosc dlugo ale potem jak sie rozgrzeje to trzyma caly czas 90 stopni Sprawdzalem swiece w dogrzewaczu i dzialaja Dodam tylko ze w zeszlym roku bylo duzo lepiej szybko sie zagrzewal Nie wiem co to bedzie jak przyjdzie mroz Chyba ognisko bede rozpalal pod nim!!!
Pyrka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2009, 14:06   #27
dikileiden

Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017

ja jak wymieniłem płyn w chłodnicy to wydaje mi się że szybciej osiąga optymalną temp.
dikileiden jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2009, 14:18   #28
romekcz

Więc zamówiłem ten "mały termostat". Zamówiłem w ASO za 80zł.
Zastanawiam się jeszcze czy ze względu na niską temperaturę zamarzania (-25st) wymienić płyn w układzie czy tylko np zlać tego płynu 1 litr i dolać 1litr samego koncentratu? O ile wtedy by się temp zamarzania zwiększyła?
A gdzie te świece w dogrzewaczu się znajdują (czytałem gdzieś na forum że pod autem na wysokości siedzenia kierowcy??), no i jak je sprawdzić czy sprawne?

Ostatnio edytowane przez romekcz ; 17-11-2009 o 14:20
Stary 17-11-2009, 15:31   #29
Mariusz

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
Napisał romekcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A gdzie te świece w dogrzewaczu się znajdują (czytałem gdzieś na forum że pod autem na wysokości siedzenia kierowcy??), no i jak je sprawdzić czy sprawne?
Wejdziesz pod auto to zobaczysz trzy dochodzące przewody dosyć grube przykręcone do śrub świec podgrzewacza na wysokości nóg kierowcy. A jeśli chodzi o ich sprawdzenie to najlepiej podpiąć cęgi Dietza do pomiaru prądu stałego, o tyle są dobre, że nic nie trzeba rozpinać.
To cosik takiego: http://images.google.pl/imgres?imgur...a%3DN%26um%3D1

668855686

Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 17-11-2009 o 15:42
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-11-2009, 20:52   #30
romekcz

Dzisiaj wymieniłem sobie ten mały termostat. Moje wrażenia po wymianie? Jak najlepsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Wszystko jest w porządku wskazówka jak wskoczy na środek to ani drgnie, nawet jak zwolnię czy stanę na światłach (jak było do tej pory). Także potwierdzam, w takim przypadku jak mój winnym spadaniu temperatury był mały termostat.
Odpowiedz

Zasady postowania