![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 25-01-2009
Model: Mondeo Mk3 Kombi GhiaX
Silnik: 2.0 TDCI 96KW
Rocznik: 2004
|
Witam.
Minął rok z kawałeczkiem od momentu kiedy nabyłem i zacząłem eksploatować Mondzia. Przez ten okres przejechałem dystans 33 tys. km. Poniżej zamieszczam usterki i koszt naprawy: - rura od intercoolera - koszt zakupu 160,- ; wymiana 0,- - silnik tylnej wycieraczki - koszt 0 ( sam naprawiałem - zapieczony napęd) - żarówki - przód 0 zł ( osram night breaker - załatwione po znajomości), tylny prawy stop - 2 zł - zamek drzwi tylnych lewych (dwukrotnie) - koszt 0 zł ( styki - wystarczy poruszać i zaczyna działać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) To tyle jeśli chodzi o typowe usterki. Dochodzą jeszcze koszty eksploatacji: - tarcze + klocki ( przód) 350,- ( Brembo + Ferodo) wymiana 60 zł - klocki tył 80 zł ( TRW - konieczność w trakcie podróży się skończyły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) wymiana 20 zł - amorki tył ( Bilstein - 186 zł x 2 + 40 zł wymiana) - olej ( Motul 913B ~ 6l - 250 zł x 2) - filtry ( olej, powietrze plus kabina - 120 zł x 2) - paliwo ( nie liczę -boję się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Na podstawie tego co napisałem wyżej śmiem twierdzić, że nie taki straszny diabeł jak go malują Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-10-2009
Model: mondeo kombi
Silnik: 2.0 130km
Rocznik: 2005
|
witam kolego gdzie kupiłeś amorki w tej cenie pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Kuga Mk III
Silnik: 2.5 PHEV
Rocznik: 2020
|
To i może ja się pochwalę. W listopadzie minął rok użytkowania Mondeo. Przejechany dystans ok. 36 tkm. Zakupiłem go z przebiegiem 119 tkm i po drodze:
- rura intercooler - 160 PLN - wysprzęglik, dwumasa, sprzęgło - 3000 PLN - pasek wielorowkowy - 200 PLN - stabilizator - 250 PLN - klocki komplet (p+t) - 580 PLN - silniczek wentylatora chłodnicy - 300 PLN - wymiany oleju i filtrów No i wszystko. Gdyby nie przygoda ze sprzęgłem (padł wysprzęglik), nie narzekałbym specjalnie. Poza tą przygodą - zwykłe eksploatacyjne sprawy, chociaż i około 130 tkm można zainwestować w sprzęgło. O dziwo - wtryskiwacze i cały układ wtryskowy w bardzo dobrej kondycji. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
U mnie na razie jest spokój z dwumasą. Regularnie nasłuc***ę czy dobiegają jakieś dziwne dźwięki z okolic sprzęgła...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
|
ja mojego uzytkuje rok, przejechalem 10 tys i :
- 4 tuleje belki tylnej z wymiana 280 Euro - 4 swiece zaplonowe po 10 Euro/szt - silniczek krokowy 70 Euro W tym roku czekaja mnie hamulce i diabli wiedza co jeszcze bo mam przeglad w sierpniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-04-2008
Model: BMW E60
Silnik: 2.0D
Rocznik: 2007
|
No to u was nei najgorzej.
U mnie po 2 miesiacach uzytkowania bylo tak: -3 wtryski - na szczescie wymeinili na gwarancji - niestety nie na nowe i teraz zaczely klekotac i chyba szlag je trafi niedlugo. -siece zarowe £65 z montazem -obydwa termostaty £110 z montazem - jeden ponownie do wymiany bo puszcza - opony, olej , filtry - tego nie licze bo to normalka. Najgorsze jest to,ze chyba wtryski trzeba bedzie zmienic bo klekocza jak w traktorze - i to nie na wolnych obrotach a w czasie jazdy.Na imnym silniku slychac jakby sie zaraz silnik mial rozpasc. Pechowo trafilem i niestety zrazilem sie do forda. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Damian
Model: mondeo
Silnik: 16V 1.8
Rocznik: 1998
|
ja swojego użytkuję 1.5 roku przejechane 40 tyś km
amorki przód sachsa ceny nie pamietam rozrząd kompletny 300zl olej filtry 250 i teraz dochodzi sprzęgło padł wysprzęglik i tarcza troszkę zużyta 700 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Marek
Model: mondeoIV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
witam
u mnie 1,5 roku przejechane 32 tys. -rura interculera - koszt-160+80 wymiana -termostat mały - ? -klima wymian wężą (przeterty o koł pasowe):112+40+nabicie -120 -tarcze+klocki przód - klocki tył - całość 700 -łączniki stabilizatora tył 2szt. - 70 -odkodowanie radia ASO - 50 -paski klinowe 2 szt. - ? -żarówki oświetlenia tablicy 2 szt. -1,7 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. -do tego przytarta linka ręcznego,uszczelnienie ukł paliwowego,naprawa otwierania tylnej klapy - bez-kosztowo własne zdolnośc - no i oczywiście olej ,filtry wszystkie - paliwko śr.7,2 ogólnie --zadowolony użytkownik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozdrawaim....... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::professional
![]() Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020
|
2 lata i 4 miesiące - 68 tyś km.
amortyzatory p/t 800 dwumas i przystawki 2400 łączniki stabilizatora 100 świece 200 oleje i filtry co 10.000km, nie liczę. w planach LPG |
|
|
|