Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-01-2009, 23:04   #1
tata Stasia
ford::amateur

Domyślnie Przywitanie, wrażenia, problemy

Witam wszystkich fanów foczek! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Od kwartału poruszam się dwuletnią foczką kombi, 1.6, 90KM, tdci. Wcześniej jeździłem astrą II kombi w benzynie oraz dieslami: astra II sedan i skody fabia kombi i octavia sedan. Najdłużej astrą i octavką.

Foka jest raczej uboga. Nie ma nawet takich standardów jak termometr, brak kompa. Ale do jazdy jest to w ogóle nie potrzebne. Z rzeczy które mnie urzekły to przede wszystkim super wygodny fotel kierowcy. Nie wiem czy to moje odczucie, ale odnoszę wrażenie, że część lędźwiowa "pływa" amortyzując siły odśrodkowe działające na kierowcę. Nie wiem czy to fotel seryjny, czy jakiś lepszejszy, ale jest git. Druga sprawa to ogrzewana przednia szyba. Nie miałem auta z tą funkcjonalnością. Obecna pogoda szczególnie ukazuje miodność tegoż rozwiązania. Brakuje tylko podgrzewania szyb bocznych. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. System głośnomówiący to dodatkowy, użyteczny cymesik.

Z rzeczy, które mi przeszkadzają to przede wszystkim lusterko wsteczne na przedniej szybie, które mogłoby być sporo wyżej, ale jak czytałem nie jestem odosobniony w tym odczuciu. Druga sprawa to dynamika. Nie znam się na autach więc nie wiem czy to kwestia momentu obrotowego czy przełożeń, ale octavka też 90KM jest dużo bardziej dynamiczna. A jest to auto większe i cięższe. Oczywiście na trasę foka mi wystarcza, nawet z całą rodziną, psem i tobołkami, ale ruszanie i osiągnięcie 80-90 km/h zajmuje więcej czasu i obrotów niż we wspomnianej skodzie. Niemniej jednak kultura pracy, wyciszenie silnika, wygoda i wygląd przemawia w 100% za foką.

Na koniec chciałbym zapytać o pewną przypadłość. Wg sprzedawcy (ASO), auto dostało lekko w lewy tył. Jak wyglądało to lekko to nie wie nikt, ale nie ma co drążyć. Problem w tym, że wymieniałem już akumulator. Co prawda auto stało 2-3 tygodnie na parkingu, ale nie było mrozów. Może to kwestia tego, że to diesel, może tego, że aku był rozładowany przed zakupem. Może za długo stał na parkingu. Przy montażu nowego aku futura 74 (lub 72, nie pamiętam), pojawiło się iskrzenie dosyć spore. Gość pomierzył i wyszło mu po 10 minutach 0.6-0.8A. Pojechałem do ASO i panowie pomierzyli i z wyrokiem: po 10 min: 0,5A, po 30 min 0,21A, orzekli, że wszytko jest w porządku i zgodnie z normami. Wg mnie to trochę dużo, ale ok.
Problem zaczął się ukazywać jak na dworze zrobiło się mokro i zimniej. Otóż po otwarciu auta, przed włożeniem kluczyka do stacyjki w głośnikach słychać trzaski i "pierdzenie". Odpalam auto, włącza się radio i trzasków ni ma. Czego to jest objaw? Gdzieś jest jakieś przebicie? Źle poskładali auto po stłuczce? Jeśli tak, to dlaczego nie ma trzasków podczas jazdy?

Uf, rozpisałem się z deka. Mam nadzieję, że ktoś to przeczyta. Pozdrawiam!

tata Stasia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2009, 10:07   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Re: Przywitanie, wrażenia, problemy

Radio w Fordzie ma zabezpieczenie przed kradzieżą, które dezaktywuje immobeliser po otwarciu samochodu kluczykiem lub pilotem. Wielopinowe wtyki do radia - jeśli są zawilgocone i lekko zaśniedziałe (cały czas napięcie na niektórych pinach) - mogą mieć pojawiające się w momentach zmiany ich potencjału - upływności na inne piny (np głośnikowe). Skutkuje to dziwnymi odgłosami. Podobnie może się dziać wewnątrz radia.
Ja bym na początek wyciągnął radio , odłączył wtyki, spryskał je i gniazda silikonem w spray-u (ja stosuję ISOL), złożył z powrotem do kupy (kod do radia musi być!).
Stary 14-01-2009, 19:33   #3
tata Stasia
ford::amateur

Domyślnie Re: Przywitanie, wrażenia, problemy

Dzięki za odpowiedź. Dziś zamawiam wyjmaki i mam nadzieję w weekend będę się pocił z radyjkiem. Sytuacja robi się coraz bardziej złożona, bo od dwóch dni sam załącza mi się alarm. I co ciekawe sam się po jakimś czasie wyłącza. Zamknąłem go dziś bez alarmu, bo jak tak dalej pójdzie, to aku siądzie i nici z podróży.

edt: Alarm się włączał przez niedomkniętą pokrywę silnika, albo czujnik nie zaskoczył. W każdym razie tak jak pisano na forum po zamknięciu auta zapikało 3 razy. Domknąłem i zamknął się poprawnie bez pikania.
tata Stasia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2009, 15:49   #4
Miras.
ford::average

Model: 1
Silnik: Spalinowy
Rocznik: 79
Domyślnie Odp: Przywitanie, wrażenia, problemy

tak

najważniejsze to nie panikować.

Z trzaskami w głośnikach mam identyczną sytuację.
Od kilku dni (wilgoć listopadowa) słysze trzaski jak wchodze do samochodu, które milkną po załączeniu radia.

Auto jest nowe , ale radio kupiłem z c-maxa i obstawiałem że radio ma wadę.

10minut temu zastosowałem się do zaleceń "wojtekjanus", użyłem oczywiście ISOL`u. Skuteczność zabiegu opiszę za kilka dni.
Miras. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2009, 20:48   #5
Miras.
ford::average

Model: 1
Silnik: Spalinowy
Rocznik: 79
Domyślnie Odp: Przywitanie, wrażenia, problemy

Niestety

Trzaski w głośikach nie ustąpiły, ale zauważyłem że nasilają się po umyciu auta.

Czy ktoś sobie z tym poradził ?
Miras. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania