![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
1. Sprawdź jak wygląda olej. Jeśli nie zrobiła się emulsja to ok - można wracać.
2. Jak będziesz jechał do Polski to często sprawdzaj poziom wody w zbiorniczku wyrównawczym. 3. Jeśli masz emulsje to albo naprawa na miejscu albo powrót do Polski z odkręconym korkiem na zbiorniczku wyrównawczym. Druga opcja jest nieco ryzykowna bo dopóki nie odparuje woda z oleju smarowanie nie jest właściwe. Delikatnie można jechać. Przygotuj sobie pojemniki na wodę na ok 15l. Powinno wystarczyć od stacji do stacji. W czasie jazdy uważnie obserwuj wskaźnik temperatury i sprawdzaj co jakiś czas jak wygląda olej. 1l na dolewkę też może się przydać.
|
|
|
#12 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
Maniek19 - jezeli piszesz o TDCI to zaczalbym od chlodniczki oleju, bo jest ona sporo delikatniejsza niz glowica i jezeli nie jezdziles na samej wodzie (uszczelka jest stalowa) to chlodniczka powinna uszkodzic sie pierwsza i puscic olej do chlodzenia (lub odwrotnie). Sprawdzilbym to na poczatek - jest za silnikiem, do niej przykrecony jest filtr oleju. Przykrecona na 3 lub 4 sruby, dostep kiepski od spodu, ale jest.
Jezeli masz jechac to oprocz wody zaopatrz sie w olej, bo zatrzesz silnik i jezeli w oleju jest woda (biala maz sie robi) to nie ruszalbym auta, bo w kilkaset km skoroduje silnik i moze sie zatrzec. Jester o tym pisal. Uklad najszybciej wypluczesz woda z niskopieniacym sie proszkiem do prania, ewentualnie srodkiem do plukania ukladu z oleju (odkamieniacz nic nie da). |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 11-11-2008
|
dzięki za podpowiedzi
dzisiaj dolałem płynu do zbiorniczka tak więcej ażeby z wierzchu wybrać chusteczkami olej lub resztki oleju --mkaminski100- a jak uważasz czy jeśli to poszła mi chłodniczka oleju to mogę jechać ten kawał drogi?zaznaczam że nie zauważyłem w oleju kropelek wody lub piany,a co do wymiany to wolał bym w Polsce.z tym nisko pieniącym się proszkiem to powaga?nie słyszalem nigdy,ale dzięki za podpowiedź --Jester-co daje odkręcony korek od zbiorniczka? jutro jeszcze wybiore się na dłuższą traskę i zobacze co się będzie działo dzięki jeszcze raz |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Masz dziure w systemie, miedzy woda a olejem. Olej ma najczesciej wieksze cisnienie niz woda wiec bedzie do niej przechodzil. Problem jesli woda sie zagrzeje, a olej straci cisnienie (np na wolnych obrotach), wtedy pojdzie w druga.
TDCI sie nie grzeje mocno, jesli go nie palujesz, ale gorzej jesli w oleju bedzie woda - panweki, turbo, korbowory, tloki... Co do porady odnosnie jazdy to powiem tak. Znam osobe ktora nie tykala uszkodzonej uszczelki pod glowica i pojechala do Polski, znam tez ludzi ktorzy zrobili uszczelke, ale nie splanowali glowicy i zatrzymali sie przed granica z Niemcami. Ryzyk- fizyk, zalezny od warunkow. Ja wychowalem sie na Oplach a w ich silnikach V6 awaria chlodniczki oleju to prawie codziennosc. Wymiana moze nieskomplikowana, ale duzo rozkrecania i najczesciej uklad chlodzenia ma kilka litrow oleju. Stad wiem, ze proszek do prania jest dobry bo zbiera olej, ale sie nie pieni jak Ludwik (tym mozna sobie zagotowac silnik) |
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Odkręcony korek oznacza, że w układzie chłodzenia nie ma nadciśnienia. Wiążą się z tym die sprawy - 1. woda nie dostaje się do oleju (pożądane) i 2. woda wrze przy 100 stopniach C, a taka temperatura osiągana jest w bloku silnika. Może doprowadzić to do przegrzana silnika (niepożądane).
Z mojego doświadczenia (ponad 200 km z pękniętą uszczelką pod głowicą) jeśli będziesz jechał spokojnie i równo bez zbytniego obciążania silnika możesz wybrać się do Polski. W czasie podróży musisz często kontrolować poziom oleju, wody w zbiorniczku wyrównawczym i temperaturę silnika. Powinieneś unikać stania z włączonym silnikiem bo może nie załączyć się wentylator - nie znam charakterystyki złączania. Jeśli będziesz musiał jechać z małą prędkością dobrze będzie jak wymusisz pracę wiatraka chłodnicy.
|
|
|
#16 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-03-2008
Model: Ford Focus
Silnik: 1.4
Rocznik: 99
|
a co z tym odpowietrzeniem chłodnicy? Wie ktoś? jedni mówią, że ręczne się nie da, a drudzy, że się da, to jak to odpowietrzyć, bo na 90% podejrzewam zapowietrzenie w swojej foce...
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 11-10-2009
Silnik: 1,8 TDCi/ 1,6 16V
Rocznik: 2001 / 2004
|
Cytat:
Na twoim miejscu to bym się dobrze przyjrzał pracy wykonanej przez mechanika nie wiem czy ktoś ci tłumaczył jak prawidłowo wygląda wymiana uszczelki pod głowicą, ale w dobrych warsztatach procedura jest jedna po zdemontowaniu głowica jest odsyłana do planowania dlatego że naturalną reakcją głowicy w czasie eksploatacji silnika jest jej spaczenie i uwidacznia się to po odkręceniu głowicy od bloku który z racji większej sztywności niejako usztywnia głowicę w twoim przypadku jeśli znowu puściła uszczelka pod głowicą to myślę że mechanik poszedł na skróty i nie splanował głowicy ale zanim udasz się do niego z pretensjami koniecznie sprawdz czy układ chłodzenia silnika jest sprawny to nic nie kosztuje a możliwe że przyczyną twoich problemów jest np: zatkana chłodnica a uszczelka pod głowicą jest dobra. |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
|
Cytat:
Poza tym zlej plyn z ukladu, odlacz oba weze od chlodnicy i przepluch woda - wykluczysz chlodnice. Potem sprawdza sie weze do chlodnicy. Jezeli auto sie grzeje a waz do chlodnicy jest zimny to albo termostat jest uszkodzony, albo pompa. toni999 - glowica w TD jest zeliwna i wazy sporo ponad 20 kg wiec musiala by byc mocno przegrzana zeby sie wypaczyc. To ciezka, ale niezawodna konstrukcja, nic podobnego do aluminiakow. Pozostaje pytanie czy mozna ja szlifowac a jesli tak to ile, bo jest tam bardzo maly margines (jezeli jest) |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 11-11-2008
|
do wyjazdu już tylko pare dni a ja nadal za bardzo nie wiem czy dam radę!
dziś rano myślałem że mam lód w przewodzie a to był ''jakiś pipek czarny w rurkach odchodzących od zbiorniczka płyny chłodzącego'' prawda jest że jeśli uszczelka padła pod głowicą to ciśnienie wężykach jest kamienne? a tak w ogóle to czy możecie podpowiedzieć jakie są objawy padniętej chłodniczki oleju!ludzie pomocy nie chce sie obudziś w połowie Niemiec |
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
Ten "pipek" to zwęzka w małym przewodzie i jest po jednej w kazdej rurce.
Jeżeli masz uszczelkę walnięta i olej w wodzie to tylko między tymi dwoma czynnikami, mało prawdopowobne, że jest przeciek do cylindra. Jakie masz węze? Sprawdz te większe. Jeżeli jest uszkodzenie do cylindra to diesel szybko uszkodzi zbiornik wyrównawczy. To czy jest przeciek w chłodniczce czy w uszczelce nie potwierdzisz bez rozbierania. Mozesz jeszcze złączyć oba przewody wodne wchodzące do chłodniczki i przejechać się. (zdejmij oba przewody włóż w jeden rurkę i nałóż drugi) Jeżeli z króćców wyleci olej to chłodniczka. Jeżeli nie to uszczelka pod głowicą. |
|
|
|