![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#291 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 18-06-2008
Model: C-Max
Silnik: 1.8 FlexiFuel
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#292 |
|
|
Mam wiązkę. Mam. Mam. Opis wkrótce....
|
|
|
|
|
|
#293 |
|
|
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Mały komentarz. Quady mają między sobą podłączone wszystkie piny z części A + na zasadzie "złodziejki" podpięte są CAN ( 9 i 10 ), VBat+ (15) i GND (11) i doprowadzone do gniazda modułu. Jest to najlepsze rozwiązanie chociaż te kradzione można podpiąć z innych miejsc. Wtyczki 12 pinowe w quadach. Tu bypass dotyczy pinów 6 i 8 z wtyczki B (czarna) i pinów 5, 6 11 z wtyczki C (biała) i prowadzą do tych samych pinów w gnieździe w quadzie żeńskim. Do gniazda B (czarne) pinów 1 i 7 w quadzie żeńskim należy doprowadzić sygnał mono z pinów 1 i 2 z gniazda modułu Gniazdo modułu z pinów 3 i 4 prowadzi kable do mikrofonu (w związku z czym mam taki pomysł żeby dla osób którym nie starcza kabla do mikrofonu, aby odwinęły otulinę i wyciągnęły kabel mikrofonu - oryginalnie było 114 cm a zyskać można jeszcze do 80 cm = łącznie 194 cm) wtyk końcowy pasuje idealnie do mikrofonu... UWAGA. Porównując wiązkę z oryginałem znalazłem różnicę polegającą na tym że wiązka oryginalna ma innego typu przewody do mikrofonu. TZN Ten instalowany w fabryce jest w bardzo grubej osłonie z dodatkowym przewodem EKRANUJĄCYM i folią ekranową. Może to jest problem jakości rozmów ? A teraz w telegraficznym skrócie: bierzemy to [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dodajemy : [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] lub to [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i mamy quadlocka żeńskiego ( tego od strony radia ) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] lub [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] I mamy quadlocka męskiego [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] potrzebujemy powyższych 3 kompletów 8+10 pinów To jedyny problem z wtyczką. Pomimo długotrwałych poszukiwań zastępczej wtyczki nie znalazłem - no chyba że dostaniecie od szrotu w prezencie do modułu. Brakuje tylko gniazdo i wtyk do mikrofonu i ok. PS. Zamawiacie na własną odpowiedzialność . Za błędy nie odpowiadam. Dysponuje zdjęciami i kolorami przewodów z tej wiązki. Ostatnio edytowane przez glucosum ; 24-10-2009 o 22:13 |
|
|
|
|
|
#294 |
|
|
No to już po wszystkim.
Zainstalowałem moduł w Kudze z Blaupunktem travelpilot fx. Moduł w wersji niemieckiej i mikrofon wyjęte z s-maxa 2008, Manetka z allegro z focusa. Wiązka oryginalna fordowska z fiesty. Instalacja z grubsza przypominała instalacje innych użytkowników ale: - samochód na gwarancji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. więc ingerencja w samochód ograniczona do minimum - nietypowa nawigacja - brak danych - ale standardowy quadlock ze standardowymi wyjściami ale posiada połączenia których standardowo brak w innych między innymi wyjście z nawigacji na wyświetlacz między zegarami - poradziłem sobie w ten sposób że kupiłem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] oraz kawałek przewodu - zacisnąłem na końcach przewodów i wcisnąłem w oryginalną wiązkę fordowską w gniazdo i wtyczkę w miejscach gdzie w oryginale były podłączenia ( w sumie wykonałem takich mostów aż 9 ) - ponieważ właściciel patrzył na ręce moduł wepchnąłem za panel klimatronika przez otwór po wyjętym radiu. - przewód do mikrofonu odwinąłem z oryginalnej wiązki i wyjąłem do samej wtyczki do modułu - w ten sposób uzyskałem 194 cm kabla do mikrofonu - po podłączeniu kabli ułożyłem je ja te w oryginalnej wiązce i z powrotem zawinąłem oryginalną taśmą. - kabel do mikrofonu przedziałem nad schowkiem aż do drzwi za pomocą drutu a następnie puściłem po słupku ale bez jego zdejmowania miedzy plastykiem a gumą uszczelniającą drzwi. Następnie przełożyłem odcinek od słupka do oświetlenia wnętrza właściwie tylko odkręcając podświetlenie wnętrza. Mikrofon bez problemu wszedł na swoje oryginalne miejsce. I tu ciekawostka był kabel fabryczny ale ze względu na gwarancje i czas nie bawiłem się w dochodzenie gdzie się kończy. - włożyłem radio - wymieniłem na manetkę z voice - po naciśnięciu przycisku Phone na nawi poinformowała mnie że bt nie jest włączony - co niezwłocznie uczyniłem i telefon wykrył zestaw samochodowy - standardowe parowanie i ......... DZIAŁA. Telefon słyszany w głośnikach samochodowych, mikrofon działa bez zarzutu - na wyświetlaczu wyświetla się kto dzwoni jego numer telefonu i opcje odebrać czy odrzucić. Tak samo jeśli dzwonimy - możemy skorzystać z książki telefonicznej, rozmów wychodzących i przychodzących lub wybrać numer ręcznie z navi. A teraz PROBLEM. Nie działa voice control. Po naciśnięciu przycisku voice nie ma reakcji. Nie słychać zachęty do wymówienia komendy. Co o tym myślicie. Wszystkie części podłączone prawidłowo. Sprawdzone dwie manetki i nic. Poradźcie coś. |
|
|
|
|
|
#295 | |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Alfa Romeo
Silnik: 1,75
Rocznik: 2013
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#296 | |
|
|
Dobrze kombinujesz . Ktoś na inny pomysł.
Cytat:
Ostatnio edytowane przez glucosum ; 22-11-2009 o 18:22 |
|
|
|
|
|
|
#297 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 04-10-2009
Model: s-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#298 |
|
|
Zaczynam dochodzić do perfekcji. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skołowałem moduł do focusa. Może przesadziłem z tym skołowałem, bo byłem na szrocie po zupełnie co innego a on stał sobie na półce i się uśmiechał do mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. A jak już dostał się w moje ręce to nie dałem sobie go odebrać - dodatkowo to wersja AD czyli angielska / złośliwość rzeczy martwych bo do tej kugi właściciel woli niemcoki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. / No więc posiadam teraz dwa moduły a licząc mój oryginalnie zapakowany to nawet 3 :525::525: Ale do rzeczy. Strzeszku tylko utwierdził mnie w pomyśle wymiany modułu na focusopodobny. I teraz oglądając na chłodno oba stwierdzam tylko jedną różnicę Mondeopodobne mają TYPE: RX-2C a FOCUSOPODOBNE TYPE:RX-1C Na razie tyle zamienię je i zobacze co będzie i napisze :573: |
|
|
|
|
|
#299 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-11-2007
Model: MK4 2.0 Titanium
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
|
jakby co to ja chętnie zamienię swój niemiecki moduł na angielskojęzyczny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#300 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-11-2009
Model: Ford Focus C-max
Silnik: 1.6 TDCi - 90 KM
Rocznik: 2006
|
A teraz takie pytanie. Mam w C-maxie radyjko Ford 6000 CD i w menu mozliwość wyboru BT ON/OFF. Ustawiam na ON, włączam w Nokii E51 bluetootha ale telefon nic nie znajduje. Czy robię coś w złej kolejności, może coś nie tak?Może jest też taka możliwość wyboru funkcji BT w radyjku mimo braku zamontowanego modułu BT w samochodziku. Teraz to nie wiem czy w końcu on jest u mnie czy nie ma.
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| bluetooth mk4 , bt mk4 , radio |
|
|